Armhaar wordt in Nederland gezien als een typisch mannelijk verschijnsel, omdat mannen meer terminaal haar op hun armen hebben groeien, waardoor het - vooral als zij zwart haar hebben - duidelijker te zien is.
Maar er kleven ook een aantal nadelen aan scheren; stoppels, scheerirritaties, bultjes, sneetjes (vooral bij je ellebogen!) en ingegroeide haartjes. Ook kan scheren de huid van je armen behoorlijk uitdrogen als je het regelmatig doet. En dat moet wel, want je armhaar zal binnen no time weer terug groeien.
Vrouwelijke lichaamsbeharing
Bij vrouwen ontwikkelt de volgende beharing zich tijdens de puberteit tot terminaal haar: Schaamhaar. Okselhaar. Haar op de ledematen (armhaar en beenhaar)
Als we terug kijken naar de dagen dat mensen moesten jagen en hun familie beschermen in het wild, diende de haren op onze benen, armen en rug vermoedelijk als bescherming tegen snijwonden en schaafwonden, en ook tegen vervelende insecten.
Hoe werkt armhaar verwijderen met een laser? Met behulp van een laser worden de haarzakjes verbrand. Dat zorgt ervoor dat de haren uit deze haarzakjes niet meer zullen groeien. Op die manier kan het Lasercentrum dus jouw armhaar verwijderen en ervoor zorgen dat jij kunt genieten van gladde armen.
Een hoofdhaar kan wel 12 jaar in een groeifase zitten, terwijl een haar op je armen al na enkele maanden in de rustfase komt. Daarom kunnen deze haren nooit erg lang worden. De lengte van deze cyclus is ook van mens tot mens verschillend.
Knip het haar op je armen af.
Armhaar ligt plat tegen de huid. Door het haar op je armen korter af te knippen zal het dus een stuk minder duidelijk te zien zijn. Gebruik een elektrische trimmer met verschillende standen om je haar korter te snijden. Scheer niet al je haar af.
De armen van zowel jongens als meisjes zijn bedekt met vellushaar: vooral bij jongens verandert dit in de puberteit in het dikkere terminaal haar, maar het kan ook bij sommige jonge vrouwen en meisjes voorkomen.
Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit. Kortom: al het haar op je lichaam maakt dezelfde cyclus door, de duur van die cycli verschilt alleen sterk.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Beperkte haargroei op je buik is volkomen normaal!
Een lijn haartjes tussen je navel en schaamstreek noemen ze trouwens een sekslijn.
Soms wordt wel een duidelijke oorzaak gevonden, bijvoorbeeld: Erfelijkheid (uw moeder en oma hebben het dan bijvoorbeeld ook). Uw eierstokken maken teveel mannelijke hormonen aan (bijvoorbeeld bij PCOS). Een andere ziekte, bijvoorbeeld een ziekte aan de bijnieren.
Een blondeermiddel werkt doorgaans het beste bij mensen met een lichte huid en licht, fijn haar. Als je een erg donkere huid hebt, kan het blondeermiddel de haren op je armen juist zichtbaarder maken. Vergeet echter niet dat iedereen weer een andere haar- en huidskleur heeft, en het bij jou dus wel kan werken.
Iedere haar op je lichaam groeit uit een haarzakje dat ongeveer 4 millimeter diep in je huid zit. Daar komt je scheermes niet bij. Je scheert alleen de haarschacht af, niet de wortel. Je krijgt na een scheerbeurt dus niet ineens meer haarzakjes, of een haarzakje dat besluit een hele andere kleur haar te produceren.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter. Er is wel een kans dat het haar dunner wordt naarmate het groeit.
Feromonen zijn hormonale geurstoffen die een rol spelen bij of je iemand (seksueel) aantrekkelijk vindt. Deze feromonen worden door het schaamhaar vastgehouden en verspreid. Tot slot beschermt schaamhaar ook tegen bacteriën, die door wrijving kunnen worden overgebracht."
Door je schaamhaar te scheren of weg te halen, geef je bacteriën minder kans om zich tussen de haren te nestelen. Ook voorkom je hiermee zweetplekken en ongewenste geurtjes.
Sommigen halen hun lichaamshaar weg omdat ze denken dat het moet en anderen omdat ze het hygiënischer vinden. Ook heeft het te maken met wat er in de mode is. Zo gaat het ook met baardhaar.
Als er bij een roodharige een dergelijke kleurverandering optreedt, zullen de haren doorgaans in één stap wit worden en niet eerst grijs omdat bij een roodharige het pigment ontbreekt om de kleur grijs te laten ontstaan.
ARMHAAR HARSEN OF ARMHAAR WAXEN
Het harsen van je armen gaat net even anders dan het harsen van je benen; de haartjes op je armen groeien namelijk niet in de lengte, maar in de breedte. Hars moet met de haargroei mee worden aangebracht, en vervolgens in de tegengestelde richting worden verwijderd.
Scheren is één van de meest gebruikte methodes op het gebied van lichaamshaar verwijderen. Scheren is snel, eenvoudig en pijnloos. Het grote nadeel van scheren is dat het lichaamshaar al heel snel weer teruggroeit. Veel mensen voelen dezelfde dag zelfs alweer stoppeltjes.
Misschien heb je succesvol andere delen van je lichaam geëpileerd en wil je nu ook je oksels epileren. Je armen epileren kan natuurlijk ook, want epileren werkt op alle soorten haar - kort, grof, licht of donker.
Haren groeien niet dikker terug
Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan. Vaak neemt de dikte van de haren dan ook toe.