U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit kan bij de meeste gemeenten online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand. U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden.
Let op: jullie zijn verplicht om minimaal 2 weken voor de huwelijksdatum in ondertrouw te gaan. De bevestiging van de huwelijksaangifte blijft een jaar geldig, dus je kunt maximaal 12 maanden voor je trouwdatum in ondertrouw gaan.
Sinds 2015 kan je dit bij veel gemeenten gewoon zelf online regelen. Elke gemeente heeft zijn eigen regels voor ondertrouw. Bij de meeste gemeenten is deze periode minimaal twee weken, maar soms loopt het op tot wel zes weken voor de bruiloft. De aangifte zelf is een jaar geldig.
In ondertrouw gaan is niets meer en niets minder dan officieel aan de gemeente doorgeven dat jullie gaan trouwen. Je doet aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en kiest de naam die je aanneemt, de trouwdatum en de tijd.
In ondertrouw gaan kun je fysiek bij de gemeente doen of online. Je moet meteen een aantal zaken doorgeven die betrekking hebben op jullie trouwen, bijvoorbeeld: waar en wanneer jullie gaan trouwen, onder welke voorwaarden, wie zijn jullie getuigen en welke namen nemen jullie aan.
U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit kan bij de meeste gemeenten online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Ondertrouw is verplicht en zonder ondertrouw mag je in Nederland niet trouwen. Je gaat tijdens je verloving (het moment dat je ten huwelijk gevraagd wordt) in ondertrouw. Dit kan op vanaf een jaar voor je officiële trouwdatum en uiterlijk 2 weken van tevoren.
Bruidsdagen = De bruidsdagen is de periode tussen aantekenen (ondertrouw) en het feitelijke huwelijk. In deze periode wordt de bruiloft georganiseerd.
Huwelijk doorgeven aan de belasting
De belastingdienst hoort vanzelf van de gemeente of en wanneer jullie zijn getrouwd. Dat hoef je dus niet zelf door te geven. Scheelt weer. Ook als je gaat samenwonen nadat jullie getrouwd zijn, geeft de gemeente dit vanzelf door.
Dit kan in elke gemeente. U heeft geen getuigen nodig. Wel betaalt u hiervoor kosten.
Echtscheiding inschrijven bij gemeente
Die beschikking moet u binnen 6 maanden laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk is gesloten. Pas dan bent u voor de wet uit elkaar.
Hoe lang stelletjes vanaf het daten gemiddeld wachten met trouwen, is 4,9 jaar. Gemiddeld wonen stellen daarvan 3,5 jaar samen, maar de onderzoekers hebben ook nog even op een rijtje gezet hoe lang elke "periode" in een relatie duurt.
De populaire trouw maanden bij uitstek zijn Mei, Juni en September. Veel bruidsparen kiezen voor een wat grotere kans op mooi weer in Nederland. Door te trouwen in deze maanden hopen ze vaak buiten te kunnen trouwen, al zien we de laatste jaren steeds meer huwelijken in Oktober en November.
Polygame huwelijken zijn verboden in Nederland, omdat de overheid huwelijksdwang wil voorkomen en bestrijden. Als er een polygaam huwelijk in het buitenland is afgesloten door een persoon die in Nederland woont of de Nederlandse nationaliteit heeft, wordt dit huwelijk hier niet erkend, aldus de Rijksoverheid.
De ondertrouwgegevens worden publiek bekend gemaakt. Tot de dag van het huwelijk kan iedereen verzet tegen het huwelijk aantekenen. Zo'n verzet moet wel gemotiveerd zijn, bijvoorbeeld door aan te tonen dat een van de betrokkenen nog steeds gehuwd is.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
In het wettelijk stelsel zijn alle goederen en inkomsten gemeenschappelijk die tijdens het huwelijk verworven worden. Alleen de inkomsten (zoals lonen of een erfenis) die voor of na de ontbinding van het huwelijk verworven zijn, blijven apart.
Bruiloft wel of niet aftrekbaar? Om een kort antwoord te geven: ja, het kan.
Ga je trouwen of worden jullie geregistreerd partners en maak je geen voorwaarden? Dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat jouw spaargeld van voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap gewoon jouw spaargeld blijft. En het spaargeld van je partner blijft van je partner.
Je verloving is bijvoorbeeld niet een officieel iets, maar gewoon de afspraak tussen jouw en je partner dat jullie gaan trouwen. In ondertrouw gaan betekent dat je aan de gemeente doorgeeft dat jullie gaan trouwen, wat de trouwdatum wordt en welke naam jullie gaan aannemen.
De verloving is de officiële aankondiging van een intentie om te trouwen. Door het huwelijksaanzoek te aanvaarden, uiten beide partners hun wil om samen te trouwen. Een verloving is daarom niets meer dan de beslissing om met elkaar te trouwen, die meestal publiekelijk (niet in het geheim) wordt aangekondigd.
Financiële stabiliteit, emotionele steun en gezinsleven zijn enkele voordelen die het huwelijk biedt. Trouwen uit liefde kan ook een grote betekenis hebben voor de liefde zelf. Het huwelijk is het begin van een prachtige leven samen met de partner, gevuld met liefde, plezier, steun en groei.
Een normale huwelijksvoltrekking kost tussen de €600 en €1000. Dit bedrag dat je aan de gemeente betaalt, verschilt per tijdstip en per gemeente. Naast deze normale huwelijksvoltrekkingen moeten de gemeentes met meer dan 10.000 inwoners twee momenten per week aanbieden om gratis te trouwen.
Wie kies je als getuige? Het antwoord op deze vraag is super simpel: dat mag je helemaal zelf bepalen! Familie, vrienden of bekenden, ze zijn allemaal geschikt voor deze belangrijke rol tijdens jullie wedding. Sterker nog, zelfs een wildvreemd persoon die je van de straat plukt mag voor je tekenen.
De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan. Iedere werkdag kunt u tussen 9.00 en 17.00 uur trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Op het hele uur wordt één verbintenis voltrokken. Op zaterdag kunt u trouwen of uw partnerschap registreren tussen 10.00 en 15.00 uur.