Ga naast het aanrechtblad staan. Zorg er vervolgens voor dat uw onder- en bovenarm een haakse hoek vormen (90 graden). De afstand tussen uw onderarmen en het werkblad in de keuken moet ongeveer 12 cm zijn. Dit is de juiste hoogte van uw werkblad.
De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen. Bent u juist langer of kleiner dan gemiddeld, dan heeft u meer risico op klachten. Bovendien kookt u dan minder comfortabel.
Bij een lichaamslengte van 165 tot 175 centimeter is de perfecte aanrechtblad hoogte bij het koken 95 centimeter en het afwassen 105 centimeter. De juiste keukenblad hoogte voor mensen die 175 tot 185 centimeter zijn, is 100 centimeter bij het koken en 110 centimeter bij het afwassen.
De bovenkasten worden, gemeten vanaf de onderzijde van het keukenkastje, tot ongeveer 135 cm van de vloer geplaatst. Deze afstand laat dan voldoende ruimte over voor eventueel een onderkastje met werkblad en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.
We raden steeds een minimum diepte van 90 cm aan. Zo heb je aan elke lange zijde van het eiland nog voldoende kastruimte tot 60 cm diep. Wat de hoogte betreft, is 93 cm een standaardmaat. Dat kan oplopen tot 96 cm of hoger afhankelijk van de dikte van het gekozen keukenblad.
De hoogtemaat van Ikea kasten zijn 92 centimeter inclusief stelpoten. Inclusief werkblad komt men dan met een gemiddelde hoogte van een Ikea keuken op 95 centimeter.
De meest ideale barhoogte is 90 - 105/110 cm.
De bovenkast in de keuken is gemiddeld 70 cm hoog. In een grotere keuken is een bovenkast van 90 cm hoog ook mogelijk. De breedte van de bovenkast in de keuken loopt vaak uiteen van minimaal 30 tot maximaal 60 cm. Een bovenkast is vaak iets minder diep dan een onderkast.
Zorg voor voldoende ruimte
Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 45 en 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft. Voor een dampkap bedraagt deze afstand minimaal 65 cm tot een elektrisch vuur en 75 cm tot een gasfornuis.
Hoogte: De standaard afmetingen van de hoogte liggen vaak tussen de 45, 75 en 90 cm.
Bij veel keukenzaken wordt gerekend met een plinthoogte van ~16 cm, een kasthoogte van 70 cm en een blad van 4 cm hoog. De hoogte van de keukenplint moet dus aangepast worden, afhankelijk van de poten.
De standaard keuken is eigenlijk het tegenover gestelde van de ambachtelijke keuken. De ambachtelijke keuken wordt op maat gemaakt. Bij een standaard keuken zijn standaardmaten voor kasten en deurtjes.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
De ideale hoogte van de magnetron en oven is armhoogte, tussen 100 cm en 140 cm. De ideale hoogte van de koelkast is ooghoogte. Dit maakt het erg overzichtelijk en de rug wordt minder belast. De ideale hoogte van de vaatwasser ligt tussen 115 cm en 120 cm.
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
De maten van de bovenkast
De standaard maat is 50 centimeter. Een klepkast is vaak breder. Meestal 90 centimeter. De diepte is bijna altijd 30 centimeter.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten. Het design van het materiaal kan een grote invloed hebben op de prijs.
In een standaard lade kan een gewicht tot 40 kg en in een bredere lade zelfs tot 70 kg.
De ruimte achter de kastjes is verschillend per merk keuken van 1.5 cm tot 5 cm maar je kunt de leidingen volgens mij beter zo laag mogelijk achter de kasten laten lopen dus eigenlijk onder het plint niveau dan zit je altijd goed en achter de over kun je beter geen leidingen plaatsen daar sommige ovens soms de ...
Schuif de aanwijzer tot op de kruin en lees de hoogte af tot op 1 mm nauwkeurig. Bereken de zithoogte door de hoogte van de stoel af te trekken van de gemeten hoogte. Bereken de beenlengte door de zithoogte van de totale gestalte af te trekken.
Wat is de goede zithoogte van stoelen? De gemiddelde zithoogte voor een stoel is 43 tot 46 centimeter. De ideale breedte varieert van 46 tot 59 centimeter. Een stoel met armleuningen is bijvoorbeeld vaak breder dan een stoel zonder armleuningen.
De vaste barkruk heeft meestal een zithoogte tussen de 70 en 78 centimeter. Vaste barkrukken hebben de ideale hoogte voor een bartafel van 100 tot 110 centimeter. De barstoel. De vaste barstoel heeft ongeveer dezelfde zithoogtes als die van een barkruk.