Om af te vallen is dat heel effectief. Doe je een intensieve workout van 45 minuten op de crosstrainer, dan kun je zo'n 500 calorieën verbranden. In een uur zijn dat er al 600.
Probeer minimaal 3 keer per week te trainen met telkens ongeveer dezelfde tijd ertussen. Wanneer minder dan 3 keer per week traint, of 3 dagen achter elkaar en daarna 4 dagen niet meer, zit er te veel tijd tussen de work outs, waardoor je lichaam elke week weer opnieuw moet beginnen met opbouwen.
Als je iedere dag sport is 10 tot 30 minuten per dag op de crosstrainer een goed streven. Je hebt dan net genoeg beweging om de vetverbranding op gang te helpen, terwijl je jezelf niet overbelast. Voor de meeste beginners is iedere dag op de crosstrainer echter verre van ideaal.
Train je hele lichaam
Een groot voordeel van een crosstrainer in vergelijking met veel andere fitnessapparaten, is dat je met een crosstrainer je hele lichaam traint. Je spant namelijk je rugspieren, schouder- en armspieren, buikspieren en je bil- en beenspieren aan.
Volgens studies zou je bij het hardlopen op een loopband gedurende 1 uur ongeveer 705 tot 866 calorieën verbranden. Bij een crosstrainer ligt dit op ongeveer 773 calorieën. In vergelijking verbrand je over het algemeen dus iets meer calorieën met een loopband. De loopband is dus iets beter om af te vallen.
Ideaal voor een full body warming up of het trainen van de algehele conditie. Als je wilt afvallen is de crosstrainer zeer effectief. In vergelijking tot fietsen, krachttraining of hardlopen verbruik je op de crosstrainer tot wel 700 kcal per uur. Gemiddeld aantal verbrande calorieën in 60 minuten.
Vetverbrandingsproces op de crosstrainer
De crosstrainer is ideaal voor mensen die willen afvallen. Je verliest namelijk 8 tot 12 calorieën per minuut. Helemaal niet verkeerd toch?! Dit komt omdat de hartslag al snel verhoogd wordt naar het niveau waar het vetverbrandingsproces van start gaat.
Sporten op een crosstrainer is een full-body workout voor je lichaam, mits je de bewegende handvatten gebruikt. Hiermee train je behalve je benen ook licht de spieren in je armen en je rug- en buikspieren.
Een crosstrainer is gemakkelijk in gebruik
Je gaat op de voetsteunen staan, je pakt de hendels vast en begint de hendels heen en weer te bewegen. Jouw voeten kunnen de beweging daarna ondersteunen. Mocht je het niveau niet moeilijk genoeg vinden dan kun je deze nog wat omhoog doen.
Probeer minimaal 3 keer per week te trainen met telkens ongeveer dezelfde tijd ertussen. Wanneer minder dan 3 keer per week traint, of 3 dagen achter elkaar en daarna 4 dagen niet meer, zit er te veel tijd tussen de work outs, waardoor je lichaam elke week weer opnieuw moet beginnen met opbouwen.
Je spieren zijn gebaat bij een goede doorbloeding, daarom is het aan te raden om je training af te sluiten met een cardio-setje. Dit hoeft geen lange training te zijn. Een voorgeprogrammeerde intervaltraining van 20 minuten kan al voldoende zijn.
Wanneer je begint zal je al snel resultaat zien. Toch is het raadzaam om meer dan één keer per week te sporten. Dit kan bijvoorbeeld drie keer in de week crossfit zijn. Maar je kan de crossfit lessen ook combineren met andere sporten.
Voor mensen die problemen hebben met hun kniegewricht is de crosstrainer het ideale alternatief voor joggen. Dankzij de elliptische bewegingen van het apparaat is zo'n training niet belastend en ondervindt u geen vervelende schokbelasting.
Tijd voor een warming-up! Start met 10 minuten crosstrainen op een laag tempo. Zet het weerstandsniveau van de crosstrainer op een laag level. Geef 1 minuut alles wat je hebt op de crosstrainer. Na deze minuut waarin je tot het uiterste bent gegaan, pas je je snelheid weer aan tot een rustig tempo.
Trainen met een ergometer
Afhankelijk van jou mate van getraindheid is snel 250 Watt en rustig 120 Watt. Het moeilijke is dat je eerst voor jezelf moet weten welke wattages bij jou passen. Er zijn apps voor de crosstrainer die dat kunnen bepalen voor je.
De ideale vetverbrandingszone ligt zo tussen de 50 en 65 % van je maximale hartslag. Als vuistregel kun je 45 tot 50 slagen onder je maximale hartslag gaan zitten. Deze hartslag kun je bepalen met de formule '220 – je leeftijd'. Dit is slechts een indicatie van je maximale hartslag.
Als een grotere belasting op je gewrichten voor jou geen probleem is, of je bent een fervent hardloper of wandelaar, is de loopband voor jou een goede keuze. Als je blessuregevoelig bent en snel last hebt van je gewrichten, kan je beter voor een crosstrainer kiezen.
CrossFit staat bekend als constant gevarieerde beweging, meestal uitgevoerd met een hoge intensiteit en/of een hoog volume (repetities). Deze vorm van fitness heeft het tot een sport gemaakt om te trainen in getimede workouts met een vast aantal bewegingen.
Een nadeel aan CrossFit ten opzichte van de sportschool, is dat deze sport een stuk sneller voor blessures kan zorgen. De oefeningen zijn zeer technisch en worden op hoog tempo uitgevoerd. In het begin van een workout gaat dat prima, maar als je vermoeid raakt, kan dat negatieve invloed hebben op de uitvoering.
Voeding voor crossfit
Advies: Eet 3 uur voor je crossfit training een koolhydraatrijke maaltijd, inclusief wat eiwitten. Vetten niet teveel, omdat de verwerking hiervan langer duurt. Neem eventueel 1 uur voor je crossfit training nog een banaan.