Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan. De autobranche maar ook wij als verspreiders van verkeersinformatie via RDS/TMC, zijn ons aan het voorbereiden om via DAB+ de informatie te gaan leveren.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de toekomst van radio digitaal zijn. FM-radio zal de komende jaren vast nog blijven bestaan. Voordat een nieuwe technologie door het algemene publiek wordt omarmd moeten de voordelen die deze technologie biedt vaak vele malen groter zijn dan de oude technologie.
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
Tegen eind 2021 is de kabel overal afgesloten. De vrijgekomen bandbreedte, met name in de lage FM-frequenties, zal volgens Ziggo worden gebruikt om in de toekomst sneller internet aan te bieden. Na bijna zes decennia zit het tijdperk van analoge radio er dus op.
Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
En hoewel de vergunningen op de FM-frequenties dit jaar aflopen, kregen vier van de best beluisterde commerciële Nederlandse radiozenders - Qmusic, Radio 538, Radio 10 en Sky Radio - begin dit jaar toestemming van de overheid om in elk geval nog tot 2025 uit te zenden op FM.
De ombouwsetjes die genoemd worden bestaan uit een universele 1-DIN DAB+ autoradio, met bijbehorende speciale antenne. Om de radio passend te krijgen in de auto,kan er een adapter frame nodig zijn. Ze zijn verkrijgbaar bij audiozaken, bedrijven die gespecialiseerd zijn in auto-elektronica en accessoires.
Kun je een FM radio ombouwen naar DAB+? Conclusie: FM-radio's mogen blijven. Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio's, autoradio's en smartphones een DAB+ radio. Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
Radio luisteren via FM
Heb je geen zin om je internetbundel hiervoor te veel te gebruiken? Kies dan voor een smartphone met FM-radio. Er zijn Android-smartphones met een FM-ontvanger. Meestal gaat het om budgetsmartphones, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A5 en de Huawei P8 Lite.
De nieuwe standaard voor radio is DAB+. Dat is Digital Audio Broadcasting, digitale radio dus. Deze gaat de FM-zenders vervangen. Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid.
Analoge radio ontvangen met een FM-antenne
Dit signaal stopt nu. De enige manier om dit analoge radiosignaal nog te kunnen ontvangen op uw Hi-Fi stereo-installatie, receiver of losse tuner is via de lucht. Hiervoor heeft u een FM Dipool antenne nodig.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
DAB staat voor 'Digital Audio Broadcast' en is een Europees systeem dat zorgt voor een digitaal radiosignaal, daarom wordt dit ook wel Digital Radio genoemd. Met een DAB of DAB+ radio heb je dankzij het digitale signaal geen last meer van ruis, waar je bij FM nog wel last van hebt.
FM-radio bestaat uit analoge signalen, terwijl DAB+ digitaal is. Net zoals bij televisie stappen we van analoog over naar digitaal. Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden.
Welk formaat past in jouw auto? Er zijn 2 verschillende soorten autoradio's: 1-DIN en 2-DIN. Een 1-DIN autoradio is kleiner van formaat en zie je vooral terug bij oudere auto's. Een 2-DIN autoradio is groter en heeft vaak een scherm dat je bedient met je vingers.
De meest voor de hand liggende antennes zijn dipolen, een mooi woord voor "draadjes met een plus- en minlading". De lengte van elke draad is dan een halve of kwart van de golflengte; voor FM is die kwartlengte ongeveer 75 cm.
Met DAB+ luister je naar digitale radio. Doordat het signaal digitaal is, hoor je geen ruis. Om DAB+ in je auto te ontvangen, heb je een speciale DAB+ antenne nodig.
DAB+ ontvangst
Alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM zitten erop. Daarnaast zijn ten opzichte van FM extra digital only radiostations te beluisteren. Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig.
Voordelen van DAB+
Digitale geluidskwaliteit: je vervangt het geruis van je FM-radio door digitale audio, vergelijkbaar met de kwaliteit van cd's. Meer radiostations: je krijgt meer nationale radiostations én meer themazenders, zoals VRT NWS, Joe 70's en MNM Hits.
Meestal moet je de antenne aan de binnenkant van de voorruit van je auto plaatsen. Maak je ruit goed schoon voordat je de antenne met behulp van een plakstrip op het raam plakt. Vervolgens sluit je de kabel aan op de achterkant van je autoradio.
Providers verzenden de zenders in extra pakketten (zoals ESPN, voorheen Fox Sports) vaak versleuteld. Om deze zenders te ontsleutelen heb je een zogenaamde CI+ module met smartcard nodig. De smartcard bevat informatie over je abonnement. Hij ontsleutelt alleen de zenders die bij jouw (extra) pakketten horen.
Ethertelevisie. In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Waar radio luisteren via de kabel lang de meestvoorkomende manier was om radio te luisteren, luistert tegenwoordig nog maar 5 tot 10% analoog en luistert de rest digitale radio. En dat terwijl dit wel veel bandbreedte kost. Daarom hebben de leveranciers besloten te stoppen met het aanbieden va analoge radio.