Een Griekse salade is een frisse, lichte salade die typisch is voor de Griekse keuken. Het bestaat uit tomaten, komkommer, ui, olijven, feta-kaas en groene paprika's, vaak op smaak gebracht met olijfolie en citroensap. Het kan ook worden geserveerd met stukjes brood of pita.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Tot de meest gevraagde groenten behoren de rode en groene paprika's, de aubergines en de pompoenen. Populair zijn ook de bloesems van de pompoen, die eerst in deeg gedompeld en vervolgens gefrituurd worden, net zoals de verschillende soorten courgettes en komkommers.
Souvlaki – Souvlaki is een typische Griekse specialiteit en ook populair onder toeristen. Met deze specialiteit worden twee dingen bedoeld: de vleesspies met kruiden of een pita met gyros, patat, tomaat, uien en tzatziki. Keftedes – Griekse gehaktballetjes met speciale kruiden. Lekker in tomatensaus of met tzatziki.
Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap.
Brood. Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood.Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
Ook de Griekse salade is een gerecht dat simpel maar heerlijk is. Zeker tijdens de zomer wanneer het warm is een frisse salade zoals deze een perfecte keuze.
Als Grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags. Het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. Het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt.
Een Griekse mezze is een borrelhapje, dat wordt gegeten bij een glaasje wijn, ouzo of raki. Vaak wordt een selectie besteld en gedeeld met tafelgenoten. Een mezze kan ook als voorgerecht op tafel verschijnen. Bekende mezedes zijn dolmades, olijven, keftedes en taramasalata.
De Grieken beginnen de dag liever met een ijskoffie genaamd “Freddo Espresso” en hartige gebakjes zoals de “Tyropita” met kaas en de “Spanakopita” met spinazie zijn het meest populair. Daarmee hebben ze het goedkoopste ontbijt van de onderzochte landen.
Mezedes is een authentieke Griekse wijze van dineren. Het combineren van diverse hapjes “mezedes” maakt het mogelijk om gezellig te tafelen. Om te beginnen verwennen wij u met het alom befaamde glaasje ouzo en daaropvolgend brood met dipjes als olijfolie, kruidenboter en olijventapenade.
De Griekse keuken staat bekend om zijn voedzame eenvoud en wordt beschouwd als een van de beste en gezondste ter wereld. De meeste traditionele gerechten vermijden ingewikkelde sauzen en geven de voorkeur aan het parfum van kruiden en de aroma's van verse tomatensaus, knoflook en citrus.
Een verblijf van zeven nachten in Griekenland heeft een gemiddeld prijskaartje van €987,50 per persoon voor de zomer van 2023. Dat de prijzen zo gestegen zijn, heeft een aantal redenen. Zo zorgt de huidige inflatie ervoor dat alles duurder wordt: je vlucht, het hotel, eten, drinken en eventueel de huur van een auto.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Ontbijten doen de meeste Grieken niet of nauwelijks. Een kop koffie of thee voldoet als ontbijt. De lunch (tussen 12:00 en 15:00 uur) en het diner (tussen 20:00 en 23:00 uur) zijn belangrijker.
Het ontbijt wordt vaak overgeslagen, maar voor de lunch en het diner nemen ze uitgebreid de tijd. In Griekenland begint men de dag vaak met een makkelijke maaltijd die ze onderweg mee kunnen nemen. Populaire ontbijtjes zijn een kaastaartje (tiropita) of een sesamring (koulouri).
Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Van november tot april zijn er sinaasappels, grapefruits, mandarijnen en citroenen. Van maart tot mei de mispels, of zoals de Grieken ze noemen moúsmoules, in juni abrikozen en watermeloenen. In augustus zijn er druiven en in september en oktober vijgen en granaatappels.
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Bovendien wordt ouzo zelden tot nooit op zichzelf gedronken. In plaats daarvan past het juist perfect bij een selectie mezze: olijven, een Griekse salade of wat pita met dips. Grieken kunnen echt genieten van het ouzo drinken en het geheel mag gerust twee uur duren.
Griekse bergthee is een bergkruid, botanisch Sideritis scardica. Daarom wordt het ook wel Sideritis thee genoemd. Deze thee is niets minder dan de nationale kruidendrank van Griekenland. De sideritis plant gedijt hoog in de bergen, op meer dan 1000 meter en wordt met de hand geteeld.