Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
U mag de eerste 24 uur niet douchen. Na 24 uur mag u alleen kort douchen zolang de hechtingen in de wond zitten. Dep na het douchen de wond voorzichtig droog.
Buiten het ziekenhuis: douchen mag 12 uur na het sluiten van de wond, als de zorgvrager dat wil. Douche maximaal 10 minuten. In het ziekenhuis: douchen mag 24 uur na het sluiten van de wond, als de zorgvrager dat wil.
Hoe eerder hoe beter, liefst binnen 12 uur na ontstaan van de wond (heel soms ook nog wel binnen 24 uur na ontstaan van de wond). Een wondje in uw gezicht kan vaak goed gelijmd worden. Lijmen kan juist niet bij een wond boven een gewricht (bijvoorbeeld op uw knie of elleboog).
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn.
U mag uw haar niet föhnen. De lijm zal vanzelf loslaten na ongeveer 10 dagen net als een gewoon korstje. De wond is dan voldoende genezen.
Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...
Zorg dat de wond de eerste 2 dagen niet nat wordt. Na 2 dagen mag u kort douchen. Dep na het douchen de wond voorzichtig droog.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.
Niet-oplosbare hechtingen (meestal donkerblauw of zwart gekleurd) dienen meestal na 10 tot 14 dagen verwijderd te worden. Oplosbare hechtingen (meestal niet zichtbaar) hoeven niet verwijderd te worden. dit kan 4-6 weken duren.
Bedek de wond met een steriel verband of pleister. Houd de wond schoon en droog. Gebruik geen alcohol of waterstofperoxide om de wond te reinigen, omdat dit het weefsel kan beschadigen. Neem contact op met een arts als de wond diep is, als er vuil in de wond zit, of als de wond niet stopt met bloeden.
Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen. Let er bij het afdrogen op dat u niet te hard over de wond wrijft. We adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te zwemmen of in bad te gaan.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek. Ga niet in bad of zwemmen. De wond geneest dan minder snel.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.
Als de wond geplakt is met hechtpleisters
De wond mag 3 dagen niet nat worden. Vooral de eerste 24 uur is de wond kwetsbaar. Laat de wond met rust en kom er niet aan. De hechtpleisters laten vanzelf los.
Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken.
De hechting wordt verwijderd door lichtjes aan een uiteinde te trekken en het draadje door te knippen. De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten. Na het verwijderen, houdt de wond nog één dag droog.
Wanneer u na de operatie naar huis gaat, heeft u nog hechtingen. Deze lossen binnen enkele weken tot maanden vanzelf op. Tijdens het dilateren kunnen hechtingen soms loslaten en kan de wond wat open gaan staan.
Over het sluiten van een wond met huidlijm
Het lijmen doet geen pijn. De lijm vormt een korstje over de wond. Na de behandeling zijn er soms barstjes te zien in dit korstje. Ook kan de kleur van het korstje kan donker worden.
Laat een losse huidflap liggen op het hoofd. Als de wonde ernstig bloedt, stelp je de bloeding door gedurende 10 minuten op de wonde te drukken. Leg na 10 minuten een drukverband aan.
De wond is dan voldoende dicht. Als het gaasje vast zit aan de wond kunt u dit onder de douche losweken. Na het douchen dient u de wond droog te deppen. U mag niet baden en zwemmen zolang u hechtingen heeft.