Re: Hoe lang kreupel na hoefzweer/ontsteking in de voet? als de zool zweer open is gemaakt is de druk er af en moet ie eigenlijk al gelijk beter lopen en met 1 tot 2 dagen gewoon rad zijn.
Het beste wat je kunt doen bij hoefzweren is geduld hebben en afwachten. Vanaf de eerste verschijnselen tot het uitbreken van het abces zitten meestal één à twee weken, soms langer.
Pas als er weer een laagje hoorn gevormd is kun je voorzichtig weer gaan rijden. Houdt rekening met 2 a 3 weken.
Verschijnselen. Paarden die zonder aanleiding plots heel kreupel zijn, worden sterk verdacht van een hoefzweer. De hoef voelt vaak lokaal warm aan en een duidelijke polsslag in de voet kan voelbaar zijn. Als het probleem iets langer bestaat kan het been tot aan de kogel dik worden.
Een goede hoefverzorging is heel belangrijk om hoefzweren te voorkomen. Haal daarom regelmatig de hoefsmid bij je paard om zijn hoeven te onderhouden. Krab de hoeven van je paard dagelijks uit om steentjes en vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je paard in een schone stal staat met droge stalbedekking.
Een hoefzweer ontstaat vaak door een beschadiging in het hoorn. Dat kan door van alles komen, zoals een scherp voorwerp waar het paard in is gaan staan of een kneuzing van de zool – bijvoorbeeld doordat je paard op een steen is gestapt – waarbij een infectie is ontstaan.
Een hoefzweer begint meestal met een lichte kreupelheid die zich heel snel (soms binnen een dag) ontwikkelt tot een heftige kreupelheid waarbij het paard soms echt met één been omhoog staat. Een hoefzweer kenmerkt zich door lokale warmte.
Hoefkanker is meestal erg pijnlijk bij aanraking, daarom vertonen veel aangetaste paarden ook kreupelheid. Maar kreupelheid is in het begin vaak subtieler dan latente gevoeligheid en wordt daarom vaak over het hoofd gezien als het eerste teken.
De meeste kreupelheden zien we in de voorbenen. Dat is ook niet zo gek aangezien de voorbenen meestal rond de 60% van het gewicht van paard en ruiter dragen. Veel kreupelheden in het voorbeen komen vanuit een probleem in het onderbeen. Dat wil zeggen vanaf de hoef tot aan de voorknie.
hoefkneuzing. mok (verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard) nageltred (als er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef is binnengedrongen) zachte beengebreken en harde beengebreken.
Bij rotstraal neemt de hoeveelheid straalhoorn af: Het rot als het ware weg. Het is het beste om als eerste maatregel het losse hoorn weg te laten snijden door de hoefsmid; de straal is dan weer mooi schoon en kan vervolgens verder behandeld worden met bijvoorbeeld teer.
Hoe ziet een gezonde hoef er uit? Een gezonde hoef stinkt niet en is egaal, dus de hoef bevat geen scheuren, brokkelige stukken of ribbels in het hoorn. Het hoorn is de buitenste laag van de hoef. Een hoef moet vocht opnemen om gezond te blijven.
Kenmerken van een gezonde straal:
“Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!”(paardenhoeven.info).
Hoefkatrolontsteking ontstaat meestal aan een of beide voorbenen door overbelasting van het hoefkatrolgebied, bijvoorbeeld door het verdraaien of verstappen van de ondervoet, een verkeerde hoefstand, hoefvorm of (intensief) trainen op een onregelmatige, onvoldoende dempende bodem.
Een hoornzuil is een rond (zuilvormig) stuk nieuw hoornweefsel wat in de lengterichting vanaf de kroonrand naar beneden groeit aan de binnenzijde van de hoefwand. Vanaf de buitenzijde van de hoef is een hoornzuil niet altijd zichtbaar.
Vaak is het inderdaad een kwestie van het de tijd geven. Als het langer dan drie maanden duurt zou ik je paardje eens laten onderzoeken. Koelen heeft nu geen zin meer, dat is alleen zinvol in de acute situatie, dus wanneer de misstap/het ongeluk(je) net gebeurd is.
In het geval van een peesletsel is het zeer onverstandig om 6 weken te gaan stappen. Na twee weken is de meeste pijnlijkheid wel verdwenen en gaat het dus beter met je paard. Helaas is het zo dat een eventueel “gat” in de pees dan ook al is gevuld met littekenweefsel, en dat is zonde.
een harde ondergrond is gevoelig als ze te krot bekapt zijn. en klopt dat het bij het ene paard wat langer duurt dan het andere. mijn ervaring is eigenlijk dat het na een anderhalve week/2 weken wat verbeterd. dan is de hoef weer wat gegroeid en is het minder gevoelig...
Dosering Orale suspensie, dosering van 0,6 mg per kg lichaamsgewicht, éénmaal per dag, tot maximaal 14 dagen. Wijze van gebruik en toedieningsweg Goed schudden voor gebruik. Dient te worden toegediend gemengd met een kleine hoeveelheid voer, vóór het voeren, of direct in de mond.
Nageltred ontstaat doordat een scherp voorwerp de hoef heeft geperforeerd tot minimaal in de lederhuid. De verwonding kan heel ernstig zijn, hoe dieper hoe gevaarlijker. De plaats waar de hoef is geperforeerd is heel belangrijk. Een scherp voorwerp als een stuk glas, ijzer, spijker perforeert de zool van de hoef.
Om brokkelhoeven te voorkomen moet je hoeven regelmatig nat maken. De hoeven kunnen na het natmaken eventueel ingevet worden. Hoefvet zorgt ervoor dat de hoef het vocht langer vasthoudt.
hoe lang de ijzers goed vast blijven zitten hangt af van de kwaliteit van de hoefwand bij jou paard en de ondergrond waar het op staat. Dus er zijn paarden die met moeite 4-6 weken doen met hun ijzers en er zijn er die met gemak 8-12 weken doen.
Rotstraal kan zeer pijnlijk worden voor het paard als het te diep de straal weg eet en in het straalkussen terecht komt. Jouw paard zal in dat geval liever niet teveel op de straal willen landen.
Rotstraal is vrij makkelijk te genezen mits het dagelijks behandeld wordt. Je kunt het beste een hoefsmid vragen het te behandelen. Hij zal al het losse hoorn van de straal wegsnijden en de zool rond de straal goed schoonmaken.