Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Het advies is om minimaal 2 uur en maximaal 4 uur tijd tussen de voedingen te laten. De eerste 24 - 48 uur kan uw baby een beetje misselijk zijn, waardoor uw baby niet zo goed drinkt. Ook moet uw baby nog leren om uit de fles te drinken.
Je mag ervanuit gaan dat een gezonde baby uit zichzelf wakker wordt bij honger. Volgens de richtlijn van de Nederlandse Verenging voor Kindergeneeskunde mag er bij gezonde, op tijd geboren baby's maximaal 6 uur tussen twee voedingen zitten.
Tijd tussen voedingen verlengen
Bied elke dag een beetje minder voeding aan, totdat de voeding helemaal is verdwenen. Bij flesvoeding bouw je bijvoorbeeld af met 20 ml per dag en bij borstvoeding kun je elke keer een minuut minder geven.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert.
Voorstel voor voedingen met tijden
Bij 6 voedingen kun je deze als volgt verdelen: 07.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur, 23.00 uur en 03.00 uur. Ben je overgestapt naar 5 voedingen dan zijn deze tijden misschien handig: 07.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur en 23.00 uur.
De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften.
Gemiddeld slapen baby's dan 1 of 2 uur achter elkaar. 's Nachts kunnen zij steeds langer zonder voeding, vooral als ze overdag voldoende drinken. Sommige baby's slapen na 6 maanden de hele nacht door. Andere baby's nog niet. Na ongeveer 9 maanden slapen de meeste baby's ongeveer twee keer per dag.
Ligt je baby nog te slapen terwijl het tijd is voor een voeding? Neem dan de tijd om rustig je baby wakker maken. Zo kun je eerst zachte geluidjes maken en over zijn gezicht wrijven. Ook zijn sokken uittrekken kan ervoor zorgen dat hij wakker wordt.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Baby's vanaf acht weken moeten in principe genoeg hebben aan zes voedingen per dag. U kunt ervoor kiezen om de voedingen overdag wat groter te maken dan de voeding midden in de nacht om uw baby eraan te laten wennen om 's nachts minder of niet te eten.
Gewicht baby 4,0kg: ongeveer 600 ml. Gewicht baby 4,5kg: ongeveer 675 ml. Gewicht baby 5,0kg: ongeveer 750 ml.
"Maar vergeet niet dat elke dag anders is en dat geldt ook voor baby's. Sommige baby's drinken snel en zijn na 15 minuten voldaan, terwijl anderen tot een uur over het voeden kunnen doen. Vergelijk het voedingspatroon niet met dat van anderen – waarschijnlijk zijn ze compleet verschillend."
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Als de borstvoeding goed op gang is
Het is niet zeker en het hangt van je productie en je kind af. Omdat je maar één borst hebt, ben je wel een soort uit balans. Je ene borst is gewoon ook veel groter dan de andere. Het voordeel is dat je gemakkelijk op je platte kant kan liggen om te voeden.
Baby's van 6 weken hebben een heel duidelijk ritme nodig. Je zorgt voor dat ritme door overdag voor 4 tot 5 uur slaap te zorgen.En houd daarnaast vaste momenten aan waarop je jouw kleine 's avonds naar bed brengt. Op die manier zal je merken dat het ritme van jouw baby van 6 weken ook 's nachts gewoon doorgaat.
Probeer te voeden op verzoek en biedt dan eens meer melk aan. Ze hoeft dan niet alles op te drinken maar misschien drinkt ze wel meer dan je denkt en raakt ze goed verzadigd, dan kan ze langer wachten tot haar volgende fles!
De baby kan zogenoemde 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Dit gebeurt meestal rond 10 tot 14 dagen, rond 6 weken en rond 3 maanden.
Is je baby 6 weken en wil hij maar niet in zijn eigen bed slapen overdag of 's nachts, maar alleen bij mama of papa? Zorg dat je baby zich veilig en geborgen voelt in zijn bedje. Inbakeren kan hier ontzettend bij helpen en zorgt er soms voor dat het slapen gemakkelijker gaat.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.