Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit.Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden. Varkens drinken water.
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het ras. Je kunt het voer opsplitsen in ruwvoer en brok: 1/3 ruwvoer en 2/3 brok.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Varkens hebben een droge en ruime stal nodig, met volop stro waar ze op kunnen rusten. De grootte van de stal is afhankelijk van de grootte van het varken en het aantal varkens dat je houdt. Daarnaast hebben varkens een uitloop naar buiten nodig. Varkens moeten voldoende kunnen bewegen en op onderzoek uitgaan.
Wat eten varkens? Wilde varkens eten echt van alles. Met hun neus spitten ze in de grond op zoek naar wortels, knollen en insecten. Ook jagen ze op kleine dieren en zijn ze dol op fruit.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Gifstoffen
Varkens krijgen via hun voeding bestrijdingsmiddelen en zware metalen binnen. Deze gifstoffen slaan ze op in hun vet. Eet je varkensvlees, dan krijg je dat vet met gifstoffen binnen (bah!).
De prijs van een varken is 25 tot 750 euro, afhankelijk van het ras dat je wilt kopen. Let op met gratis aangeboden dieren, de bijkomende dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Een weide en een stal zijn de grootste kosten.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Geef je varkens een selectie van vers fruit en groenten.
Ze zijn echter vooral dol op bladgroenten zoals sla, kool, spinazie en zoete aardappelranken, maar ook op appels, bananen, peren, meloenen en ander fruit. Ook kun je je varkens wortelgewassen voeren.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Het voer kun je los op de grond strooien buiten, of in een voerbal doen binnen zodat hij zijn natuurlijke gedrag (zoeken naar eten) kan uitoefenen. Varkens lusten vrijwel alle fruitsoorten. En de meeste lusten ook veel groenten.
Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren, in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen dus eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer. Daarnaast moet belemmerende wetgeving worden geschrapt.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!
Tien weken oude biggen noemt men gebruiksvarkens. Ze wegen ongeveer 25 kg en gaan naar een varkensmesterij. Als ze ongeveer vier tot zes maanden oud zijn en maximaal 90 kilo wegen worden ze gedood en verwerkt in een varkensslachterij.
Varkens kunnen héél goed tegen de kou, veel beter dan tegen de warmte.
Varkenshouders verwijderen de staarten bij biggen om ergere problemen te voorkomen. "Als varkens in elkaars staarten bijten, is de kans op infecties veel groter." De sector vindt een verbod juist dieronvriendelijk.
Varkenshouders kunnen ook horen hoe hun dieren het maken. Piepende en krijsende varkens hebben pijn of zijn bang, terwijl verschillende soorten geknor duiden op tevredenheid, nieuwsgierigheid of berigheid, wat betekent dat een zeug graag gedekt wil worden.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar stijgt van 30,9 naar 32,2 en de voerwinst per productieve zeug gaat volgens de aloude vuistregel omhoog van 107 naar 114 procent. 'Jaarlijks kan de zeugenhouder 1.160 biggen meer afleveren. Dat levert bij 50 euro per big 58.000 euro op.
Ze kunnen in principe samen gehouden worden, maar voer ze dan wel apart. Van de wei zal niet veel overblijven want de varkens zetten die helemaal om.
Varkens en kippen is geen goede combinatie, als de biggen groter worden eten ze de kippen op. Beste, Dat ligt eraan. Wij houden Kune Kune varkens en die lopen ook samen met kippen en konijnen en laten deze ook volledig met rust in tegenstelling tot andere varkensrassen.
De modder wordt hard en vormt korsten. Die korsten vallen ervan af, desnoods met wat hulp door rollen of het struikgewas. De korsten trekken gelijk parasieten, stof en viezigheid mee. Door deze techniek is het varken het schoonste dier ter wereld.
Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek. Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2.