Als uw WW-uitkering stopt, moet u de documenten die met uw uitkering te maken hebben altijd 2 jaar bewaren. Als wij ernaar vragen, bent u namelijk verplicht om documenten aan ons te laten zien. Dat geldt bijvoorbeeld voor loonstroken, sollicitatiebrieven en arbeidsovereenkomsten.
Sollicitatiebrieven, - formulieren, correspondentie over de sollicitatie, getuigschriften en verklaring omtrent gedrag (VOG's) mag je maximaal 4 weken bewaren na beëindiging van de sollicitatieprocedure. Heb je toestemming van de sollicitant? Dan mag je de set maximaal 1 jaar bewaren.
Ik wil mijn persoonsgegevens inzien, wijzigen of verwijderen Op Mijn UWV kunt u veel van de gegevens die wij gebruiken inzien en controleren. Denk aan uw jaaropgaaf, de betaalspecificaties en uw digitaal verzekeringsbericht.
Ja, dat mag. De sociale dienst mag uw bankafschriften controleren. Dat is om na te gaan of u niet te veel vermogen of inkomsten heeft.
Heeft u uw echtscheidingspapieren niet bewaard en moet u deze overdragen? Dan kunt u terecht bij uw advocaat, de gemeente waar uw echtscheiding is ingediend of de rechtbank waar uw echtscheiding heeft plaatsgevonden. Deze instanties moeten uw papieren volgens wettelijke regels een aantal jaar bewaren.
Hoe lang bewaart u uw administratie? U bent verplicht uw administratie 7 jaar te bewaren. Gegevens over onroerende zaken en rechten op onroerende zaken moet u 10 jaar bewaren.
Voor particulieren geldt geen wettelijke bewaarplicht. Maar voor naheffingen door de Belastingdienst is het slim om uw administratie 5 jaar te bewaren.
Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert. Zo controleren wij of u deze juist uitvoert. Als u de Ziektewet juist uitvoert, is de volgende controle na 2 jaar.
Een verzekeringsarts van het UWV heeft ook een medisch beroepsgeheim en kan om jouw medische gegevens vragen. Dit kan nodig zijn om een helder en volledig beeld te krijgen van jouw situatie, bijvoorbeeld voor de WIA (her-)beoordeling.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Als klanten zich toch niet aan de regels houden, proberen we dat tijdig te signaleren zodat zij niet onnodig worden geconfronteerd met de vervelende gevolgen van een overtreding. We onderzoeken ook systematisch waarom mensen regels overtreden.
Na afloop van iedere maand staat op Mijn UWV en in de UWV-app een Inkomstenopgave voor u klaar. Hiermee geeft u aan ons door of u inkomsten heeft gehad. Ook als u geen inkomsten had, geeft u dit aan ons door. U heeft daar tot het eind van de maand de tijd voor.
aankoopfacturen en/of garantiebewijzen van elektrische toestellen, meubels. De wettelijke garantietermijn bedraagt namelijk minimaal 2 jaar. facturen en bewijs van betaling voor nutsvoorzieningen. Het gaat vooral over de facturen van gas, water, elektriciteit, telefoon en gsm, internet, teledistributie.
Dan ben je wettelijk verplicht om je administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Het is slim om je oude pensioenoverzichten te bewaren. Zo weet je hoeveel pensioen je opbouwt. Ook zijn oude pensioenoverzichten handig als je vermoedt dat er een fout is gemaakt.
Bij een telefonische controle bespreken we of de gegevens die wij van u hebben juist zijn. Ook vragen wij u naar uw situatie en of daar veranderingen in zijn (geweest). Dat is niet omdat wij denken dat u zich niet aan de regels houdt. Iedereen die een uitkering krijgt kan door ons gecontroleerd worden.
Als de uitkomst van je WIA-keuring 80-100% WGA is, kan de verzekeringsarts dat op medische gronden vaststellen of de arbeidsdeskundige heeft niet voldoende functies gevonden die bij je beperkingen passen. Dat houdt in dat je op dit moment weliswaar niet kunt werken maar in de toekomst kan dat anders zijn.
U bent volgens de wet wel verplicht om mee te werken aan uw re-integratie. Als u geen hulp wilt van UWV, kunt u zelfstandig werken aan uw re-integratie. Wij nemen minimaal 1 keer per jaar contact met u op om te bespreken hoe het met u gaat. En of u zich heeft gehouden aan de afspraken over uw re-integratie.
U heeft recht op maximaal 20 vakantiedagen per kalenderjaar. Als u binnen 1 jaar de AOW-leeftijd bereikt, dan heeft u recht op maximaal 65 dagen. Een kalenderjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.
Wat kunt u nu opruimen? U kunt dus na het verlopen van de bewaartermijn uw oude administratie weggooien. Als het boekjaar van uw BV gelijk is aan het kalenderjaar, betekent dit dat u na 31 december 2020 uw administratie over 2013 en eerdere jaren mag weggooien.
Er zijn geen wetten of regels zijn om iets te doen of te laten met een rijbewijs (en met het paspoort) van een overledene. Men kan dus twee dingen doen: - bewaren; - weggooien.
1 jaar. Van elke verzekering ontvangt u jaarlijks een nieuwe polis. Ook van uw energiekosten en de lokale belastingen krijgt u eens per jaar een overzicht. U bewaart de oude polissen en afrekeningen tot u de nieuwe heeft ontvangen.