Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Maar er bestaat ook een simpele truc om hard brood weer zacht te maken. Warm een oven op tot 200 graden. Draai je brood in een vochtige (maar niet kletsnatte) doek, en plaats dat op bakpapier voor 5 à 10 minuten in de oven. Je brood zal er zacht uitkomen.
Oud brood kun je perfect, en zelfs beter dan vers brood, gebruiken voor het maken van toast, croutons of een broodkorst voor home-made vis cuisine! Alles wat je nodig hebt is olijfolie en zout&peper.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
De meesten stoppen hun oude sneetje brood in de broodrooster. Dit is een goed idee, maar het kan beter. Door het brood te roosteren komt het vastzittende water los en verspreidt het zich weer door je brood.
Toast. Heel makkelijk is natuurlijk om brood van een dag oud te roosteren in een broodrooster en het als toast te serveren. Bak wat paddenstoelen met knoflook in een pan en serveer dit op de geroosterde boterham.
Bewaar het brood dan in de vriezer. Brood kan namelijk tot 4 weken in de vriezer worden bewaard, zonder smaakverlies. Op deze manier kan je er elke dag uithalen wat je nodig hebt en is het nog net zo vers als op het moment van invriezen!
Hoe ga je te werk? Snijd de korstjes van het brood en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat in een op 150 graden voorverwarmde oven. Zet het brood voor circa 30 minuten in de oven totdat het helemaal krokant en hard is geworden.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Zachte binnenkant
Plaats het aangesneden brood daarvoor samen met een magnetronbestendig glas, gevuld met water in de magnetron. Zet de magnetron even aan, zodat het verdampende water het brood net vochtig maakt. Hierdoor wordt de binnenkant weer zacht.
Het oude brood van de bakkers gaat naar Bakkersgrondstof. Die verkruimelen het en maken er meel van. Dat meel gaat weer terug naar de bakker, die er brood van bakt. Vers brood, dat voor 25 procent uit oud brood bestaat.
Taaie korst
* Te lang in het blik gebleven na het bakken. * Onvoldoende baktijd. * Te veel stoom in de oven. * Te korte procestijd.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Gebruik een pan met deksel
Waarschijnlijk het meest voor de hand liggende alternatief voor de tosti-ijzer is het bakken van je broodje in een pan met daarop een deksel. Verwarm de pan op middelhoog vuur en bak je broodje een paar minuten aan beide zijden. Druk tijdens het bakken het brood goed aan.
Het vraagt wel even de tijd, omdat de oven voorverwarmt moet worden. Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Leg de de sneetjes brood op het rooster en plaats het rooster in het midden van de oven. Na 8 minuten is het brood geroosterd.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel het brood met ⅔ van de olijfolie en strooi het zeezout erover. Bak het brood op een rooster in 10 minuten bruin en krokant. Laat even afkoelen.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”