Dan blijven uw test- en vaccinatiegegevens hierin zichtbaar tot en met 31 december 2023. Heeft u uw coronabewijs voor 1 juli 2023 gedownload en/of geprint via CoronaCheck.nl? Dan kunt u dit vanaf dat moment nog een jaar gebruiken.
Sinds 7 maart 2022 is het Covid Safe Ticket niet meer van toepassing in België.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Het vaccinatiebewijs is tot 270 dagen na afronding van volledige vaccinatie geldig. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar.
Vlieg je van buiten de Europese Unie of Schengenzone naar Schiphol?Dan ben je verplicht om een negatieve testuitslag bij je te hebben. Dit geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Laat je dus altijd testen voor je naar Nederland vliegt van buiten de EU/Schengen.
Nee, dit is niet verplicht. Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Je testuitslag die je bij aankomst op Schiphol had blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Per 21 mei 2022 is een mondkapje niet meer verplicht op de luchthaven.
Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol? Nee, dit is per 21 mei 2022 niet langer verplicht. Uiteraard mag je een mondkapje dragen op de luchthaven als je dat zelf prettig vindt.
Uw vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig na de basisserie (uw eerste prik of prikken). Bent u jonger dan 18 jaar? Dan geldt er geen maximale geldigheid voor de basisserie van 270 dagen binnen de EU.
Wacht niet tot het laatste moment. Maak, indien mogelijk, 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak. Bijna alle vaccinaties werken langere tijd. Je kunt dus meestal ruim van tevoren komen.
Heeft u uw coronabewijs voor 1 juli 2023 gedownload en/of geprint via CoronaCheck.nl?Dan kunt u dit vanaf dat moment nog een jaar gebruiken. Een overzicht van uw vaccinaties vindt u ook op mijn.rivm.nl als u toestemming heeft gegeven om uw coronaprik te laten registreren.
Immuuncompetent: had slechts milde klachten*: Minstens 7 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij. Immuuncompetent (opname vanwege COVID-19): had matig tot ernstige klachten: Minstens 14 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Een certificaat is altijd twee jaar geldig.
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden.U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt.3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een herhaalprik halen.
Als u uw gele boekje kwijt bent, kunt u bij de GGD of ANWB een nieuw vaccinatieboekje kopen.
Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een herhaalprik.
De herhaalprik brengt uw bescherming tegen het coronavirus weer op peil. Iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie van de coronavaccinatie heeft afgerond, kan een herhaalprik krijgen. Let op: in het najaar van 2023 start een nieuwe vaccinatieronde tegen corona voor risicogroepen en zorgmedewerkers.
Een inenting tegen gele koorts biedt bij gezonde mensen in principe levenslange bescherming. Bij sommige mensen beschermt de gele koorts vaccinatie niet levenslang. Dit is het geval bij vrouwen die zwanger zijn op het moment dat zij worden ingeënt of bij mensen met hiv.
Langer dan 4 uur voor vertrek aanwezig zijn leidt tot wachtrijen. De incheckbalies zijn dan nog gesloten, waardoor iedereen die zo vroeg is in de vertrekhal moet wachten. Doen veel mensen dat, dan wordt het te druk in de vertrekhalen.
Uitzwaaien mag nog wel
Uitzwaaien in de terminal blijft wel mogelijk, maar ook dan moet er aangetoond kunnen worden dat dat niet eerder dan vier uur voor de vlucht is. Voor ophalers in de aankomsthal heeft de nieuwe maatregel ook geen gevolgen.
Nederlandse regels vanaf 21 mei
Vanaf zaterdag 21 mei is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht op Nederlandse luchthavens. Mensen met een kwetsbare gezondheid worden wel geadviseerd (vrijwillig) een medisch mondkapje te dragen.
Hoewel het geen geprint document is, is het absoluut noodzakelijk om een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart, mee te nemen, afhankelijk van je bestemming en nationaliteit.
Goederen die de grens passeren
Vlak voor je de aankomsthal binnengaat, na het ophalen van je bagage, kom je bij de douanebeambten. De douane houdt toezicht op de invoer, uitvoer en het vervoer van goederen; ze controleert of alle noodzakelijke belastingen zijn betaald en of de goederen aan de voorschriften voldoen.