Je mag pas naar huis – onder begeleiding - als deze is uitgewerkt. Dat is meestal ongeveer één tot twee uur na de coloscopie. Maar ook daarna kun je je nog lamlendig en versuft voelen. Je mag daarom 24 uur niet deelnemen aan het verkeer.
Na een sedatie bent u vrijwel meteen klaarwakker. En na een uurtje kunt u weer naar huis. Het oude roesje is dus 'uit'.
Na afloop van het onderzoek moet de patiënt nog 1 á 2 uur uitslapen. De dag van het onderzoek is deelname aan het verkeer uit den boze. Het is daarom raadzaam iemand ter begeleiding mee te nemen. Het gebruik van medicijnen moet de patiënt altijd van tevoren bij de behandelend arts melden.
Een colonoscopie of sigmoïdoscopie gebeuren tijdens een dagopname. Vaak krijg je een lichte verdoving waarbij je nog wakker maar licht versuft bent. Je mag na het onderzoek geen auto besturen. Daarom moet je op voorhand je vervoer regelen naar huis.
De colonoscopie duurt 15-30 minuten. Tijdens een colonoscopie kunt een lichte verdoving, een roesje, krijgen. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en voelt u minder pijn en angst. Het is belangrijk dat u, bij het maken van de afspraak, aangeeft dat u een roesje wilt, en niet pas op de dag van de colonoscopie.
Na de coloscopie hebben veel mensen een tijdje klachten, zoals buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, kunt u wat bloed verliezen via de anus.
U mag na het onderzoek weer eten en drinken wat u gewend bent. Na het onderzoek kan het enkele dagen duren voor u weer een normaal ontlastingspatroon heeft.
Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten. Als er meerdere poliepen moeten verwijderd worden, kan het onderzoek wat langer duren.
Het is vooraf door de arts vaak niet goed te voorspellen bij wie het onderzoek pijnlijk zal zijn. Het is daarom mogelijk om het onderzoek te starten zonder roesje.
Door het roesje voel je je meer ontspannen en voel je minder pijn en angst. Je bent wel in staat om aanwijzingen van de arts op te volgen. De medicijnen voor het roesje worden toegediend via een infuus.
Kort na het onderzoek of de behandeling kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe weer een beetje in slaap vallen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de slaapmedicijnen zijn uitgewerkt. Na het wakker worden, is er een kleine kans dat u misselijk bent.
Na de coloscopie
Dan blijf je tot je goed wakker bent. Zorg dat iemand je naar huis brengt, je mag namelijk de eerste 24 uur na dit onderzoek niet zelf autorijden.
Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken. Het kan nog een paar dagen duren voordat de ontlasting weer normaal op gang is.
U kunt zich nog uren suf voelen na de toediening van het roesje. De medicijnen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden, daarom mag u 12 uur na het roesje niet: Actief deelnemen aan verkeer of zelfstandig autorijden.
Meestal is de misselijkheid binnen 2 uur voorbij.Echter kan het in sommige gevallen voorkomen dat de misselijkheid 1 dag of langer aanhoudt.
Het onderzoek vindt plaats onder een lichte verdoving of narcose (onder begeleiding van een anesthesist). In geval van lichte verdoving (een roesje) krijg je sedatie en een pijnstiller door de maag-darmarts. Dit is geen volledige narcose. Je zal dus ook niet steeds volledig slapen tijdens het onderzoek.
De pijn of krampen verdwijnen dan meestal vanzelf, vaak binnen een paar uur. Na één dag ben je meestal wel hersteld van de coloscopie.Je kunt dan je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken.
Een colonoscopie is een relatief veilig onderzoek. Gemiddeld treedt er twee keer per duizend onderzoeken een serieuze complicatie op. Zo kan er tijdens het onderzoek een scheurtje in de darmwand ontstaan. De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is, of als er erg veel uitstulpingen zijn.
U mag in principe alles weer eten en drinken, tenzij anders is afgesproken. Na een coloscopie kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, veranderd ontlastingspatroon en slijm- en vochtverlies via uw anus. Dit is normaal en verdwijnt na enkele dagen.
Sedatie wordt ook wel een roesje genoemd. Sedatie is alleen geschikt voor ingrepen die niet heel pijnlijk zijn. Zoals maag- en darmonderzoeken en hartkatheterisaties. Bij sedatie krijgt u dezelfde medicijnen als bij narcose, maar veel minder.
1 dag voor het onderzoek: Vanaf 13.00 uur mag u géén vast voedsel meer gebruiken. Van 13.00 tot 18.00 uur mag u vla, yoghurt, bouillon of soep zonder stukjes nemen. Hierna mag u niets meer eten tot na het onderzoek.
Als u geen stoelgang krijgt binnen 6 uur na inname van Moviprep, stop dan de inname en neem onmiddellijk contact op met uw arts.
Het is het belangrijk dat u iedere dag minstens 1,5 liter vocht drinkt. Het kan zijn dat uw darmen een tijdje moeten herstellen. U merkt dan dat u minder zin heeft om te eten. Binnen ongeveer 6 weken moet alles weer normaal zijn.
Vijf procent van de poliepen bevat al kwaadaardige cellen op het moment van ontdekking. Een poliep kan zich zowel in de dikke darm als in de dunne darm bevinden. Het ontstaan van darmpoliepen kan verschillende oorzaken hebben. Een verstoorde celdeling kan leiden tot kwaadaardige darmpoliepen.
Alle Nederlandse mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij sturen hun ontlasting op, die nagekeken wordt op bloedsporen.