Beerdiertjes worden beschouwd als de veerkrachtigste en moeilijkst uitroeibare dieren op aarde. Ze overleven extreme temperaturen en kunnen lange tijd zonder voedsel en water. Ze overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof en weerstaan hoogenergetische straling.
Uit Japans/Amerikaans onderzoek blijkt dat de radioactiviteit geen effect heeft op de gezondheid van wilde dieren in het gebied. Dat planten en dieren het prima doen na het ontploffen van een kerncentrale, bleek al in Tsjernobyl. Omdat er vrijwel geen mensen wonen is daar een prachtig natuurgebied ontstaan.
Fruitvliegen overleven een atoombom eerder dan een kakkerlak
Al in 1963 vonden Amerikaanse onderzoekers van het Virginia Polytechnic Institute in Blacksburg dat kakkerlakken een 6 tot 15 keer zo'n hoge dosis radioactieve straling kunnen overleven als mensen.
Het beerdiertje is een extremofiel: het kan gekookt, bevroren en de ruimte ingeschoten worden en toch overleven. Door het ware dna van het beerdiertje te ontcijferen weten we nu welke genen ervoor zorgen dat extreme droogte het diertje niks doet.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen kakkerlakken een kernexplosie niet overleven. Ze zijn zeer goed bestand tegen straling, maar toch zouden ze door de ontploffing gedood worden.
Kakkerlakken kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid, doordat ze bacteriën, schimmels en ziektekiemen verspreiden. De insecten scheiden een onaangename, muskusachtige geur af. Sommige mensen zijn allergisch voor stoffen die vrijkomen uit de uitwerpselen van kakkerlakken en uit dode kakkerlakken.
In principe niet, kakkerlakken gaan 's nachts op zoek naar voedsel of water. Als dit echter erg schaars is, of niet aanwezig, wegens een te grote plaag, dan kunnen ze in bed komen om je te bijten.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Ze overleven extreme temperaturen en kunnen lange tijd zonder voedsel en water. Ze overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof en weerstaan hoogenergetische straling.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof. Beerdiertjes zijn echter niet groot.
Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde Manhattan Project van start gegaan, een uitermate geheim project waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom.
Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later Nagasaki maakten de Verenigde Staten een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar brachten daarbij naar schatting 215.000 mensen om. In Hiroshima overleden zo'n 140.000 mensen als gevolg van het bombardement.
Toen de atoombom ontplofte boven Hiroshima, had de stad zo'n 320.000 inwoners. Vandaag wonen er circa 1,2 miljoen mensen in Hiroshima. Het antwoord is dus duidelijk ja. Er is nog steeds wel wat radioactieve straling te meten in Hiroshima, maar die is niet sterker dan de kosmische straling die overal op aarde voorkomt.
Ze ontdekten dat ze niet bestand zijn tegen nucleaire explosies aangezien geen enkele kakkerlak stralingsniveaus hoger dan 100,000 rads1 overleefden. In andere woorden: kakkerlakken kunnen een atoomexplosie niet overleven, maar ze kunnen wel veel hogere hoeveelheden straling weerstaan dan mensen.
Herstel duurt enkele maanden tot een jaar. Na 30 dagen overlijdt 60% van de gevallen. De mortaliteit neemt bij toenemende dosis toe tot 90% bij 6 Gy. 6-10 Gy: Acute stralingsziekte.
Kakkerlakken leven onder de grond of in andere schuilplaatsen, waardoor ze minder kans hebben om te worden geraakt door thermische- en ontploffingsschade bij dergelijke wapens. Het onder de grond wonen, zal hen ook helpen de gevolgen van straling overleven.
In de allernieuwste Zo Zit Dat ontmoet je het beerdiertje. Met het blote oog is hij bijna onzichtbaar, maar hij is sterker dan alle andere dieren ter wereld. Met zijn superkrachten verslaat het beerdiertje hitte, kou, zuurstofgebrek en straling. Daar moet je meer van weten!
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken. De bergkangoeroes sparen water door op het heetst van de dag in holen te schuilen. Deze holen zitten onder granietblokken en het wordt daar nooit warmer dan 32 graden.
Overlevingsstrategie beerdiertje ontrafelt. Beerdiertjes overleven allerlei extreme omstandigheden, waaronder ernstige droogte. Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat beerdiertjes hun cellen beschermen met glasachtige structuren en zo decennia lang zonder water in leven kunnen blijven.
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
Quokka's zijn namelijk verrekte fotogeniek. Ze staan al snel 'glimlachend' op de foto, waardoor ze bekendstaan als het vrolijkste diertje ter wereld.
dohrnii bijzonder: de kwal pakt namelijk niet één lichaamsdeel, maar zijn gehele lichaam aan. En dat doet de kwal ook niet zomaar één keer. Onderzoek toont aan dat de kwallen herhaaldelijk weer jong kunnen worden. Vandaar dat de kwal ook wel 'onsterfelijk' wordt genoemd.
Het is een suggestie, misschien dat beestjes die vergiftigd worden, bijvoorbeeld met verdelger, hevig gaan spartelen. Hierdoor kunnen ze op hun rug terechtkomen. Veel dieren kunnen zich als ze op hun rug liggen moeilijk weer omdraaien. Misschien geldt dit ook voor kakkerlakken.”
Kakkerlakken planten zich voort door middel van een eipakket die ze bij zich dragen. De hoeveelheid nimfen in een eipakket verschilt per soort. De Duitse kakkerlak heeft zo'n 30 eitjes in het eipakket zitten en in nog geen half jaar tijd zet een kakkerlak wel 4 tot 8 eipakketten af.
Kunnen kakkerlakken bijten? Hoewel het zeldzaam is, is van sommige soorten kakkerlakken bekend dat ze mensen bijten.