Laat het gips ongeveer 30-40 minuten uitharden.
Het Knauf Goldband pleistergips (20 kg) heeft een verwerkingstijd van 90 minuten en een droogtijd van 6 uur. Gebruik enkel binnenshuis, bijvoorbeeld om je muren en plafonds te bepleisteren. Verwerk binnen de 8 maanden na aankoop voor het beste eindresultaat.
Antwoord. Een pleisterlaag dient volledig droog te zijn alvorens men hierop een betegeling met succes kan aanbrengen. "Volledig droog" wilt zeggen dat, in het geval van een gipsgebonden pleister, het restvochtgehalte in het gipspleister kleiner dient te zijn dan 1 %.
Door je 2de laag te vroeg aan te brengen, wordt de eerste laag volledig vernietigd en blijft er een puinhoop achter. Het is van vitaal belang dat u wacht tot de eerste laag droog is. Hoewel het moeilijk kan zijn om geduldig te zijn, is het beter om langer te wachten dan te vroeg te gaan.
25 kg Knauf Goldband in circa 16 liter schoon leiding- water strooien, (circa 0,64 liter water per kg). Enkele minuten laten drinken en zonder verdere toevoegin- gen tot een klontvrije massa mixen. De pleister binnen circa 20 minuten na het mixen aan- brengen op de ondergrond en vlak zetten.
Knauf MP75 is het meest gebruikte gips soort door stukadoren. Dit materiaal is een machinepleister voor verwerking in één laag met een gips spuitmachine. Met Knauf MP75 krijg je een mooi glad eindresultaat vanwege de kleine vulstoffen. Goldband is een gipspleister dat handmatig verwerkt wordt.
Gladde wanden
Voor glad stucwerk heeft Knauf Rotband en Goldband. Frans legt het verschil uit: “Als de klant een gladde wand afwerking wil en de muur is vrij vlak, kun je Rotband gebruiken. Dit gips is namelijk geschikt voor laagdikten vanaf 5 mm. Rotband is een hechtgips waarin een hogere gradatie hechtmiddel zit.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Half jaartje wachten
Hoe lang pleisterwerk moet drogen, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid bouwvocht en het weer. Door de band genomen, wacht je het best minstens een half jaar om de muren te decoreren. Voor een nieuwbouw kan het zeker geen kwaad om een ruimere marge te nemen.
Bij Bouwdroger hoef je niet lang te wachten tot je muren droog zijn. Bij het gebruik van de juiste bouwdrogers droogt het stucwerk 1 cm per week. Aangezien het normaal gezien zo'n 2 cm dik is, is het pleisterwerk al op ongeveer twee weken droog.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Als je een stuclaag in twee delen aan wilt gaan brengen, dan is de volgende manier voorgeschreven door een gips fabrikant. Eerste stuclaag aanbrengen in een voorgeschreven minimale dikte, en voor het uitharden de stuclaag doorkammen met een stuc kam, of tegellijmkam.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Open een raam om de luchtvochtigheid zoveel mogelijk te verlagen. Ventileer de ruimte zoveel mogelijk om je verf zo snel mogelijk te laten drogen. Over het algemeen kun je luchtvochtigheid in huis verlagen door bijvoorbeeld je was buiten te drogen en je badkamer goed droog te maken na gebruik.
Knauf Geelband® hechtschuurgips is een schuurgips waarin toeslagstoffen gebruikt zijn, die de hechting bevorderen en waarmee een fijne schuurwerk struc- tuur bereikt kan worden.
Je kunt Goldband gebruiken op alle steenachtige wanden en plafonds binnen. Zelfs in keukens en badkamers in woningen. Deze gipspleister is ideaal voor het stukadoren van stucplaten en Stucanet. Goldband heeft een hoge opbrengst en een lange verwerkingstijd.
Afwerken van de muur
Geelband werkt u af door de doorgeschuurde laag af te schuren met het schuurblok. Dit doet u met draaiende bewegingen, zodat een mooie structuur ontstaat.