Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.
Een goede conditie
Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
Met zwemmen train je alle grote spiergroepen, wat vrij uniek is en je maar bij een paar sporten ziet! Je versterkt vooral je rug en armen en krijgt hier dus op den duur een bredere rug van. Als je regelmatig zwemt, worden je spieren niet persé breder, maar juist krachtiger.
Met andere woorden, je hele lichaam werkt mee. Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen. Zwemsport is vooral goed voor je spieren, omdat water weerstand biedt die 14 keer hoger is dan lucht. Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden.
Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit. Het zwemmerk vindt het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.
Met zwemmen kan je afvallen. Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken. Maar door het aantal zwemdagen per week (de frequentie) te vermeerderen is er dus al meer resultaat te bereiken.
De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden je beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
Omdat bij zwemmen de impact op je lichaam relatief laag is én je in korte tijd veel calorieën verbrandt, is het makkelijk om erg vaak per week te gaan zwemmen. Je hebt namelijk weinig last van spierpijn en bent steeds snel klaar. Ideaal om af te vallen!
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk. Alle bovenstaande zaken zorgen ervoor dat zwemmen een boost geeft aan je lichamelijk en mentale gezondheid.
Om een sixpack te krijgen kan je meer dan alleen core trainingen doen. Juist de combinatie van normale trainingen zoals voetbal, zwemmen of fietsen met specifieke core trainingen zorgen ervoor dat jij snel resultaat krijgt. De perfecte sixpack training bevat daarom een goede combinatie van full body oefeningen.
Beide sporten zijn effectief voor het verbranden van calorieën, maar zwemmen kan minder belastend zijn voor de gewrichten. Is zwemmen beter voor het versterken van de spieren dan fitness? Zwemmen versterkt het hele lichaam, terwijl fitness meer mogelijkheden biedt om specifieke spiergroepen te trainen.
Als u puur kijkt naar het aantal calorieën wat u verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van uw tempo en de intensiteit kunt u al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Na het zwemmen is het belangrijk om je lichaam te voorzien van voedingsstoffen om te herstellen. Eet binnen 30-60 minuten na het zwemmen een maaltijd of snack die koolhydraten en eiwitten bevat, zoals een smoothie met fruit en Griekse yoghurt, een volkoren broodje met kipfilet of een salade met tonijn en groenten.
2. Baantjes zwemmen versterkt je spieren. Het hebben van een sterke core – het complexe bouwwerk van spiergroepen die de wervelkolom ondersteunt – is cruciaal bij het hardlopen over langere afstanden. 'Baantjes zwemmen is een fantastische sport waarmee je de core versterkt, zegt Walton.
Er is geen standaard aantal dat je moet zwemmen om af te vallen. Om flink calorieen te verbranden wil je toch eigenlijk wel minimaal een half uur flink doorzwemmen.
Conditie verbeteren met zwemmen
Mits je jezelf daarbij wel aan enkele belangrijke aandachtspunten houdt: Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden.
Wist je dat je met een uur baantjes zwemmen ongeveer 500 tot 750 calorieën verbrandt? Als je daarbij ook nog gezond eet kan je heel snel resultaten behalen! Als je overgewicht hebt is wandelen of fietsen vaak al te zwaar, dan is zwemmen met zijn low impact op spieren en gewrichten de ideale training!
Laten we nu zwemmen eens onder de loep nemen. Tijdens een zwemtraining van een half uur verbrand je ongeveer evenveel calorieën als met een uur hardlopen. Een uurtje zwemmen (dit zijn gemiddeld 30 baantjes van 25 meter) is dan ook al goed voor de verbranding van zo'n 600 (!) kcal.
Over het algemeen is zwemmen een uitstekende vorm van een lage impact oefening die goed is voor de rug en wervelkolom. In tegenstelling tot veel andere sporten, is er bij zwemmen nauwelijks impact op de wervelkolom. Het water ondersteunt het lichaam en neemt alle druk op de gewrichten in het lichaam weg.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
Zwemmen is goed voor je spieren
Tijdens het trekken van baantjes train je bijna je hele lichaam, maar vooral je armen, rug, benen, buik, billen en borst.
Spieren die door zwemmers bij alle zwemslagen op de proef worden gesteld, zijn de schouders en triceps, zowel bij de draaibewegingen van je schouders bij het inzetten van een beweging maar ook en vooral ook bij het naar je toe trekken van watermassa's. Ze behoren dus ook tot de meest ontwikkelde spieren van zwemmers.
Zwemmen verhoogt je hartslag zonder het lichaam te belasten, verstevigt de spieren, bouwt kracht op en verbetert je uithoudingsvermogen. Om variatie in je zwemtraining te brengen, kan je verschillende slagen afwisselen, bijvoorbeeld schoolslag, rugslag, zijslag, vlinderslag of vrije slag.