Bovenaan de lijst met populaire importproducten staan natuurlijk de Duitse auto's en auto-onderdelen, maar ook machines, chemische producten, metalen, voedingsmiddelen zoals groente en fruit en textielproducten van onze oosterburen doen het goed op de Nederlandse markt.
Volgens die indeling verdient Nederland het meest aan de export van voeding en dranken, net iets meer dan aan machines en apparaten. De goederencategorie voeding en dranken omvat vlees, zuivel en voedingsbereidingen, die alle drie afzonderlijk in de lijst staan met best verdienende exportproducten.
Belangrijkste importproducten uit Duitsland waren voertuigen voor wegvervoer, elektrische apparaten, machines, medicinale en farmaceutische producten. De totale import uit Duitsland bedroeg in 2021 bijna 92 miljard euro. Een stijging van 22,6% ten opzichte van 2020.
In 2018 werd 442 miljard aan goederen geïmporteerd en 195 miljard aan diensten. Bijna 70 procent van de totale import is daarmee import van goederen terwijl de import van diensten zo'n 30 procent van het totaal is.
75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Wederzijdse handel
Nederland exporteerde in 2021 voor meer dan 14 miljard euro naar China. Belangrijkste exportproducten zijn bereide voedingsmiddelen, gespecialiseerde machines en elektrische apparaten. Bekijk de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en China.
De waarde van de Nederlandse goederenimport uit Rusland bedroeg in 2021 18,4 miljard euro. Doordat een aanzienlijk deel van de invoer uit Rusland uit minerale brandstoffen bestaat, wordt de invoerwaarde uit Rusland sterk beïnvloed door de wereldwijde olie- en gasprijs.
De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro).
Daarmee – en ook dankzij allerlei andere agrarische producten – is Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld – na de VS, maar vóór Duitsland. Nederland is tevens de derde netto-exporteur ter wereld, na Brazilië en Argentinië.
In 2021 importeerde Nederland voor ruim 2 miljard euro aan goederen uit Oekraïne. Het merendeel van de import bestond uit granen en graanproducten, zoals maïs, en plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie.
Uit China halen we relatief veel hightechproducten, zoals computers, laptops en mobiele telefoons. De invoerwaarde van goederen uit China bedroeg 43,0 miljard euro in 2019. In termen van waarde is China, met een aandeel van ruim 9 procent, onze derde handelspartner voor de import van goederen, na Duitsland en België.
Pekingeend, wie kent het niet! Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Nederland exporteerde in 2019 in totaal bijna 13,2 miljard kg melk en importeerde tegelij- kertijd 7,2 miljard kg melk waardoor de netto- melkexport ongeveer 6 miljard kg bedroeg (FAO) (hoofdfiguur).
Het gaat vooral om plantaardige fijne oliën en vetten (zonnebloemolie), maïs, oliehoudende zaden voor fijne oliën (kool- en raapzaad) en vlees en eetbaar slachtafval (pluimvee). De toename in de periode 2015-2021 was bij maïs 65 procent.
Ruwe zonnebloemolie en maïs zijn voor Nederland de belangrijkste producten uit Oekraïne. De invoerwaarde van deze twee producten was in 2021 ongeveer even groot en bij elkaar opgeteld 52,5 procent van de totale invoer uit Oekraïne. Kool- en raapzaad zijn goed voor 17 procent van de invoerwaarde.
Tussen 2008 en 2014 groeide de invoer van ruwe aardolie met 13 procent en werd ook flink meer olie ingevoerd uit Irak en Nigeria. Voor de Nederlandse import zijn Noorwegen en Rusland vergelijkbare landen.
Maar ook met een veranderd voedselpatroon is ons land nog steeds niet zelfvoorzienend. Hoewel Nederland twee keer zoveel grond nodig heeft, is de landgebruikvoetafdruk lager dan de 0,65 hectare van de mondiale consument. Bovendien wordt de voetafdruk elk jaar een stukje kleiner.
Nederland importeert veel tomaten, uien, bananen, sinaasappelen en andere groenten- en fruitsoorten uit het buitenland. Voor de import van groenten en fruit gelden verschillende regels en eisen. Btw werkt bij import en export anders als je handelt binnen of buiten de EU.
Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland. Ons land importeerde in 2021 voor ruim 4,4 miljard euro aan goederen uit Turkije. Veel importproducten zijn textielproducten zoals kleding, garens en weefsels. Verder importeert Nederland veel groenten en fruit, ijzer en staal en auto-onderdelen uit Turkije.