De Grote Oceaan of Stille Oceaan (informeel: Stille Zuidzee, soms ook Pacifische Oceaan of kortweg Pacífico, zoals de ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan haar noemde,) is een oceaan die ligt tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië.
Hij wordt ook wel Grote Oceaan of Stille Zuidzee genoemd. In het Engels heet-ie 'Pacific Ocean', wat 'vredige oceaan' betekent.
De Grote Oceaan of Stille Oceaan informeel: Stille Zuidzee, soms ook Pacifische Oceaan of kortweg Pacifico, zoals de ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan haar noemde, is een oceaan die ligt tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië.
De Grote Oceaan of Stille Oceaan soms ook Pacifische Oceaan of kortweg Pacific genoemd, ligt tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. De oceaan grenst in het noorden aan de Noordelijke IJszee en in het zuiden aan de Zuidelijke Oceaan.
De 'zeven zeeën' zijn sinds de moderne tijd, vanaf de negentiende eeuw: de Noordelijke Grote of Stille Oceaan, de Zuidelijke Grote of Stille Oceaan, de Noordelijke Atlantische Oceaan, de Zuidelijke Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan, de Zuidelijke Oceaan (ook wel de Antarctische Oceaan genoemd), de Noordelijke ...
Weer 125 miljoen jaar later ontstond de kleinste oceaan, namelijk de Noordelijke IJszee. Omdat dit de kleinste oceaan is, wordt het een zee genoemd. Het verschil tussen een oceaan en een zee is dat een zee kleiner is.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
De Zuidelijke Oceaan, ook wel Antarctische Oceaan, Zuidpoolzee of Zuidelijke IJszee genoemd, is een tamelijk recente term voor de oceaan rondom Antarctica tot aan 60 graden zuiderbreedte.
Eén van de drie grote eilandengroepen in de Grote of Stille Oceaan die samen Oceanië vormen. Ruwweg vormt het een driehoek met Nieuw-Zeeland, Hawaï en Paaseiland als hoekpunten. De 50ste staat van de VS en bestaat uit 137 vulkanische eilanden (waarvan de meeste klein en onbewoond) in het midden van de Stille Oceaan.
De Indische Oceaan is qua grootte de derde oceaan ter wereld en dankt zijn naam aan het Indisch Schiereiland, dat geheel is omsloten door deze oceaan. De Indische Oceaan (Engels: Indian Ocean), met boven het Indisch Schiereiland, links Afrika, onder Antarctica en rechts Australië.
Grote of Stille Oceaan; Stille Zuidzee.
En dat terwijl deze Marianentrog, nabij de Marianen-eilanden in de Stille Oceaan, veel dieper is dan de Mount Everest hoog is. Om precies te zijn: 10.911 meter. Tenminste, op die diepte belandden de enige mensen die ooit op die barre en boze plek zijn geweest.
De Grote Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië.
De groep bestaat uit: Australië, de Cookeilanden, Micronesia, Fiji, Kiribati, Nauru, Nieuw-Zeeland, Niue, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, de Marshalleilanden, Samoa, de Salomonseilanden, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Nieuw-Caledonië en Frans-Polynesië.
Er worden op aarde meestal vijf oceanen onderscheiden. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden en vormen zo samen één grote massa zout water. De oceanen en zeeën nemen in totaal 72% van het oppervlak van de aarde in (~3.6 x 108 km2), waarvan de oceanen met 71% het leeuwendeel vormen.
Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee gaan lichten op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven. Dat is heel bijzonder om te zien! Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
De Weddell zee maakt deel uit van de Antarctische of Zuidelijke Oceaan en ligt ten oosten van het Antarctisch Schiereiland. De zee wordt in het zuiden begrensd door het vasteland en in het oosten door de kusten van Coatsland.
Historisch gezien waren er vier oceanen: de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan, de Indische Oceaan en de Noordpool. De meeste landen - waaronder de Verenigde Staten - erkennen nu echter ook de Zuidelijke Oceaan (Antarctica) als de vijfde oceaan.
Ongeveer 365,5 miljoen km² van het aardoppervlak (71%) is met water bedekt tegen 144,5 miljoen km² (29%) land.
Er lijkt bijna tien kilometer onder de Marianentrog een verborgen ecosysteem te bestaan dat aanwijzingen bevat voor het zoeken naar leven in het zonnestelsel. Monsters van serpentine uit een onderwater-moddervulkaan bevatten organische materialen dat lijkt op afval van microben die diep onder het oppervlak leven.
De Marianen Troch is het diepste punt van de oceaan heeft een diepte van 11 km of 11 000 meter. Als je hiervoor de bovenstaande berekening uitvoert kom je op een druk van 1101 bar. 1 bar staat gelijk met een druk van 1.02 kg/cm² en is komt overeen met 1123 kg/cm² op en diepte van 11 km.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en blijft nog steeds zakken.