Schenk je de fles niet meteen volledig leeg, hou dan deze tip in het achterhoofd: sluit de fles onmiddellijk na het inschenken af met een speciale afsluitdop en zet de fles in de frigo. Doe je dit consequent, dan kan je een goede fles Prosecco of Franciacorta gerust 1 tot soms 2 dagen goed bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zet de fles in de koelkast en zorg ervoor dat hij niet kan bewegen. Zo blijven de bubbels in de fles. Drink hem wel binnen 3 dagen op.
Prosecco is geen wijn om te bewaren. Dus mocht u nog een fles hebben staan van vorig jaar Oud & Nieuw, dan deze zo snel mogelijk de koelkast en opdrinken.
Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken.Wit en rosé kunnen iets langer staan; maximaal vier dagen. Als het een zoete variant is, kun je het mogelijk nog met één dagje rekken. Mousserende wijnen zijn het minst lang houdbaar: slechts één dag.
Heldere alcoholische dranken, met een hoog alcoholpercentage, zijn in principe onbeperkt houdbaar of de fles nu open geweest is of dicht is gebleven.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan.Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Aperol bevat slechts 11 procent alcohol en bewaar je dus ook in de koelkast. Voor een kwaliteitsvolle aperol spritz gebruik je best geen fles die langer dan een maand open is.
Koel bewaren
Nog een trucje: bewaar de fles op een donkere, koele plek. Naast zuurstof spelen licht en temperatuur ook een rol in hoe snel de wijn oud wordt. Bewaar je open witte en rode wijnen in de koelkast, maar onthoud wel: de koelkast wordt niet aanbevolen om je wijn voor langere tijd te bewaren.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Drink het binnen 3 tot 5 dagen op. Dit is namelijk de tijd dat de bubbels, bij goed bewaren, in de fles blijven.
Wanneer er een ontgistingsdatum van minder dan 12 maanden geleden op de fles staat, weet je zeker dat je een verse cava of champagne hebt gekocht. Als je twijfelt of de cava nog goed is, kun je eraan ruiken. Bij geen tot weinig geur is de cava hoogstwaarschijnlijk niet meer goed.
Een prosecco kun je het beste rond de 5 tot 8 graden drinken. Hierdoor krijg je de frisheid van de bubbel het beste mee. Een fles prosecco is geen wijn die je lang laat liggen. Aangeraden wordt om hem binnen twee jaar na de oogst op te drinken.
Schenk je de fles niet meteen volledig leeg, hou dan deze tip in het achterhoofd: sluit de fles onmiddellijk na het inschenken af met een speciale afsluitdop en zet de fles in de frigo. Doe je dit consequent, dan kan je een goede fles Prosecco of Franciacorta gerust 1 tot soms 2 dagen goed bewaren.
Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt de kans op bloedproppen verminderd. Zo'n twee glazen champagne of prosecco per dag zorgt voor het positieve effect.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Prosecco zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Prosecco kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere schuimwijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Geopende champagne moet in een omgeving van tussen de 7 en 15 graden bewaard worden. Net als bij een dichte fles, moet de omgeving donker, tochtvrij en trillingsvrij zijn. Gebruik een vacuüm wijnstop en leg de fles horizontaal neer.
De verleiding is misschien groot om een fles in de diepvriezer te steken. Niet doen, want het is slecht voor de smaak. Als u de fles vergeet, kan ze bovendien barsten.
Minst lang houdbaar: creamy likeuren
Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren. NB: in sommige gevallen kun je het ook goed zelf beoordelen.
Sterke drank
Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Open wijn bewaren, wat gebeurt er? Als wijn te lang open staat, gaat de wijn in de fles oxideren. Zodra de wijn in aanraking komt met zuurstof (dus wanneer de fles geopend wordt) gaat dit proces van start. Dit is de reden dat wijn die te lang openstaat, een zure en azijnachtige geur en smaak krijgt.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.