Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Bewaar de maaltijd na het ontdooien nog maximaal 48 uur in de koeling. Leg een (deels) ontdooide maaltijd nooit opnieuw in de vriezer. Heb je de maaltijd niet binnen 48 uur gebruikt, gooi de maaltijd dan weg.
Neem altijd ruim de tijd voor ontdooien. Het is zaak om tijdens het ontdooien je eten zo kort mogelijk tussen ± 4 en 60°C te houden. Dat is voor bacteriegroei namelijk de ideale temperatuur, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.
Laat je eten minimaal een halfuurtje buiten de koelkast afkoelen voordat je het erin zet. Zorg ervoor dat je het eten ook niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat. Dan is er niets aan de hand.
Als vuistregel heeft een portie van 500 gram ongeveer 50 tot 60 minuten nodig op 150 graden. Het volledige bakje is ovenbestendig tot een temperatuur van 180 graden. Afhankelijk van de diepvriesmaaltijd kan je deze opwarmen mét of zonder deksel.
Houd rekening met ten minste 24 uur voor elke 2-2,5 kg (4-5 lbs) . Zodra het voedsel ontdooid is, kook of eet het binnen 24 uur. Vries het niet opnieuw in. Het is niet veilig om het op kamertemperatuur te ontdooien.
En dan … opwarmen
Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Volgens de Food and Drug Administration is het veilig om zelfs gloeiendheet eten direct in de koelkast te zetten ( binnen maximaal twee uur, of binnen één uur als de omgevingstemperatuur boven de 32 graden Celsius is ), zolang er maar ruimte is voor koude lucht om rond het eten te circuleren.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Volgens de USDA Food Safety and Inspection Service (FSIS) is het veilig om vlees te bereiden zonder het te ontdooien . Het is echter niet altijd veilig om bevroren vlees te bereiden, omdat het vatbaar is voor bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Grote stukken vlees, zoals hele kippen of braadstukken kunnen wel 24 uur per 2,5 kilo nodig hebben om te ontdooien. Bereid gehakt of stoofvlees en gevogelte binnen 2 dagen na het ontdooien. Bereid ander vlees zoals varkensvlees, rundvlees, biefstukken en braadstukken binnen 3 tot 5 dagen na het ontdooien.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Het is belangrijk om voedsel zo snel mogelijk te koelen om de groei van bacteriën te voorkomen. Idealiter zou dit binnen 90 minuten moeten worden gekoeld tot minder dan 8 graden Celsius . Voedsel kan snel worden gekoeld door verschillende methoden.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Het is nog niet zo lang geleden dat een boerenfamilie op deze manier leefde. Ja, het is veilig om warm eten direct in de koelkast te zetten ; volgens de richtlijnen voor voedselveiligheid hoef je niet te wachten tot eten is afgekoeld voordat je het in de koelkast zet, en dit kan zelfs helpen om bacteriegroei te voorkomen door het snel af te koelen.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Eten buiten koelkast bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Zolang u goed voor de voedingsmiddelen zorgt (volg de instructies op de verpakking, bewaar ze uit de buurt van rauw voedsel en ontdooi ze op een veilige manier (zie ontdooitips hierboven)), hoeft u voedingsmiddelen die eerder 'klaar om te eten' waren, niet opnieuw op te warmen .
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien, hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden) . Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.