Je kamerplanten onderdompelen Deze planten geef je een boost door de uitgedroogde potgrond opnieuw te activeren. Dit doe je door de pot enkele minuten volledig onder te dompelen in een emmer met lauw water. Zo kan de aarde zich helemaal volzuigen en zal hij opnieuw water vasthouden.
Dompelen is een methode die vaak wordt gebruikt als de plant heel droog staat. Vul hiervoor een emmer met regenwater of water op kamertemperatuur. Duw de plant met pot en al onder water totdat de bubbels weg zijn. Haal de plant uit de emmer en laat hem uitlekken in de gootsteen of op een schotel.
“Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar je plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”
Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven. Het is sowieso beter om ze 1 keer per week een flinke scheut te geven dan elke dag een beetje.
Kraanwater is dus niet per se funest voor je planten, maar je moet de potgrond en bladeren goed in de gaten blijven houden omdat te veel kalk schadelijk kan zijn. Om die redenen kunnen we dus wel stellen: regenwater is gezonder voor je planten dan kraanwater.
Geef voor vertrek de planten een flinke scheut water, of laat ze zichzelf volzuigen met water door ze in een grote bak met water te plaatsen. Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kun jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven.
Ook bestaat er een handig hulpje in de vorm van een watermeter. Deze stop je dicht langs de plant in de grond. Wordt de meter blauw, dan heeft de plant voldoende water. Wordt 'ie rood, dan is het tijd voor een nieuwe waterscheut.
Planten water geven doe je het beste 's morgensvroeg, aan het einde van de middag of aan het begin van de avond. Dan is de zon minder fel of verdwenen en kunnen planten het water beter opnemen. Water geven in de zon is geen goed idee.
je plant water geven met een dompelbad Voor planten die geen water op hun blad verdragen, is een dompelbad een prima oplossing. Vul een emmer met water. Dompel de pot in het water tot net onder de rand van de potgrond. Laat nadien goed uitlekken.
Sproeien, sproeien en nog meer sproeien
Koele lucht is het beste voor elk gewas, dus probeer elke dag de lucht rondom je planten te besproeien met water. Je kunt er ook voor kiezen om een bak met water naast jouw planten, neer te zetten zodat er continu vocht de lucht in verdampt.
Zonder water droogt een plant uit.Tekenen hiervan zijn bladeren die donkerder kleuren of zelfs helemaal uitdrogen. Maar let op: gele en bruine bladeren ontstaan juist als je een plant te veel water geeft. Ga daarom eerst na wat jouw plant nodig heeft en ontdek de tekenen dat je de kamerplant te veel water geeft.
Het overkomt iedereen wel eens: je plant heeft teveel water gekregen. Hoewel te weinig water natuurlijk ook niet goed is, kan een plant ook behoorlijk ongelukkig worden van te veel water. Bij teveel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingsstoffen.
Het beste is om tuinplanten 's avonds water te geven. Overdag in de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding. Planten die net zijn geplant hebben meer behoefte aan water. Maak rondom deze planten een dijkje van de grond zodat het water niet te snel wegloopt.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Planten hebben per week ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig. Dat zijn 2 gieters, van ongeveer 10 liter of ongeveer 3 minuten met de tuinslang op een plek sproeien. Het is beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje.
Het is geen probleem om ze elke dag even te besproeien, maar voel wel eerst even of te grond niet nog nat is. Daarnaast hebben je planten soms ook wat schaduw nodig. Als je planten gewoonlijk de hele dag in de zon staan, is het slim om ze af en toe onder de parasol te zetten.
Steek altijd even de vochtigheidsmeter in de grond en viola, je ziet direct of je plant al dorstig is. Bij grote potten kun je de meter op verschillende plekken in de grond steken, zodat je voorkomt dat de grond aan één kant droog is en aan de andere kant vochtig.
Zo weet je of je plant te veel water heeft
Staat je plant direct in een sierpot?Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is. De bovenste laag droogt sneller uit, dus het is belangrijk dat je dieper in de grond voelt. Het overtollige water geeft vaak ook een stinkende geur af.
Naast dat het regenwater planten een boost geeft, is het ook een makkelijke schoonmaakbeurt. Door de plant in de regen te zetten spoelt stof moeiteloos van de blaadjes af. Dat scheelt jou weer afstoffen wanneer je je planten aan het verzorgen bent.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!