Blijf na het druppelen zeker 10 minuten liggen. Wissel gedurende deze tijd enige malen druk op het oorklepje en trek aan de oorschelp af.
Het oor laten uitspuiten door de assistente
Als u uw oor 3 dagen heeft gedruppeld, dan kan uw oor worden uitgespoten. U krijgt een bakje. Dat houdt u onder uw oor. De assistente spuit lauw water in uw oor, soms is dit een paar keer nodig.
Na openen zijn de oordruppels meestal 6 maanden houdbaar. U kunt het indruppelen het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag voor een constant effect. Gebruik dit medicijn zo lang u klachten heeft. Meestal is 1 tot 2 weken voldoende.
Uw huisarts maakt uw oor eerst schoon met water. U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin. Doe 3 keer per dag 3 druppels in uw oor. Meestal is de ontsteking binnen 1 tot 3 weken over.
Doe 2 druppels in je oor en houd je hoofd scheef zodat deze er niet uitlopen. Zonder pipet gaat dit ook, je kunt alleen beter doseren mét pipet. Stap 3. Blijf zo'n 5 tot 10 minuten zitten of liggen zodat het oorsmeer los kan weken.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen. Houd uw hoofd opzij en laat de druppels in de gehoorgang van uw oor vallen. Houd uw hoofd nog minimaal 3 minuten schuin of ga op uw zij liggen. Lees ook de instructie op deze site.
Als na toedienen van oordruppels oorsuizen of duizeligheid ontstaat, dient u te stoppen met de behandeling en te overleggen met uw kno-arts. Bij ieder medicament kan een overgevoeligheidsreactie optreden, dus ook bij het gebruik van oordruppels.
Bij acute ontsteking is de gehoorgang soms sterk vernauwd en komen oordruppels niet voldoende op de plaats van de ontsteking. Na het schoonmaken brengen we daarom vaak diep in de gehoorgang een tampon (gaasstrookje) in, met daarop een zure oordruppel of een ontstekingsremmer en antibioticum.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan na 1 tot 3 weken vanzelf. Voorkom beschadiging van de huid en maak uw gehoorgang niet schoon door te peuteren met wattenstaafjes.
Laat zo mogelijk een ander druppelen, hij/zij kan zien of de druppels goed de gehoorgang ingaan. Als u twijfelt of de oordruppels goed de gehoorgang ingaan, blijft u na het druppelen zeker 10 minuten liggen.
Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water. Houd het hoofd licht schuin en trek de oorlel naar beneden om de gehoorgang goed te openen. Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat anders het trommelvlies beschadigd kan raken.
Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Wanneer oordruppels in een gezond of al genezen middenoor terecht komen, kan daardoor een beschadiging van het binnenoor optreden. Dit kan gepaard gaan met een vermindering van het gehoor, oorsuizen en/of duizeligheid.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
In de meeste gevallen gaat een oorontsteking vanzelf over. In sommige gevallen moet u contact opnemen met uw huisarts. Dit moet u doen als: U zich erg ziek voelt.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.