Meng je havermout met koud water, melk, plantaardige drank of yoghurt en zet het een nacht in de koelkast. De ingrediënten mengen zich terwijl je slaapt, en de volgende ochtend wacht je een gezond en heerlijk romig ontbijt.
Geen zorgen: je hebt geen speciale ingrediënten of magie nodig om ze te maken. Je kunt ze op elk moment van de dag voorbereiden. Na ongeveer 6 uur weken hebben de havervlokken de perfecte consistentie bereikt.
Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten. Wel is snelkookhavermout (degene waar op de verpakking een kooktijd van 5 minuten staat) makkelijker te verteren wanneer je het rauw eet dan rauwe langkookhavermout. Ook is havermout makkelijker te verteren wanneer je het een nachtje laat weken.
Wanneer je gevoelige darmen hebt is het aan te raden om havermout eerst te koken of een nachtje te laten weken. Hierdoor zijn de vlokken al helemaal volgezogen met vocht en zijn ze makkelijker verteerbaar voor je darmen. Havermout kun je ook met water klaarmaken.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Yoghurt en havermout hebben allebei een goede reputatie als gezondheidsvoedsel , en dat is niet voor niets: ze zitten boordevol voedingsstoffen, met relatief weinig calorieën en vetgrammen per portie.
Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag.
Spijsverteringsproblemen door havermout
Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen bijvoorbeeld een magnesium tekort opbouwt.
Haver is een van de weinige granen die we als mens wel rauw kunnen eten, maar het bevat wel fytinezuur. 'Overnight oats' zijn daarom een mooie manier om haver te eten: je laat het een nacht weken en gooit het overtollige water – met het fytinezuur erin- weg.
Om ze te maken, week je havermout een nacht in melk en yoghurt , waardoor ze een zachte, lichtzoete textuur krijgen die ultra-romig en subtiel zoet is. 's Ochtends voeg je je favoriete toppings toe — vers of gedroogd fruit, noten, zaden en notenpasta's zijn allemaal fair game.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten. Als je niet van Griekse yoghurt houdt zijn er genoeg andere gezonde alternatieven, zoals kwark.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. Dus voor een gezond ontbijt kun je Brinta én havermout eten.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
De belangrijkste methode is om de haver 12 uur of een nacht in water te weken , met dezelfde verhouding water tot haver als je normaal zou doen om ze te koken. Het weken van haver activeert een enzym genaamd fytase, dat helpt om fytinezuur op natuurlijke wijze af te breken.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Roer in een kom 30 gram havermout door 150 ml (plantaardige) melk of 200 ml (plantaardige) yoghurt). Voeg eventueel nog voor de smaak en bite stukjes appel, gedroogd fruit en 1-2 el gedroogde zaden of pitten (bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad of zonnebloempitten) toe. Laat 1 nacht afgedekt in de koelkast staan.
Daarnaast bevatten granen lang niet zo veel voedingsstoffen als wordt beweerd en dat wat er dan wel in zit is ook nog eens niet al te goed opneembaar voor ons lichaam. In het slechtste geval kost het verteren van granen je zelfs meer voedingsstoffen dan het je oplevert. Je hebt er dus gewoon niks aan.
Veel mensen ontbijten met havermout, maar wist je dat ook dit voedsel je moe kan maken? De reden is de hoeveelheid vitamine B6 in het eten wat de productie van melatonine stimuleert. Je kunt dit compenseren door wat (goede) vetten en eiwitten aan je havermout toe te voegen.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg extra melk toe mocht de pap te dik worden.
Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen. Haver kan daarom beter eerst gekookt worden voor u het eet.