Kom je een vestiging van Smullers tegen dan kun je daar ook terecht als veganist. Bij Smullers wordt de friet apart gebakken, is de satésaus veganistisch en is op verzoek plantaardige mayonaise verkrijgbaar. De bami hap is er ook vegan, maar deze wordt dan weer niet apart gebakken.
Friet is meestal veganistisch, zolang het in plantaardige olie gebakken wordt en voorzien wordt van veganistische sauzen als ketchup, curry of piccalilly. Veganistische snacks zijn onder andere het broodje falafel en sommige soorten groentekroketten.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn veganisten gezonder, maar of dit alleen door het veganistische dieet komt is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen.
Hier worden de frietjes standaard in dierlijk vet gebakken. Vermeld bij je bestelling dus zeker dat je vegan frietjes wil: deze worden apart in plantaardig vet gebakken.
Mini-loempia's zijn vaak vegan, maar er waren tot nu toe geen grote vegan 'maaltijd' loempia's. Meerdere supermarkten hebben sinds kort deze goedkope groenteloempia's onder verschillende huismerken. De ingrediënten zijn voor al deze varianten hetzelfde en ze zijn allemaal vegan.
Kaas & kwark
Stremsel is nodig om van melk kaas de maken. Het zorgt ervoor dat melk gaat samenklonteren en wordt gevormd tot een “wrongel.” Hiervan wordt kaas gemaakt maar ook kwark. Over het algemeen wordt stremsel gemaakt van de lebmaag van een kalfje en is dus niet vegetarisch.
Dit zijn misschien wel de meest bekende hapjes uit de Chinese keuken! Loempia's zijn rolletjes van filodeeg en worden gevuld met groenten. Soms wordt er ook kip, vlees of garnalen aan toegevoegd. Maar het is juist die kleurrijke groente mix die een referentie is naar de kleurrijke lente die in aantocht is.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Filmavond? Daar hoort natuurlijk popcorn bij. Goed nieuws voor de veganisten: deze heerlijke snack is vegan! Dus weg met die chips en melkchocolade die sporen van melk bevatten: popcorn it is!
Violife is een van de populairste vegan kaasmerken die te koop zijn in Nederland, en we zijn des te meer fan van deze lekkere plakjes omdat ze in de meeste Albert Heijns verkrijgbaar zijn. Ze hebben een stevige, rubberachtige textuur die je doet denken aan Amerikaanse kaasplakjes en een heerlijke, milde smaak.
Er zit 10,1 gram vet in 1 groot (225 gram) loempia, waarvan 2,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De Chinese loempia, zoals je hem in Chinese restaurants in heel Nederland vindt, is een grote gefrituurde rol gemaakt van een loempiavel, met daarin een vulling van blokjes ham of stukjes kip, reepjes omelet, taugé en andere groenten.
Groenten 58% (kool, ui, wortel, prei, paprika), tarwebloem, tarwezetmeel, zout, zonnebloemolie, suiker, bouillonpoeder (zout, smaakversterkers: E621, E631, maltodextrine, gistextract, aroma, kruiden en specerijen (selderij)), knoflookpoeder, peper "E"-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen.