Wat draag je onder een softshell skijas? Gebruik altijd een basislaag met een softshell, om te profiteren van de rekbare stof en bewegingsvrijheid. Twee basislagen kunnen een goede optie zijn voor koudere dagen, omdat basislagen behoorlijk wat warmte toevoegen, maar zonder veel ruimte in beslag te nemen.
Is een softshell jas geschikt voor de winter? Tot bepaalde temperaturen in de winter is een allround softshell jas nog zeer geschikt om te dragen, bijvoorbeeld in combinatie met een trui of andere tussenlaag. Wordt het echt kouder (onder de 6 graden) dan zijn er ook speciale winter softshell jassen met teddy voering.
Een softshell jas is vaak niet geheel waterdicht, maar wel waterafstotend en zeer ademend. Dit houdt in dat regendruppels goed van de softshell jas afrollen en dat je transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Je wordt daardoor dus niet klam en nat. Dit is vaak veel fijner dan een echte waterdichte (hardshell) jas.
Een softshell heeft het isolerende karakter van de tweede laag en het winddichte karakter van de derde laag, echter zonder waterdicht te zijn. Het grote voordeel hiervan is dat het ademend vermogen veel hoger ligt dan bij een hardshell, die wel volledig waterdicht is.
Hoewel het over het algemeen geen warme jassen zijn, zijn er ook softshells voor wat kouder weer. Daar zit vaak een soort fleece laag in. Maar er zijn ook dunne softshell jassen, die zijn dan natuurlijk minder warm. Dus hoe dikker de softshell, hoe warmer.
Gebruik daarom een goed oplosbaar wasmiddel bij het wassen en gebruik geen wasverzachter. Bovendien houdt een softshelljas niet van hoge temperaturen in de wasmachine en van centrifugeren. Je kunt de jas het beste aan een kledinghanger laten drogen. Na het reinigen moet je de mantel regelmatig impregneren.
Een hardshell jack is waterdicht en een softshell is waterafstotend. Een softshell jas biedt u ook meer warmte en is vaak meer ademend dan een puur regenjack. Conclusie, een softshell jas is waterafstotend en u moet het wel heel erg bont maken, wil je in deze jas echt nat worden.
Softshell kan met een normale naald (nr 90 of 100) genaaid worden. Je kan het beste niet meteen borduren op Softshell, hierdoor komen er teveel gaatjes in de stof. Het beste borduur je op een andere soort stof welke je bevestigt op de Softshell.
Het is belangrijk om alleen een technische wasmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld Granger's. Deze wasmiddelen bevatten namelijk geen additieven als bleekmiddelen, chemicaliën, enzymen, parfums of zouten.
Een hardshell is volledig waterdicht, volledig winddicht en goed ademend. Textiel wordt waterdicht gemaakt door een coating of een membraan aan te brengen aan de binnenzijde van de stof. Een stof mag waterdicht genoemd worden als de waterdrukkolom minstens 5.000 mm is.
Naast regenkleding is een softshell jas uitermate geschikt om in te wandelen dankzij zijn soepelheid, winddichtheid en ademend vermogen. Daarnaast beschermt een softshell jas ook een geruime tijd tegen regen omdat het goed water afstoot.
Softshell is wel waterafstotend, waarmee het prima bestand is tegen een lichte bui. Daarnaast is softshell ook vrij rekbaar, wat bijdraagt aan het draagcomfort. Ook heeft softshell een glad oppervlak, dit maakt het zeer geschikt om te bedrukken met bijvoorbeeld een naam, stal- of teamlogo!
De belangrijkste eigenschap van softhell is het ademend vermogen en daarnaast dat het comfortabel draagt omdat het flexibel en elastisch is.
Hybride jassen zijn ontworpen voor de actieve drager. Deze jassen combineren verschillende materialen in lagen zodat je niet van jas hoeft te wisselen als je meer beweegt of als de temperatuur schommelt.
Nano-softshell werd naar zeggen ontwikkelt door het Britse bedrijf Buffalo. De bedoeling was om de voering van een jas (de fleece) en de buitenkant van de jas (de hardshell) samen te vervangen door één laag. Hierbij werd er vooral op gelet dat de stof zowel waterafstotend als ademend zou zijn.
Een shell jacket is in tegenstelling tot de softshell waterafstotend tot waterdicht, hebben 9/10 keer een capuchon, veel afsnoermogelijkheden en zakken met goede ritsen. De buitenkant is meestal van een wat harde stof. Shell jassen zijn qua gewicht een stukje lichter dan een softshell en de stof is minder rekbaar.
Stretch naald
De naald heeft een medium ballpoint punt. Door een verdikking achter het oog en een wat vlakkere kolf voorkomt deze naald het “overslaan” van de steek. Deze naalden zijn ook zeer geschikt voor het gebruik in lockmachines.
Softshell is een geweven sportswearstof. Deze stof bestaat uit drie laagjes. De buitenste laag is waterafstotend en twee- of vierzijdig elastisch. De middelste laag is zowel wind- als waterdicht en ademend.
Voor de isolatie is het daarom altijd aan te raden om een hardshell ski-jas te combineren met een midlayer of een donsjas eronder. Het grote voordeel hiervan is dat als je het warm krijgt, je gemakkelijk de donsjas of midlayer uit kan doen.
Een softshell beschermt je tegen wind en lichte regen, geeft je veel bewegingsvrijheid en is erg ademend. Een hardshell is water- en winddicht en licht van gewicht, maar wel relatief stug en koud. Zowel de hardshells als de softshells in onze collectie zijn van hoge kwaliteit en gaan dus lang mee.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Na de wasbeurt hang je de softshell te drogen of, als het waslabel het toestaat, stop je hem in de droger. Een voordeel van de droger is dat die de werking van de impregneerlaag herstelt. Warmte zorgt er namelijk voor dat die laag weer dekkend over de buitenstof wordt verdeeld.
Het opnieuw impregneren van een regenjas
Impregneer de jas dan om deze weer waterafstotend te maken. 1. Zorg ervoor dat de jas schoon is voordat je deze gaat impregneren. Anders hecht het impregneermiddel onvoldoende of komt vuil tussen de impregneerlaag en de stof van je jas te zitten.