Ze kunnen een paar uur een beetje slaperig zijn van de narcose maar de volgende dag zijn ze meestal alweer levendig. Probeer uw kat het liefst minimaal een dag of twee rustig te houden om de wonden vast wat te laten helen. Over het algemeen is uw kat dus snel hersteld na sterilisatie.
Het kan tot twee dagen duren voordat uw kat geheel hersteld is van de narcose. Tijdens deze periode, en de wondherstelperiode, is het verstandig om uw kat binnen te houden i.v.m. een minder goede coördinatie.
De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden.
Probeer uw kat zo rustig mogelijk te houden en houdt haar het liefst de eerste paar dagen binnen. Na de sterilisatie heeft uw kat de neiging om wat sneller dik te worden. Omdat overgewicht tot gezondheidsproblemen kan leiden raden wij aan om de kat minder voer te geven na de operatie.
De poes hoeft dezelfde dag nog niet te eten of te drinken, maar mag dat wel. Het is belangrijk dat ze de volgende dag wel weer gaat eten en drinken. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact met ons op! Na de sterilisatie moet de poes meerdere dagen binnen gehouden worden.
Je kan haar best wel even alleen laten want ze willen meestal toch alleen maar slapen. Je kan wel even iemand laten kijken of het goed gaat.
Ze kunnen een paar uur een beetje slaperig zijn van de narcose maar de volgende dag zijn ze meestal alweer levendig. Probeer uw kat het liefst minimaal een dag of twee rustig te houden om de wonden vast wat te laten helen. Over het algemeen is uw kat dus snel hersteld na sterilisatie.
Na sterilisatie wordt de poes niet meer krols en is meestal iets rustiger en aanhankelijker. Is het niet beter om eerst een nest te hebben? Neen. Er zijn helemaal geen voordelen voor de poes om eerst een nestje te hebben.
Katten kunnen zich na hun verdoving wat misselijk voelen en dus zin hebben in geen normale voeding. Geef je kat na de operatie een klein beetje eten of iets lichts - veel katten houden van gekookte kip of vis - en aangezien dit ook voedzaam is, is dit goede maaltijd voor na de operatie.
De operatie zelf
Sterilisatie van de poes is een dagopname. Dit betekent dat u de poes 's ochtends brengt en in de middag weer kunt ophalen. Ze krijgt dan nog enkele dagen pijnstilling.
Ervaringen met de lampenkapkraag
Dierenartsen schrijven de lampenkapkraag voor om te voorkomen dat de kat aan de operatie-hechtingen of een huidaandoening likt, bijt of krabt. Uit een enquête die ik heb gehouden blijkt dat de kap door de meeste katten slecht verdragen wordt.
De kat kan namelijk in zijn versufte toestand in de bak met water in slaap vallen, en dan gebeuren er ongelukken. Vooral de eerste dagen heeft uw kat veel extra zorg en aandacht nodig. Door de narcose kan uw kat wankel, sloom en misselijk zijn. Dit verdwijnt meestal snel.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale. “We hebben het belang van sociaal gedrag bij katten altijd onderschat.” Deze kat ontwijkt zijn baasje in een onbekende omgeving.
Signalen van verlatingsangst kunnen zijn: Overdadig miauwen. Onzindelijkheid. Sloopgedrag.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Alle vormen van anesthesie brengen een risico voor een dier met zich mee, zelfs voor gezonde dieren. Toch ondergaan de meeste huisdieren één of meer narcoses in hun leven. Voor een gezond dier heeft de narcose meestal geen nadelige gevolgen.
Anesthesie bij katten en knaagdieren
Hierbij krijgt het dier een inspuiting onderhuids of in de spieren. Na een kwartiertje slaapt de kat en deze anesthesie duurt net lang genoeg voor kleinere ingrepen (sterilisatie, castratie, …). Bij grotere ingrepen gebruiken we net als bij de hond gasanesthesie.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
Je kat mag niet aan de wond likken voordat hij genezen is, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de wond weer opengaat of geïnfecteerd raakt. Gebruik indien nodig een beschermkraag of een sok, zodat de kat niet bij de wond komt. Let bij het gebruik van beschermende kleding op dat de kat niet de kleding nat likt.
Gebruik voldoende water (beter te veel dan te weinig) en oefen lichte druk uit. Na de spoeling moet je de wonde behandelen: Bij grote en diepe wonden raadpleeg je het best onze dierenarts. In het geval van een simpele wonde, zoals een schaafwonde of een ondiepe snijwonde, kan je de wonde verzorgen met een zalf.
Wanneer jouw kat te mager is, ga dan na of je voldoende en de juiste voeding geeft. Waarbij jouw kat de noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk om niet meer voeding te gaan geven dan ze nu krijgt. Het lichaam van je kat is namelijk niet gewend om grotere porties te verwerken.
Gekookte kipfilet (bij voorkeur gekookt) is heerlijk om aan je kat te voeren! Het is het magerste deel van de kip, dus het geeft je kat veel eiwitten zonder al te veel vet.
Mijn kat vermagert. Ongewild afvallen kan het gevolg zijn onvoldoende eten, maagdarmproblemen, suikerziekte, schildklierproblemen, ontstekingen en tumoren. Vaak hebben katten een dikkere vacht, wat de vermagering camoufleert. Tijdig ingrijpen kan erger voorkomen.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.