Een lange autorit met je babyHet advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden.
Elk uur even stoppen is het meest ideaal, maar om de twee uur stoppen kan eventueel ook. Voor je baby is een dag van 3-4 uur in de auto echt maximaal. Als je een pauze neemt doe je er slim aan de auto in de schaduw te parkeren. Lukt dat niet, haal dan de autostoel uit de auto of dek deze af met een handdoek.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Kinderstoelfabrikant zoals Stokke en Maxi-Cosi waarschuwen zelf ook dat een baby niet langer dan 30 minuten per dag mag zitten in een autostoeljte gedurende de eerste 3 tot 4 maanden (Stokke) en Maxi-Cosi geeft aan zeker niet langer dan 2 uur op rij in een autostoel mag doorbrengen.
De Maxi-Cosi kun je gebruiken tot jouw baby hier echt te groot voor is. Dit is wanneer jouw baby groter is dan 83 centimeter of zwaarder is dan 13 kilo. Het stoeltje is dan niet comfortabel en veilig meer voor gebruik in de auto.
Heb je een R129/i-Size autostoeltje, dan moet je baby tot de leeftijd van 15 maanden verplicht achteruit vervoerd worden, dus tegen de rijrichting in. Als je een stoeltje met R44-keurmerk hebt, mag je baby al vanaf 9 kilo vooruit kijken. Toch is het advies hiermee te wachten tot je kind 13 kilo is.
Een andere reden om je baby niet te lang in een Maxi-Cosi te laten zitten is dat er volgens experts een (weliswaar klein) risico bestaat op ademhalingsproblemen en zelfs verstikking of wiegendood.
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.
De baby in totaal niet langer dan 2 uur per dag moet zitten. In het geval van een frontale botsing de reiswieg en autostoel even veilig zijn.
Een weekendje weg kan al heel snel. Zodra je je kindje in een maxicosi kan vervoeren, kan je in feite al op pad. Vliegen mag ook al na 7 dagen, maar is niet aan te raden onder de 6 weken. Tot die tijd zijn de longetjes van de baby nog niet ontwikkeld.
We raden je wel aan om drukke plekken te vermijden, omdat het immuunsysteem van je baby nog steeds in ontwikkeling is en mogelijk nog niet in staat is om de hoeveelheid schadelijke bacteriën te verwerken.
Doorgaans is vlak na een voeding het beste moment voor een uitje. Je baby kan dan slapen in de kinderwagen of draagzak. Zo voorkom je dat je kleine begint te huilen omdat hij honger heeft.
Laat de baby bij lange autoritten maximaal 2 uur achter elkaar in zo'n stoeltje. Daarna moet het kind er minstens een kwartier uit gehaald worden zodat hij kan bewegen en de armpjes en beentjes strekken en de rugspieren gebruiken. Leg de baby bijvoorbeeld op een speelmat of in een reiswieg/campinggebedje.
Deze zwarte hoofd- en zitverkleiner past in de Maxi-Cosi Pebble. De verkleiner gebruik je vanaf de geboorte van je baby tot ongeveer 4 maanden in de autostoel.
De meeste baby's liggen tot een maand of zes in de reiswieg – zodat ze plat op hun rug kunnen liggen en slapen – daarna wordt de wieg vaak vervangen door de stoel.
Een zitverkleiner voor baby´s zal je baby een veilige en comfortabele cocon bieden. Maak gebruik van raamblindering of een zonnekap op je autostoeltje om de ruimte donkerder te maken en je baby te stimuleren om te gaan slapen.
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Veiligheidsnormen en testen
In een ECE R44/04-goedgekeurd autostoeltje mag je kind in theorie voorwaarts vervoerd worden zodra ze 9 kg wegen – gemiddeld is dat op het moment ze 9 maanden oud zijn. Een i-Size autostoeltje moet steeds achterwaarts georiënteerd zijn tot je kindje 15 maanden oud is.
Net als bij kruipen, tijgeren en leren praten; elke baby doet dit op zijn eigen tempo. De meeste baby's gaan rond de 9 maand staan. Gemiddeld zetten baby's tussen 9 en 12 maand hun eerste stapjes. Rond 14 maand lopen de meeste baby's los.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.
Ons advies is om je baby zo lang mogelijk achteruit te vervoeren. Want het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaar, omdat het hoofd in verhouding zwaar is. Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd.
Vanaf welke leeftijd is het mogelijk om met een baby op vakantie te gaan? Er bestaat geen regel voor wanneer een baby klaar is om te reizen. Theoretisch is het mogelijk met een pasgeboren baby. Artsen en verloskundigen raden over het algemeen aan te wachten tot de baby twee tot drie maanden oud is.
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!