Stoppen verlaagde het risico op longkanker al snel: mensen die maximaal 5 jaar eerder hun laatste tabak hadden gerookt, hadden al 39% minder risico op een longtumor. Hun risico bleef geleidelijk afnemen tot minstens 25 jaar na de stopdatum.
Stoppen met roken verlaagt het risico op longkanker in de loop der jaren van 12x zo hoog na 5 jaar stoppen met roken, tot 3.8x zo hoog na 25 jaar stoppen. Kortom, het is goed op te stoppen met roken aangezien dit de kans op ontwikkelen van longkanker verlaagt in de loop der jaren.
Hoe snel groeit longkanker? De tijdspanne tussen de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en het ontstaan van kankercellen bedraagt vele jaren (soms meer dan 20 jaar). Eens de kankercellen er zijn, groeien ze aan hun eigen specifieke snelheid.
Risico op longkanker bij rokers, niet-rokers en ex-rokers
Rokers lopen iets meer dan 1 kans op 10 om longkanker te ontwikkelen. Mensen die nooit gerookt hebben, kunnen ook longkanker ontwikkelen, maar dat risico is erg klein: ongeveer 2% (1 kans op 50).
Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
We dachten altijd dat het kwam doordat de longen niet meer gepest werden door de schadelijke rotzooi in sigaretten. Maar longen kunnen zichzelf blijkbaar herstellen, dat is heel goed nieuws. '
Longen hebben een 'magische kracht' om te herstellen, zeggen Britse wetenschappers. Lang werd aangenomen dat de schade die leidt tot longkanker ook na het stoppen met roken in de longen blijft bestaan. Nieuw onderzoek laat zien dat de longen wel degelijk kunnen herstellen.
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
Mensen met longkanker hebben in het begin vaak onopvallende klachten, zoals veel hoesten of vermoeidheid. Deze klachten komen ook voor bij onschuldige aandoeningen, zoals een griep of verkoudheid. Hierdoor komen mensen vaak laat bij een arts en wordt de diagnose longkanker ook laat gesteld.
Zeurende pijn in de borststreek, rug of in het gebied van de schouders. Achteruitgang van de lichamelijke conditie. Dit kan zich uiten in snelle vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, gewichtsverlies en/of een gebrek aan eetlust.
Het meest voorkomende symptoom bij longkanker is verandering in het hoestpatroon. Dit is vaak een eerste klacht. Er kan sprake zijn van een hardnekkige prikkelhoest. Soms zit er bij het opgehoeste slijm een beetje bloed.
Het laattijdig stellen van de diagnose longkanker is grotendeels te wijten aan het ontbreken van symptomen in de vroege stadia van de ziekte. Persisterende hoest, bloedfluimen, kortademigheid, abnormale vermoeidheid en gewichtsverlies verschijnen pas wanneer longkanker al gevorderd is.
Oorzaak van longkanker
De meeste mensen die longkanker krijgen roken, hebben gerookt of meegerookt. Er kunnen ook andere oorzaken zijn: schadelijke stoffen inademen. luchtvervuiling, zoals fijnstof.
Zelfs stoppen op latere leeftijd heeft nog zin. Zoals je misschien wel weet luidt het advies om zo vroeg mogelijk te stoppen met roken. Dan kun je profijt hebben van de meeste gezondheidsvoordelen. Maar ook op latere leeftijd heb je de kans om hierdoor je leven te verlengen.
1 – 3 maanden
Het longweefsel begint zich te herstellen;Je hebt minder last van luchtweginfecties;Hoesten en benauwdheid verminderen, je stem verbetert;De bloedcirculatie in het lichaam verbetert.
Met behulp van een bloedtest kan longkanker ontdekt worden nog voordat er symptomen van de ziekte aanwezig zijn.
Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Veel mensen met longkanker krijgen uiteindelijk te maken met het bericht dat de ziekte niet meer te genezen is. Dit betekent niet altijd dat deze mensen op korte termijn overlijden. Longkanker is geen ziekte met een vast verloop. Sommige soorten longkanker zijn nog lange tijd te remmen.
Om zekerheid te krijgen of het wel of niet om longkanker gaat, neemt de longarts of radioloog een stukje weefsel (biopt) weg uit de afwijking. Dat gebeurt meestal met een biopsie door de borstkas of met een bronchoscopie. Zijn er een of meer uitzaaiingen? Dan wordt daar (ook) meestal een biopt van genomen.
Veel mensen denken dat roken vooral longkanker veroorzaakt. Het klopt dat roken véél meer kans geeft op longkanker. 86% van iedereen met longkanker krijgt dit door roken.
Longkanker kan uitzaaien naar: lymfeklieren tussen de longen, in de hals en rondom het sleutelbeen of in de oksels. de andere long, de botten, de hersenen, de lever, bijnieren en andere organen.
Professor Nemery: “Bij lang en intensief roken gaan de longen uiteindelijk kapot. Symptomen van dit chronisch obstructief longlijden (COPD) duiken meestal op vanaf 40 à 45 jaar. Je wordt kortademig en hebt moeite om inspanningen te doen. Op termijn sterft het longweefsel af.
Heb in ieder geval kunnen genieten. ' Ze zijn zich er niet van bewust dat ze COPD kunnen krijgen.” Helaas is het niet zo dat als je stopt met roken, dat je ook geen risico meer loopt op COPD. Carla: “Jaren na het stoppen kun je nog COPD ontwikkelen. Hoe eerder je stopt met roken, hoe beter.