De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Waarom heeft mijn aquarium licht nodig? Elk aquarium heeft licht nodig voor zijn planten. Licht geeft planten de energie voor fotosynthese en groei. Planten desinfecteren het water en zorgen voor zuurstof voor vissen.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Dit licht kan je op verschillende manieren aanbieden.
De hoeveelheid licht is afhankelijk van je aquariuminhoud en je soort en hoeveelheid planten en vissen. Afhankelijk van het soort aquariumplanten en aquariumvissen dat je hebt moet je verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan staan. De doorsnee aquarium verlichting staat 8 uur per dag aan.
Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
Je guppy's zouden idealiter ongeveer 8 uur duisternis per dag moeten krijgen. Te veel of te weinig duisternis kan leiden tot misvormingen tijdens hun groei. Je kunt een lamp boven het aquarium installeren en een timer instellen om te verzekeren dat je guppy's de juiste hoeveelheid licht per dag krijgen.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet. Op het eerste gezicht lijken vissenogen heel anders dan de onze. Tamelijk plat, glad en zonder oogleden.
Wil je bijvoorbeeld de groei van de planten in je aquarium stimuleren? Dan kun je voor licht met een iets lagere kleurtemperatuur kiezen (bijvoorbeeld 4000 K). Dit licht heeft een warme rode ondertoon. Blauw licht in je aquarium bevordert juist de groei van algen en koraal.
Let op dat een uv lamp slechts een beperkt aantal uren uv-c straling afgeeft. Dit is meestal 8000 uur. Na deze tijd geeft de lamp nog wel licht maar geen uv-c straling meer af.
We raden je aan om de lichtintensiteit tussen 20 en 40 lumen per liter water te houden. Let op: wanneer de lichtintensiteit van de verlichting in je aquarium veel te sterk is voor het aantal planten, dan bevordert dit de groei van algen.
Vissen kunnen, in tegenstelling tot de mensen, overdag niet slapen. Vissen in ons aquarium zijn afhankelijk van ons wanneer wij het licht laten aangaan en uitgaan, willen ze een goede nachtrust hebben. Moet het donker zijn. Pikdonker hoeft het niet te zijn.
Ze kunnen met de kop omhoog drijven, met de kop omlaag, langs een blad liggen, of zelfs op hun zij op het substraat liggen. Zinken naar de bodem – veel soorten vissen rusten op of dicht bij de bodem van het aquarium als ze slapen. Dit komt vaak voor bij bettas, tetras, goudvissen, tijgerbarbelen, guppy's, danio's, enz.
We beginnen ffies flauw, maar ga je ook vissen in het donker, dan heb je meer vistijd dan wanneer je alleen overdag vist. Dit geldt al helemaal voor 's winters als de dagen korter zijn. 's Ochtend en 's avonds in het donker naar je werk, daglicht zie je niet, maar vissen kan gewoon.
Of het echt zielig is voor de vis en of hij zich verveelt is moeilijk te beantwoorden. Een feit is wel dat de vissen tot meer in staat zijn dan de meeste mensen denken, en dat ze zich bepaalde dingen kunnen herinneren tot wel drie maanden of langer.
Er bestaan duizenden verschillende soorten vissen. Bij sommige vissoorten is het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje goed te zien. De mannetjes zijn vaak gekleurder, hebben langere vinnen en/of grotere staarten. De vrouwtjes zijn vaak saaier van kleur, bijvoorbeeld bruin of grijs.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
"Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen." Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten.
Onderzoek in 2003 heeft aangetoond dat goudvissen in ieder geval een geheugen hebben van 3 maanden. Ze kunnen onder meer bepaalde vormen, kleuren en geluiden onthouden.
Definities die `mannetjesvis` bevatten:
Hommer = 1) Dier 2) Geltharing 3) Homvis 4) Hummer 5) Mannelijk dier 6) Mannelijke vis 7) Mannetjesharing 8) mannetjesvis 9) Milter 10) Verdikking aan het boveneind van een mast 11) Vis 12) Vis (mannelijk) 13) Zeekreeft...
als je de hele bak goed schoonmaakt gaan de vissen alleen maar eerder dood doordat ze zo´n klap krijgen van het nieuwe water. De bak is te klein en er moet zeker een filter en warmte element in. Guppen zijn drukke zwemmers en hebben veel ruimte nodig, 15 liter is voor geen één vis geschikt. Ververs je vaak water?
Een guppy aquarium vereist een minimale inhoud van 50 liter met een breedte van ten minste 60 centimeter. Voor elke extra guppy is 6 liter water nodig. De ideale watertemperatuur voor guppy's ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius, maar ze kunnen een bereik van 15 tot 30 graden Celsius tolereren.
Een pomp is wel noodzakelijk ja, net als verwarming. Gewoon kraanwater voldoet prima.