AMSTERDAM - iPhones en andere smartphones kunnen bankpassen beschadigen door de sterke magneten die erin zitten. De Rabobank waarschuwt daarvoor. De bank adviseert bankpassen bij moderne mobieltjes uit de buurt te houden.
Bewaar pasjes rustig op elkaar
Bewaar gerust bankpassen, creditcards en een ov-chipkaart bij elkaar. Ze zitten elkaar niet in de weg. En wilt u betalen of in-/uitchecken bij het openbaar vervoer haal dan het benodigde pasje tevoorschijn en houd de rest op afstand.
Uiteindelijk zijn er geen harde bewijzen dat magneten en draadloze opladers sterk genoeg zijn om je bankpas te beschadigen. Er zijn zowel bij de Betaalvereniging als bij ons geen meldingen over binnengekomen, dus het aantal gevallen zal erg beperkt zijn.
Nee, zegt Wokke. 'Het telefoonsignaal, 4G, Wi-Fi, NFC, GPS en bluetooth worden niet beïnvloed door de magneet. De antennes hiervoor zitten meestal aan de onder- of bovenkant en zo'n sticker plak je meestal in het midden van je telefoon.
De NFC chip in je smartphone is precies hetzelfde als die in je pinpas. Betalen met je smartphone is dus net zo veilig als het contactloos betalen met je pinpas. De app waarmee je betaalt is beveiligd met een vingerafdruk of pincode.
In Nederland is nog geen misbruik van bank apps vastgesteld. Daarmee is mobiel bankieren met een bank app veilig en betrouwbaar. De banken doen hun uiterste best om dat zo te houden. Als u desondanks een vermoeden heeft van misbruik van de bank app, meld dit dan direct bij uw bank.
U kunt ook hogere bedragen contactloos betalen, maar dan zal altijd uw pincode gevraagd worden. Ook als u in de loop van één dag voor meer dan 100 euro aan contactloze betalingen doet, zult u uw pincode moeten ingeven. Contactloos betalen is dus even veilig als betalen met de pincode.
Alle modellen uit de iPhone 12 en iPhone 13 series hebben in de buurt van de batterij een magneet. Je klikt accessoires die ook zo'n magneet hebben, zoals hoesjes en draadloze opladers, eenvoudig stevig vast op de achterkant van je iPhone.
Deze iPhones hebben MagSafe
MagSafe is geïntroduceerd met de iPhone 12. Alle iPhones uit die serie ondersteunen dus MagSafe. Ook de iPhone 13- en iPhone 14-serie maken gebruik van MagSafe. Alle voorgaande iPhones, zoals de iPhone 11 Pro uit 2019 en de iPhone SE 2020, werken helaas niet met MagSafe.
Een sterk magnetisch veld kan de optische beeldstabilisatie en closed-loop autofocus verstoren. Sensoren voor de lensstand reageren op magnetische velden. Als u een magneet in de buurt van deze sensoren plaatst, zal het magnetische veld de sensoren storen of deze tijdelijk uitschakelen.
Gegevens van een bankpas/creditcard kunnen NIET gewist worden door water. Het zijn namelijk magnetische velden. Je kan ze zelfs bovenop een magneet leggen (niet erboven houden).
Het wassen van bankkaarten is weliswaar geen gangbare praktijk, maar het is volstrekt ongevaarlijk. Er komen geen giftige producten uit vrij, en er is geen gevaar voor de gezondheid. Voor de was is het wat schadelijk, net zoals ritssluitingen en knopen het wasgoed sneller doen slijten.
Je telefoon heb je waarschijnlijk vaak bij je, pasjes met je smartphone meenemen is dus ideaal. Door pasjes, briefgeld en kleine spullen mee te nemen in je hoesje of kaarthouder voor telefoon raak je ze minder snel kwijt en heb je snel en vaak bij de hand.
Veel telefoons hebben een NFC-chip, vaak aan de achterzijde van het toestel. Daarom kun je ook contactloos betalen met de smartphone. Houd het toestel dicht bij de betaalautomaat (ongeveer 5 cm) en binnen enkele seconden is de betaling verwerkt. De betaling verloopt op Android-telefoons via de app van de bank.
Voor je kan betalen met je Android smartphone, moet je de NFC-functie activeren op je toestel. Dat doe je via Instellingen > Draadloos en Netwerken > Contactloze betaling. Kies nu welke app je wil gebruiken om draadloos te betalen. Zoals Google Pay, bijvoorbeeld.
Bijna alle nieuwe smartphones bezitten al een ingebouwde Qi ontvanger. Qi is de standaard voor draadloos opladen. Deze telefoons zijn direct te gebruiken met een draadloze oplader. Sommige (oudere) smartphones kunnen ook gebruikt dit kan door middel van een speciale achterkant of draadloze laadpatch.
Bij Apple iPhone 13 wordt een usb C naar Lightning kabel meegeleverd. Je hoeft dus niet per se een oplader met kabel te kopen. Een losse oplader is ook goed. Koop dan wel een losse oplader met een usb C poort, anders past de bij je iPhone meegeleverde kabel niet.
MagSafe bestaat uit een reeks magneten die rond de interne laadspoel van de iPhone 12 gepositioneerd zijn. Deze detecteren de aanwezigheid van andere MagSafe-compatible accessoires en zorgen voor een naadloze en veilige bevestiging op de juiste plek. MagSafe werkt alleen met andere compatibele MagSafe-accessoires.
U hebt een iPhone 8 of nieuwer nodig. De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
Sluit de iPhone op een stopcontact aan met de oplaadkabel (meegeleverd) en een Apple USB-lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar). Zie Lichtnetadapters voor de iPhone.
Hoe veilig is contactloos betalen? Nog een geruststelling: in geval van verlies of diefstal vergoedt je bank eventueel misbruik volledig, zolang je je pincode geheim hebt gehouden. U loopt bij contactloos betalen dus geen risico. Voor de veiligheid kan er niet onbeperkt contactloos betaald worden zonder pincode.
Contactloos betalen is uiterst veilig: voor elke betaling van meer dan 50€ wordt u automatisch om uw pincode gevraagd. Bovendien moet u na enkele transacties ook uw code invoeren om uw identiteit te verifiëren.
In een nieuwe aflevering van het VRT-programma FactCheckers onderzoeken de programmamakers hoe gemakkelijk criminelen je geld kunnen stelen als de functie contactloos betalen is geactiveerd op je bankkaart. Betaalleverancier CCV laat alvast weten dat contactloos betalen zeer veilig is.