De Demeyere Alu Pro Dura Glide is wat je noemt een stevige, robuuste pan die doet wat je van een pan mag verwachten. Ook voor de Consumentenbond is hij favoriet, het is namelijk de best geteste koekenpan. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, of het nu om inductie, hallogeen, keramisch of gas gaat.
Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en weinig last hebben van aantasting als roest en vlekken. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Demeyere Alu Pro Dura Glide
Deze koekenpannenset is als beste uit de test gekomen bij o.a. de consumentenbond. En dat is niet voor niets: de pannen hebben namelijk uitstekende anti aanbak eigenschappen. Een eitje bakken zonder olie of boter gaat dus prima in deze pannen.
Keramisch: Als je een keramische koekenpan goed verzorgt, gaat hij jarenlang mee. Dankzij de gladde, keramische anti aanbaklaag hoef je haast geen boter of olie te gebruiken. Perfect voor de gezondere maaltijden dus. Gietijzer: Een gietijzeren pan gaat lang mee, is robuust en houdt warmte goed vast.
Omdat de pannen zeer veel worden verkocht en meestal worden gemaakt van aluminium, zijn de koekenpannen van Tefal niet heel duur. Een goede koekenpan van Tefal kun je al kopen voor zo'n 25 tot 40 euro. De duurdere Tefal pannen hebben vaak wel een betere antiaanbaklaag (Titanium Excellence), die minder snel slijt.
De pannen van Greenpan hebben een PFAS-vrije keramische Thermolon anti-aanbaklaag. Die laag is gemaakt op basis van natuurlijke materialen zoals diamant en zand. Dit is een unieke, keramische antiaanbaklaag die zonder de schadelijke stoffen, waaronder PFAS, vervaardigd is.
Gebruikers van de Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn zeer tevreden over hun aankoop, en wij ook. De pannen zien er mooi uit, ze werken goed, ze staan stabiel op de kookplaat en het fornuis, ze warmen gelijkmatig op, ze bakken niet aan en schoonmaken is eenvoudig.
Pannen van gietijzer zijn keihard, blijven tientallen jaren goed en trekken niet krom. Door deze hardheid mag je ze alleen niet laten vallen. Een gietijzeren pan is brozer dan een RVS of aluminium pan.
Jeroen gebruikt het liefste keramische pannen met een natuurlijke (gezandstraalde) coating.
De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
GreenChef is niet het zelfde als GreenPan – maar veel is er over de fabrikant niet te vinden; voor zover ik kan nagaan is GreenChef (sinds 2018) eigendom van HelloFresh (bron), maar of het hier om dezelfde fabrikant gaat weet ik niet zeker.
Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee
Dat is handige informatie als je nu met een pan zit die een pro-aanbaklaag is geworden en je je afvraagt hoe dat kan of als je op het punt staat een nieuwe te kopen.
De GreenPan Venice is toch echt de beste keuze voor een keramische koekenpan. De pan beschikt over een groot oppervlakte, zodat het eten zich in een enkele, dunne laag kan verdelen en gelijkmatig bruin wordt in plaats van samen te klonteren.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen en de pannen van Riess hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
Veilig koken: PFOA-vrije anti-aanbaklaag
Tefal-potten en -pannen bevatten geen oplosbare PFAS zoals PFOA, PFOS of PFHxA. Ze worden regelmatig gecontroleerd door externe en onafhankelijke laboratoria.
De beste pan uit de test is de WMF Durado. Met een rapportcijfer 7,7 scoort deze PFAS-loze pan het best, omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en de bodem niet vervormt.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
De Heritage serie van Tefal bevat de beste kwaliteit koekenpan die Tefal te bieden heeft. Zowel de binnen- en buitenkant van de pan zijn voorzien met de sterkste anti-aanbaklag, de Titanium Excellence. Dit is een grote plus voor de levensduur van de pan, waar je met normaal gebruik zeker flink wat jaar mee mag doen.
De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.