Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten. Let goed op je ademhaling, ook al voelt dit onnatuurlijk. Je bent vaak geneigd om te verkrampen en daardoor je adem in te houden.
Begin met douchen op een normale temperatuur en sluit af met lauw water.Draai dan bij elke douchebeurt de kraan steeds iets kouder, totdat je de warme kraan niet meer nodig hebt. Let er tijdens deze opbouwfase op dat je rustig blijft ademhalen en niet je adem inhoudt of vastzet.
Begin met 30 seconden en probeer het elke volgende sessie langer vol te houden. Probeer van het koude douchen een gewoonte van te maken. Stel jezelf als doel om 30 dagen achter elkaar elke dag 30 tot 90 seconden koud te douchen.
Koud douchen blijkt niet alleen bij hitte een aanrader, maar het hele jaar door. Volgens schrijfster Rens Kroes biedt een koude douche allerlei gezondheidsvoordelen. Een Nederlands onderzoek wees bovendien uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.
Dat is best veel hoor. Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
Koud douchen is een flinke boost voor je stofwisseling en zet die bruine vetcellen lekker aan het werk. Maar hoelang moet je nou koud douchen om af te vallen? Om van de positieve effecten te profiteren, is het wel zo dat je je koude douche een paar minuten vol moet houden.
Koud douchen doe je het beste in de ochtend zodat je er de hele dag profijt van hebt. Maar, in de avond kan het ook goed zijn.Dit kan namelijk helpen om dieper in slaap te vallen. Tip: begin rustig met je romp en dan je gehele lichaam.
Het boost je huid en haar
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Mensen die koud douchen hebben een beter immuunsysteem en minder last van griep, blijkt uit grondig onderzoek. Dit komt doordat de hoeveelheid witte bloedcellen toeneemt, die helpen bacteriën en virussen te bestrijden. In deze tijd komt een sterk immuunsysteem goed van pas.
Het kost gas om water te verwarmen en door minder heet, minder warm of zelfs koud te douchen, bespaar je geld. Bovendien ben je sneller onder een koude douche vandaan dan onder een warme douche. Het is ook goed voor je bloedsomloop om koud te douchen en daarom krijg je het na het douchen ook minder snel koud.
Een voordeel van een koude douche is dat storende gedachten, gepieker en stress afnemen door alles wat er in uw lichaam gebeurt en het feit dat u afgeleid bent. Uit een onderzoek uit 2007 door moleculair bioloog Nikolai Shevchuk blijkt zelfs voorzichtig dat koud douchen een positief effect kan hebben op depressies.
Te warm douchen is slecht voor je huid
Warm stromend water lost vet op, hierdoor houdt de natuurlijke beschermlaag van je huid minder vocht vast en beschermt daardoor minder tegen bacteriën. Bij kouder douchen blijft je huidvet langer zitten, waardoor je huid minder snel uitdroogt.
Als je een huidaandoening hebt die jeuk veroorzaakt, kan een koude douche uitkomst bieden. Dit komt door de verkoelende, ontstekingsremmende werking van koud water op de huid. Tijd onder een koude douche kan betekenen dat je tenminste enige tijd minder behoefte hebt om aan de jeukende plekken te krabben.
Maar geef niet nu al op, want koud douchen in de winter heeft heel veel voordelen. Om te beginnen is koud water sowieso gezonder dan warm water onder de douche. Al met een half minuutje per dag versterk je je immuunsysteem en word je minder vatbaar voor virussen.
In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen. Niet iedereen is hetzelfde, dus luister vooral ook naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is.
Kou stimuleert je huid
Koud weer kan een droge huid veroorzaken, maar is tegelijkertijd goed voor je huid. Koude temperaturen stimuleren je bloedsomloop. De bloedvaten voeren voedsel en zuurstof aan en spelen een grote rol bij de temperatuurregeling van het lichaam.
Je wast je gezicht met ijskoud water
Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.
Maak je geen zorgen: zolang de onderdompeling maar kort duurt, zoals bij een Nieuwjaarsduik of een koude wisseldouche, kan dit bij een gezond en fit persoon in het algemeen weinig kwaad. Maar dat zo'n koude douche echt bijdraagt aan een betere gezondheid, zoals je vaak hoort zeggen, is niet bewezen.
Koud weer zorgt ervoor dat je poriën open blijven en maakt ze daardoor minder zichtbaar. Koud weer vertraagt ook de aanmaak van talg, waardoor glimmende delen op je gezicht een stuk minder worden en je dus ook minder oneffenheden hebt. Winning! Een goede nachtrust (zo'n 8 uur) is essentieel voor een mooie huid.
De koude geeft je een boost
Dit komt omdat je lichaam van de kou een kleine hoeveelheid stress ervaart en als reactie endorfine aan zal maken om die stress te onderdrukken. De endorfine pept je direct op, waardoor je je nog lang na de douche kiplekker voelt.
Een koude douche is gezond
Dan is koud douchen 's morgens voor jou ideaal. Dit bevordert je weerstand en zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf beschermd tegen bacteriën. Het zou er voor zorgen dat je maar liefst 30% minder kans hebt om ziek te worden.
De gemiddelde doucheduur is 7,7 minuten en het gemiddelde aantal liter water per persoon per dag voor het douchen komt uit op 46,2. Afhankelijk van het type douche verschilt het watergebruik tussen de 44,6 en 79,6 liter per douchebeurt.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Stopt het zweten
In de sauna gaan door de warmte je poriën openstaan. Als je daarna niet voldoende afkoelt, blijven ze openstaan. Je voelt dan dat je zelfs nog een tijdje na de saunasessie blijft zweten. De koude douche kan er dan voor zorgen dat je voldoende afkoelt, zodat je poriën zich weer sluiten.
Elke dag even koud douchen is gezond en leidt tot minder ziekteverzuim, bleek vorige week uit onderzoek van het AMC.