Indien je moeite hebt met het vinden van je LH piek is het raadzaam om 2 uur voordat je gaat testen niet meer te drinken en niet meer te plassen. Zo spaar je de urine op en zal de concentratie van het LH hormoon in je urine iets toenemen.
Waar je een zwangerschapstest juist met ochtendurine moet doen, wordt dit bij een ovulatietest afgeraden. Het hoogtepunt van je LH-piek is vaak in de middag en niet in de ochtend. Je kunt de ovulatietest dan het beste rond het middaguur (12.00) afnemen.
Het beste tijdstip om een ovulatietest te doen is rond twaalf uur 's middags. Je LH-piek komt namelijk 's ochtends op gang en bereikt rond dat tijdstip een hoogtepunt. Om te bepalen wanneer je LH-gehalte piekt, moet je een paar dagen achter elkaar testen. Test telkens op hetzelfde moment van de dag.
Gebruik geen ochtendurine voor een ovulatietest, wel voor een zwangerschapstest. Als je LH-piek op z'n hoogst is, zul je een positieve ovulatietest in handen hebben. Die piek komt die dag aan het einde van de ochtend en in de middag: test dus niet met ochtendurine, zegt Havenith.
Doel van ovulatietesten
Zo'n 24-36 uur na deze LH piek komt een eicel vrij uit een dominante follikel in een van je eierstokken. Dit proces staat bekend als ovulatie ofwel eisprong. Het teststaafje van de ovulatietest bespeurt de LH-stijging en het helpt je bepalen welke twee dagen je het meest vruchtbaar bent.
Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
- Je kunt op elk moment van de dag testen, maar je moet wel telkens op hetzelfde uur van de dag testen. - Probeer niet te plassen gedurende vier uur voordat je de ovulatietest doet en vermijd overmatige vochtinname voordat je begint te testen. Vaak is het eenvoudiger om de eerste urine van de dag te gebruiken.
Test niet met ochtendurine.
Deze kan iets meer hormomen bevatten dan je dagplas. Een ovulatietest doen we bij voorkeur niet met ochtendurine omdat deze iets te vroeg een positieve testuitslag zou kunnen geven. Elk moment na 10 uur `s morgens tot aan het slapen gaan is in principe goed.
Als je een positieve ovulatietest hebt, dan kun je het beste op dag 1 al vrijen. Om de 2 tot 3 dagen vrijen is meestal genoeg om zwanger te worden. Vaker, iedere dag bijvoorbeeld, kan ook maar is niet nodig. Zaadcellen blijven namelijk een paar dagen leven in de baarmoeder.
Bepaalde medische condities kunnen de uitslag van de ovulatietest negatief beïnvloeden. Het resultaat kan misleidend zijn als je bijvoorbeeld zwanger bent of als je pasgeleden zwanger bent geweest, je de menopauze hebt bereikt of het polycysteus-ovariumsynsdroom (PCOS) hebt.
Beide hormonen komen ook in je urine terecht. Een ovulatietest wordt positief als er minimaal een bepaalde hoeveelheid van het hormoon LH of oestrogeen in je urine zit. Een positieve test betekent dat je eisprong er binnen 2 tot 4 dagen aan zit te komen.
De meeste vrouwen vinden deze hormoonpiek door 1 keer per dag een ovulatietest te doen. Maar het is mogelijk deze hormoonpiek te missen wanneer deze piek korter aanwezig is dan 24 uur.
Onder invloed van die grote hoeveelheid LH (LH-piek) treedt de eisprong na ongeveer 40 tot 44 uur op.
Ik heb een fout gemaakt tijdens de ovulatietest. Wat moet ik nu doen? De beste oplossing is om vandaag een nieuwe ovulatietest uit te voeren zodra dat mogelijk is (je moet wel 4 uur wachten voordat je opnieuw urine afgeeft om te zorgen dat het niveau van het vruchtbaarheidshormoon in je urine niet verdund is).
Wanneer je een smiley ziet, of wanneer de teststreep donkerder of gelijk is aan de controlestreep, is de test positief. Bij een positieve ovulatietest zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de eisprong plaatsvinden.
Als je ovuleert, heb je waarschijnlijk een relatief voorspelbare menstruatiecyclus die ongeveer 24 tot 32 dagen duurt. Afwezige menstruatie of zeer lange (meer dan 40 dagen) of korte (minder dan 20 dagen) cycli kunnen erop wijzen dat je niet ovuleert.
Word sneller zwanger: een onderzoek onder vrouwen die ovulatietesten gebruiken, heeft aangetoond dat zij gemiddeld 10% sneller zwanger werden dan vrouwen die alleen regelmatig vreeën2.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
De testen van Clearblue zijn bijvoorbeeld voor meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag dat u uw menstruatieperiode verwacht*. Natuurlijk is het mogelijk dat een test het mis heeft wanneer er een negatieve uitslag wordt getoond, maar zeker als u vroeg test, is het krijgen van een vals positieve uitslag uiterst zeldzaam.
Voor een zwangerschapstest is het bijvoorbeeld nodig om ochtendurine op te vangen. Voor onderzoek op bacteriën (banale kweek) bij verdenking op blaasontsteking is ochtendurine wenselijk, maar niet per se nodig. Probeer in ieder geval urine op te vangen na een periode van drie uur waarin niet geplast is.
Een ovulatietest is bedoeld om je vruchtbare dagen te bepalen. Een positieve ovulatietest geeft aan dat er LH in je lichaam aanwezig is. Dit is een hormoon dat aangemaakt wordt door de hypofyse in de hersenen als er een eisprong plaatsvindt. Een zwangerschapstest is bedoeld om vast te stellen of je zwanger bent.
Hoe gebruik ik een ovulatietest? Hoe je de test uitvoert, hangt af van het merk en de test die je gebruikt. Zodra je weet welke dag je moet beginnen met testen, voer je de test uit met de eerste urine van de dag, ofwel in een straal of door te dopen in een potje.
In principe komt er tijdens iedere menstruatiecyclus één eicel vrij, maar in sommige gevallen vindt er een dubbele eisprong plaats. Hierbij komen twee eitjes vrij.
Wanneer het oestrogenenpeil een voldoende hoge waarde bereikt, tekent zich plots een piek af in de productie van LH. Hiermee is de rijping van de eicel voltooid en kan de eisprong plaatsvinden. Tussen de LH-piek en de eisprong verlopen 36 tot 42 uur.