U kunt na elke voet- of enkeloperatie minimaal drie maanden zwelling en pijn bij inspanning verwachten. Gemiddeld duurt het 12 maanden voordat het eindresultaat bereikt is en u de operatie aan uw voet een beetje begint te vergeten.
Het volledige herstel duurt bij de meeste mensen een half jaar tot een jaar. Voet hoog houden De eerste 2 weken is het van belang om uw voet regelmatig goed hoog te houden in verband met de zwelling en tegen de pijn. Indien u uw been te lang naar beneden houdt zal de pijn en zwelling toenemen en gaat de voet “kloppen”.
De zwelling kan lang aanhouden. Hierbij is 3 tot 6 maanden een gemiddelde periode. Het regelmatig aanspannen van de kuitspieren helpt om de voet niet te veel te laten zwellen en de kans op trombose (een stolsel in de bloedbaan) te verminderen.
Het is belangrijk om de voet de eerste week zoveel mogelijk hoog te houden om de zwelling tegen te gaan. U zult merken dat u de voet na de eerste week steeds langer naar beneden kunt houden zonder dat uw voet pijn doet. Deze zwelling kan lang aanhouden, gemiddeld drie tot zes maanden.
Zodra het gevoel in de voet terug is, mag u de geopereerde voet op de hak belasten door middel van het lopen met een speciale afwikkelschoen (Darco-schoen), tenzij de orthopeed iets anders met u afspreekt. De Darco-schoen moet u gedurende zes weken dragen tijdens het belasten van de voet.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
Hoog houden betekent dat de voet hoger ligt dan de knie en de knie hoger dan de heup. Zo kan de zwelling wegzakken uit de voet. Dit verlaagt de kans op wondproblemen en pijn. De voet is een complex geheel van botten, spieren, pezen en kapsels.
Het herstel van een operatie voor hallux valgus duurt tenminste 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de operatie dezelfde dag naar huis. De eerste 2 weken rust u zoveel mogelijk met de voet in hoogstand. U mag voorzichtig en kortdurend wat steunen op uw hiel met behulp van de krukken.
Teen heffen (20 x): Ga op een stoel zitten en plaats de voet vlak op de vloer. Probeer nu je tenen zo hoog mogelijk op te heffen. Teen buigen (20 x): Plaats je voet op de hiel en krul nu de tenen zo ver mogelijk. Teen optrekken (20 x): Neem de dikke teen in je hand en trek hem naar boven tot het licht pijnlijk is.
Na de ingreep kunt u nog pijn hebben in het geopereerde gebied. U krijgt hiervoor pijnstillers voorgeschreven. Eventueel kunt u deze, voordat u naar huis gaat, ophalen bij de apotheek in het ziekenhuis.
Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke massagetechniek gericht op de verhoging van de afvoer van het lymfestelsel. Met bepaalde handtechnieken wordt het lymfestelsel geactiveerd en wordt het vocht naar andere lichaamsdelen afgevoerd.
Na de operatie mag u het been zes weken niet belasten. Het is aan te raden om de voet/enkel de eerste dagen in rust omhoog te leggen, bijvoorbeeld op een stoel, om de zwelling te minimaliseren. Dit is beter voor de wondgenezing en vermindert de pijnklachten.
Bij polyneuropathie is er schade aan uw zenuwen. Het begint vaak met een tintelend, prikkelend of doof gevoel in uw voeten en onderbenen. Is bijvoorbeeld alcohol of suikerziekte de oorzaak? Dan helpt uw arts u om iets te doen aan die oorzaak.
U moet er rekening mee houden dat u na de operatie nog een tijd nodig heeft, voordat u de enkel weer redelijk goed kunt gebruiken. De enkel is stijf en u moet oefenen. Het duurt minimaal drie maanden voordat u uw enkel normaal en pijnvrij kunt gebruiken. Soms kan fysiotherapie nodig zijn.
Draag nadat u uit het gips komt minimaal 2 weken stevige schoenen, dit zijn schoenen waarvan de zool zo stug mogelijk is. Loop in het begin niet teveel en gebruik eventueel nog één kruk aan uw gezonde zijde erbij.
Direct na de operatie gaan we de zwelling tegen met behulp van een ijszak. We raden u aan de eerste 2 dagen na de operatie uw hoofd iets omhoog te houden. Door de zwelling ziet uw gezicht er vaak anders uit dan normaal.
Pijn bij lopen
De belasting in het gewricht wordt niet meer gelijkmatig verdeeld over de twee oppervlakten van de beide botstukken. Hierdoor wordt het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is, dunner. Het slijmvlies van het gewricht raakt geïrriteerd. De irritatie kan tot ontsteking en zwelling leiden.
Kies een schoen met flexibel bovenmateriaal. Dat helpt om je voeten (en de knobbel bij je teen) iets meer ruimte en zo min mogelijk beperking te geven. Minder schuren doet nou eenmaal minder pijn. Let er dus ook op dat bij je hallux knobbel zo min mogelijk naden zitten!
Zacht leer of suède is het beste materiaal. Ook is het belangrijk dat er niet te veel naden op de schoen zitten op de plek van de hallux valgus. Dit kan zorgen voor irritatie op het gewricht waardoor deze nog gevoeliger kan worden. Kies een schoen die een niet te hoge hak heeft en een bredere pasvorm.
Na twee weken komt u terug op de poli en wordt het verband verwijderd. Soms krijgt u dan het advies de teen nog vier weken te tapen zodat deze recht blijft. Het uiteindelijke herstel neemt vier tot zes maanden in beslag. De meeste mensen met zittend werk kunnen na drie weken weer rustig aan beginnen.
Wat kun je zelf doen? Koop passende en voldoende ruime schoenen die voldoende steun bieden. De hak mag niet hoger zijn dan 3 cm. In geval de knobbel of bunion ontstoken is, kun je er ijs op leggen om de pijn en zwelling te verminderen.
Het bot en vaak ook de banden van de grote teen moeten worden veranderd, zodat het geheel weer in een rechte lijn komt te staan. De kleine tenen worden zo nodig ook rechtgezet. De kans dat de hallux valgus terugkomt is klein: circa 10%.
Een klapvoet is een ziekte waarbij u de voet niet (goed) kunt optillen. Daardoor kunt u de voet niet goed afwikkelen tijdens het lopen en 'klapt' deze op de grond. Dit komt door een gedeeltelijke of complete verlamming van de spieren die uw voeten optillen (voetheffers).
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
Lang zitten of lang staan in dezelfde houding kan hier een oorzaak van zijn. Het optillen van je benen kan een eenvoudige manier zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Ook spataderen zijn vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie.