Wat is de minimale aantrede van een trap? De aantrede van een trap moet bij het nieuwe Bouwbesluit minimaal 22 cm zijn. Dit is de horizontale afstand tussen twee traptreden. Wanneer je hier niet aan hoeft te voldoen, dan mag de aantrede korter worden.
Aantrede: Dit is de maat van de voorkant van de trede gemeten tot de volgende voorkant van de trede. Ook wel de diepte van een trede. Optrede: Dit is de maat van de bovenkant van de trede gemeten tot de volgende bovenkant van de trede. Ook wel hoogte/opstap hoogte.
Voor een normale binnentrap voor woningen is een aantrede van 220 tot 250 mm gewenst met een optrede van 175 tot 185 mm (220 mm is de minimale diepte van de aantrede en 188 mm is de maximale hoogte van de optrede in Bouwbesluit 2012).
Wat is de minimale breedte van een trap? Trappen dienen volgens het bouwbesluit een minimumbreedte van 800 mm te hebben.
Traptrede. Traptrede is standaard 38 mm dik.
Bij een 'normale' trap is een aantrede van 220 mm wenselijk, in combinatie met een optrede van 175 tot 185 mm. Het is wenselijk om de trap op en af te gaan met wat vrije ruimte boven je hoofd. Daarom is besloten dat dit tegenwoordig minimaal 2.30 meter moet zijn.
Om de juiste aantrede te bepalen, bestaat een formule: 2 x optrede + aantrede = 63 centimeter. Voor de aantrede geldt geen maximale, maar wel een minimale hoogte. Hoe groter de breedte voor je voeten, hoe veiliger je trap zal zijn.
Zorg voor een gelijkmatige verdeling van het aantal treden en voorzie na elke serie van 12 opeenvolgende treden een rustpunt (bordes).
Omdat de grootte van de aantrede het grootste effect heeft op ongevallen, gelden hiervoor enkele minima: privaat: 22 cm (24,5 cm)semi-publiek: 25 cm (27 cm)openbaar: 28 cm (30 cm)
Bij een trapgatsparing is het verplicht om een hekwerk aan te brengen (behalve op de plek waar men de trap af gaat).
Een trapleuning is volgens het Bouwbesluit alleen verplicht bij trappen die meer dan 1 meter overbruggen. Dat geldt ook voor trappen met een hellingshoek van meer dan 2:3. Maar ook bij kleinere trappen is een trapleuning natuurlijk een aanrader.
Het bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen geeft een maximale hoogte van 18.5 cm voor de optrede en een minimale breedte van 22 cm. In de praktijk worden in tuinen toch vaak trappen gemaakt met een hoogte tot 20 cm. In het tuinontwerp is de plaats van de trap natuurlijk een belangrijk gegeven.
De verhouding tussen op- en aantrede bepaalt de helling van de trap. Een hellingsgraad van 42 graden is courant voor woningen, in openbare gebouwen is 33 graden voorkomend. De hoogte van de leuning bevindt zich meestal tussen de 90 en 100 centimeter.
Een standaard (dichte) trap met 13 treden heeft een oppervlakte van 6 m2 (trede, stootbord en trapboom). Om deze 2 keer te gronden en 3 keer af te schilderen heeft u 1,5 liter grondverf en 2,25 liter trapverf nodig.
Om een rechte trap te maken bereken je eerst hoeveel treden je nodig hebt om de volledige traphoogte te overspannen. Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55 m te overbruggen met een optrede van 17 cm, heb je 15 treden nodig. Bij een val van 3,50 m kom je dan uit op een aantrede van 28,3 cm, wat vrijwel perfect is.
Optrede < 188 mm. Breedte tussen de trapafscheidingen > 800 mm. Maximale hoogte van een trap zonder bordes < 4000 mm.
De looplijn is de lijn waarop de trap het veiligst en meest comfortabel kan worden belopen. Bij een rechte steektrap ligt de looplijn over de hele breedte van de traptrede. Bij een spiltrap ligt de looplijn daar waar de aantreden aan elkaar gelijk zijn, ongeveer op 2/3 van de breedte van de traptrede vanaf de spil.
De diepte van een traptrede heet de aantrede. Voor nieuwbouw is de minimale aantrede van een reguliere trap (woonfunctie) 0,22 meter. Bij andere gebruiksfuncties en trappen die uitsluitend voor ontvluchten worden gebruikt is dit minimaal 0,185 meter. Voor bestaande bouw is de aantrede van een trap minimaal 0,13 meter.
Een normale verdieping telt tussen de 12 en de 20 trappen. Dus één verdieping oplopen zal je een dikke 3 calorieën laten verbranden. Met één verdieping maak je dus geen immens verschil.
Reserveer vóór de trap een ruimte van 90 bij 90 centimeter om bij de trap te kunnen komen. Dit doe je ook op de bovenliggende verdieping. Vergeet ook niet om voldoende hoogte te reserveren boven je trap. Zodat je niet steeds je hoofd stoot als je naar boven loopt!
Hoe een trapgat berekenen? Bij het berekenen van een trapgat hanteer je 600 mm tot 900 mm breedte.Houd ook rekening met 20 mm stelruimte.
De ideale hoogte van een trapleuning varieert tussen de 85 en 95 centimeter. Je meet de hoogte vanaf de neus van de trede (de voorkant dus). Naast de hoogte zijn ook de diameter en dikte van je trapleuning van belang. Een trapleuning geeft genoeg grip en voelt comfortabel aan wanneer je hem gebruikt.