Tijdens je menstruatie is dat oestrogeen echter niet alleen lager, maar is het niveau van stresshormoon cortisol juist iets verhoogd. Als gevolg daarvan verbrand je sneller suikerrijk voedsel en heb je ook meer zin in koolhydraatrijke voeding zoals chips, pizza en allerlei zoete dingen.
Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten. Alcohol vergroot de kans op een depressief gevoel en hoofdpijn.
Ook kan het helpen om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magnesium en ijzer. Veel vrouwen hebben aan die twee mineralen een tekort tijdens hun menstruatie. Voeding dat rijk is aan ijzer: rood vlees, schaaldieren en spinazie. Voeding dat rijk is aan magnesium: pure chocolade, avocado's en noten.
IJzer en vitamines B: ijzerrijke voeding en voeding met vitamines B6, B12 en B11 (foliumzuur) – deze voedingsstoffen helpen om bloed op te bouwen en zijn dus erg goed om te eten tijdens je ongesteldheid. Je vindt deze stoffen bijvoorbeeld in bladgroenten, avocado's en grasgevoed biologisch vlees.
Tijdens onze menstruatie bereiken onze hormoonspiegels hun dieptepunten. De oestrogeen- en progesteronspiegels nemen af, waardoor ons herstel tijdens en na het sporten sneller is. Dit betekent dat een extra rondje hardlopen of die tien push ups erbij ons makkelijker afgaan.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Magnesium. Wanneer je ongesteld bent kun je last hebben van menstruatiepijn. Deze pijn kun je verminderen door meer magnesium binnen te krijgen en laat dat nou net in onder andere chocolade zitten. Magnesium zorgt daarnaast voor een goede energiestofwisseling en de juiste hormoonbalans.
Thee is sowieso fijn om te drinken als je ongesteld bent, maar kamillethee vermindert ook de pijn die je voelt wanneer je kramp hebt. Ook citroenmelisse, venkel en marjolein staan bekend als rustgevende kruiden. Tip: begin een week voordat je ongesteld wordt al met een of twee koppen thee per dag.
Volgens gynaecoloog en orthomoleculair arts Barbara Havenith heeft het eten van suiker een grote invloed op je menstruatiecyclus. “Een onstabiele bloedsuikerspiegel is een onderliggende oorzaak van veel hormonale problemen, dus ook menstruatieklachten.”
Lage rugpijn tijdens de menstruatie ontstaat omdat deze vrijgekomen hormonen de steunbanden of ligamenten rondom de heupen en de wervels verslappen. De onderrug zakt als het ware in elkaar. Na de menstruatieperiode nemen de hormonen in hoeveelheid af en verstevigen de banden opnieuw.
Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Je kunt bepaalde lichamelijke veranderingen opmerken, zoals een opgeblazen gevoel, darmklachten, een droge huid, krampen, vettig haar of gevoelige borsten. Sommige vrouwen zien een verschil in hun emoties, zoals hevige stemmingswisselingen of een prikkelbaar gevoel.
In de laatste week voordat je menstruatie begint, schommelen de oestrogeen- en progesteronniveaus. Hierdoor hoopt er zich vocht op in je lichaam. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je ringen minder makkelijk afgaan of je broek wat strakker zit.
Menstruatiepijn is pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. Meestal gaat het om steken en krampen in de onderbuik. Somst trekt de pijn door naar de rug of de benen. Menstruatiepijn kan betekenen dat je menstruatie zó pijnlijk is dat het je soms zelfs kan belemmeren in je dagelijks leven zoals op school of je werk.
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.
Vaak wordt die pijn omschreven als buikpijn of een kramp. Meestal zit de pijn ter hoogte van een van de eierstokken, dus aan de linker of rechter kant van de onderbuik. Vaak duurt deze pijn maar enkele uren, maar er zijn ook vrouwen die er meerdere dagen last van hebben.
Het zijn de hormonen, zo blijkt uit onderzoek. Gedurende de hele cyclus fluctueren je hormonen, waarbij oestrogeen de eetlust vermindert en progesteron de eetlust doet toenemen. Progesteron neemt na de ovulatie tot aan de menstruatie geleidelijk toe en dit zou zorgen voor hunkering naar eten en meer honger.
Suiker berooft je van je balans en energie
Zo raken de hormonen die voor het gevoel van honger en verzadiging zorgen bijvoorbeeld verstoord. En zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer van invloed is op de verhouding van de hormonen progesteron en oestrogeen.