Bij een kruidentinctuur moeten de kruiden vaak minstens drie weken macereren (trekken) in alcohol en daarna worden afgezeefd. De duizenden complexe inhoudsstoffen die in de kruiden zitten, bepalen de werkzaamheid.
Je kunt tincturen oraal innemen, maar ook uitwendig toepassen. Tincturen zijn veel handiger en discreter dan andere manieren om kruiden te gebruiken, zoals thee drinken of op planten kauwen. Dankzij de hoge concentratie actieve stofjes kun je bovendien een sterkere dosis van de gewenste planten nemen.
3 x 20 tot 30 druppels per dag = totaal 250 ml tinctuur. Iedere kuur, ongeacht de zwaarte, begint met een lage dosis. Dit is om te voorkomen dat er in één keer erg veel afvalstoffen vrijkomen.
Voor het maken van een tinctuur komen de volgende soorten alcohol aanmerking: neutrale alcoholen zoals jenever, wodka of brandewijn of een sterkere alcohol van 70% of 96% (ethanol) die je in de apotheek of bij de drogist kunt kopen.
De werking van een tinctuur is veel sterker dan van een afkooksel of kruidenthee, dus de dosering is ook lager. Een voordeel van een tinctuur ten opzichte van afkooksels is de lange houdbaarheid van ca. 2 jaar.
Aanbevolen is om te starten met 10-15 druppels per dag, om dit af te bouwen naar 6-10 druppels per dag. Het best is om tweemaal daags de halve dosering in te nemen.
Pure propolis is onbeperkt houdbaar. De producten die door ons aangeboden worden zijn soms een verdunde vorm van propolis waardoor de houdbaarheid van het product vermindert.
Kruiden gaan medicinaal op het lichaam inwerken wanneer je ze een bepaalde periode consequent één of een aantal keer per dag inneemt. Net als alle andere voedingsmiddelen die je tot je neemt, worden ook kruiden door je lichaam omgezet en uitgescheiden.
Fysieke werking:
Bijv. bij zwakheid of vermoeidheid. Brandnetel werkt ook zeer bloed reinigend, dus ook goed bij huidklachten, veroorzaakt door vervuild bloed. Verder heeft brandnetel een stimulerende werking op de spijsverteringsorganen en de urinewegen.
Een tinctuur is een alcoholische oplossing. Meestal wordt dan een oplossing van kruiden of harsen in ethanol bedoeld. Tincturen worden met name in de kruidengeneeskunde gebruikt, maar ook wel voor het bereiden van parfum.
Een tinctuur maak je door – voor verse planten 1 deel planten op 3 delen alcohol te mengen en – voor gedroogde planten 1 deel planten op 5 delen alcohol te mengen. De verhouding ligt anders omdat gedroogde planten in het begin veel alcohol opnemen. Gebruik 96% alcohol en water.
Ook gorgelen met saliethee is zeer effectief. Gebruik hiervoor een volle eetlepel salie (vers of gedroogd) en laat het een kwartiertje trekken tot een sterke thee. Laat de drank afkoelen, gorgel drie keer per dag, een paar dagen achter elkaar. Let op: Saliethee is dus gezond, maar overdrijf je inname niet.
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.
Ondanks de goede resultaten bij longontsteking en tuberculose is propolis bij deze en andere ernstige ziekten geen eerste keus. Propolis kan wel een prima aanvulling zijn op de 'gewone' doktersbehandeling, of gebruikt worden als men is 'uitgedokterd'.
Bijwerkingen en klachten zijn weinig bekend en komen niet veel voor. Het is mogelijk om een allergie te hebben voor propolis, ongeveer 1 op de 2.000 mensen hebben dit. Wanneer propolis voor de eerste keer gebruikt wordt, is het aan te raden om eerst een klein beetje uit te proberen.
Wat niet wegneemt dat propolis een goed natuurmiddel tegen maagzweren is. Door viermaal daags een kwartier tot een halfuur vóór de maaltijd en vóór het slapen gaan, propolis-druppels in te nemen, treedt vaak al binnen enkele dagen verbetering op. Diarree is meestal het gevolg van een infectie in de dunne darm.
De propolis-druppels kun je direct vanuit het flesje op de tong druppelen. Ze werken het best, wanneer je ze eerst een halve minuut lang in de mond heen en weer beweegt. Een deel van de bestanddelen wordt dan al door het slijmvlies van de mond opgenomen en aan het bloed afgegeven.
Propolis kan zorgen voor desinfectie, stilt pijn en bevordert allerlei natuurlijke processen. Ideaal voor wonden of juist allerlei oneffenheden en allergieën op de huid. Er zijn allerlei Propolis crèmes die ondersteunend zijn aan het herstellend vermogen van de gezichtshuid.
Er is geen vaste dosering aan te geven, soms zijn enkele druppels van de tinctuur (1 tot 3x per dag) voldoende, soms zijn grotere hoeveelheden nodig. Propolis kan langdurig tot grammen per dag zonder schadelijke gevolgen ingenomen worden.
Het propolis rooster is de ideale manier om propolis te oogsten. Door het rooster op raampjes te leggen vullen de bijen dit met propolis. Hierna wordt de mat bevroren en kan de propolis er makkelijk vanaf gebroken worden. Deze mat heeft een grootte van 41,5 x 41,5 cm.
Uw arts heeft gezegd dat u allergisch bent voor propolis. Als uw huid in contact komt met propolis, kunt u eczeem op uw huid krijgen. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger worden. U moet dus ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk met propolis in contact komt.