Stappenplan voor het maken van melkkefir Los de inhoud van één zakje Kefirculturen op in een liter ongekoelde melk, bij voorkeur in weckfles/glazen pot met deksel. Laat dit 48 uur staan op kamertemperatuur. Na 48 uur is de Kefir klaar.
Laat de melkkefir 24-48 uur op kamertemperatuur fermenteren. Hoe langer je het laat fermenteren, hoe dikker en zuurder het zal worden.
De kefir begint na een paar dagen tot een week goed te groeien.Vervolgens wordt in een periode van 2 weken tot een maand de groei steeds minder, totdat het stopt of zelfs achteruit gaat. Is de groei eenmaal gestopt, dan zal het waarschijnlijk nooit meer gaan groeien en moet u met nieuwe/actieve waterkefir aan de slag.
Hoe krijg je dikke melkkefir
Dit kan worden verkregen door het gebruik van melksoorten die van nature meer vet bevatten, zoals schapenmelk of volle koemelk (3,5% vet).
Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval. Evenals een te zure, minder prettige smaak.
Je bent de kefir al 3-4 dagen vergeten.
De Kefir zal slijmerig, dik en klonterig zijn. Maak een nieuwe bereiding. Na 24 uur de korrels spoelen en weer met melk wegzetten. Na een paar keer bereiden en spoelen komt de kefir meestal weer "bij".
Vaak worden citroen en vijgen toegevoegd. Het is echter geen vereiste om een citroen toe te voegen. Het gaat prima zonder, al is het wel zo dat een citroen de oplossing meteen een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk doet en infectie wordt voorkomen.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Vervolgens moet de melk rijpen en gisten en vormt zich melkzuur, koolzuurgas en een heel klein beetje alcohol (±0,05%). Kefir heeft net als karnemelk een zure smaak, maar daarnaast is het ook prikkelend door het gevormde koolzuurgas en de alcohol. Hoe langer de melk rijpt en gist, hoe zuurder de drank wordt.
En wat blijkt? In kefir zit maar liefst 150.000 keer meer bacterie-inhoud dan Yakult. Kefir bevat dus vele malen meer bacteriën dan de andere twee drankjes. Het voordeel van kefir ten opzichte van Yakult en yoghurt is dat het vele malen meer bacteriën bevat, inclusief de belangrijke gisten, zonder toevoegingen!
De rauwmelkse kefir kent namelijk een scala aan gezonde voordelen. Tijdens de fermentatietijd van 24 uur verteert een deel van de in melk aanwezige voedingsstoffen, zoals lactose en melkeiwitten, waardoor het gemakkelijker verteerbaar wordt. En de micro-organismen maken verschillende vitaminen aan.
Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.
Het duurt afhankelijk van het product ongeveer vijf dagen tot een week om een goede zuurgraad te krijgen. Daarnaast heeft de duur van de fermentatie invloed op de smaak en textuur van het product. Temperatuur bepaald de snelheid waarmee de micro-organismen zich vermenigvuldigen.
Kefir is een probiotische drank met tal van gezondheidsvoordelen. In tegenstelling tot de probiotica die u in capsulevorm of poedervorm in de winkel koopt, kunt u kefir (zowel melkkefir als waterkefir) eenvoudig zelf maken.
Melkkefirkorrels moeten er, eenmaal geactiveerd, uitzien als kleine bloemkolen. Ze vermenigvuldigen zich over het algemeen ook heel snel (hoewel dat geen noodzaak is), zodat je vaak binnen een paar weken zelf kunt beginnen met het weggeven van kefirkorrels.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Omdat ze verschillende bacteriën bevatten, is de één niet per se gezonder dan de ander. Wanneer je niet goed reageert op melkeiwitten, kun je beter kiezen voor kombucha of waterkefir. Om optimaal te kunnen profiteren van de probiotische werking, is het aan te raden om beide dranken af te wisselen.
Kefir is van nature zuur. Daarom reageren de organische zuren van deze culturen snel op reactieve materialen zoals koper, zink, ijzer en aluminium. Als kefirkorrels in direct contact komen met deze materialen, kan het materiaal "afgeven".
Dat kefir tal van gezondheidsvoordelen heeft wist u waarschijnlijk al wel, maar wist u ook dat het regelmatig consumeren van melkkefir en/of waterkefir kan helpen bij het afvallen? Niet alleen bevat kefir relatief weinig calorieën, ook zorgt het ervoor dat het maag- en darmstelsel van de mens beter gaat werken.
Waterkefir of melkkefir? Maar… wat kun je nu het beste kiezen? Het goede nieuws is: als je je zuivelinname wilt minderen, zit je met beide kefirsoorten goed. Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Van de zuivere suikersoorten geeft biologische suiker stabiel goede resultaten, in rietsuiker willen nog wel eens wat verontreinigingen zitten. Als u voor biologische rietsuiker kiest, zit u veilig.
#1: Kefir werkt cholestorolverlagend, antibacterieel en ontstekingsremmend. De probiotische micro-organismen in de kefirculturen verlagen ook cholesterolwaarden in ons lichaam (2).
Zorg dat de kefir korrels vrij kunnen ademen. Ze eten de suikers op en hebben daar zuurstof voor nodig.