Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk. Standaard is er een wekelijkse rust van 36 uur aaneengesloten in elke periode van 7 maal 24 uur.
Algemeen principe. Elke werknemer heeft per tijdvak van 24 uren, d.w.z. tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties, recht op een rustperiode van tenminste 11 opeenvolgende uren (artikel 38ter, §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
Je mag niet langer dan 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Tussen twee diensten in moet je minimaal 11 uur rust hebben, en je mag niet meer dan vijf dagen achter elkaar werken zonder een rustdag te hebben.
In de CAO VVT bijvoorbeeld staat dat je minimaal recht hebt op 22 vrije weekenden per jaar (dit kan op verzoek van de werknemer naar beneden worden bijgesteld). Dat wil zeggen dat je maximaal 30 weekenden ingeroosterd mag worden, ongeacht of je een fulltime of een parttime contract hebt.
Rusttijd na een nachtdienst
Na een vroege nachtdienst (tot 2.00 uur) volgt een rust van minimaal 11 uur. Na een late nachtdienst (tot na 2.00 uur) volgt een rust van minimaal 14 uur.
In een periode van vier weken mag het gemiddelde gewerkte uren echter niet meer dan 55 uur per week bedragen.In een periode van zestien weken mag je gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werken. Bovendien mag je op één dag maximaal twaalf uur werken. Het kan dus zijn dat je de ene week meer werkt dan de ander.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken.Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Geen wettelijke regels extra loon voor werk op zondag
Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Wettelijk recht op rust
Voor de rust na uw werktijd gelden de volgende regels: Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.
Voor de op zaterdag gewerkte uren boven je overeengekomen contracturen per week (dit kan 40 uur zijn, maar ook 25 uur) heb je naast de toeslag van 50% recht op een vergoeding van 100% van je uurloon voor de extra gewerkte tijd. Alle zaterdaguren binnen je overeengekomen contracturen per week.
Dat telt niet. We hebben in Nederland besloten dat je tijdens een pauze echt de tijd moet krijgen om uit te rusten van je werk. Daarom mag je, als je langer dan zes uur werkt, nooit minder dan 30 minuten pauze krijgen waarvan er minimaal 15 minuten aaneengesloten moeten zijn.
Je kunt deze pauze splitsen in meerdere pauzes van ten minste 15 minuten. Pauze is geen werktijd.
Als een werknemer wegens ziekte niet werkt, is er geen sprake van werkweigering. Ook niet als hij zich niet (op de goede manier) heeft ziek gemeld.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek. Ook starters zonder kinderen of mantelzorgtaken.
Ondanks de waardevolle bijdrage die een werknemer mogelijk levert, is het belangrijk om te benadrukken dat een werkgever het recht heeft om de werknemer te ontslaan of disciplinaire maatregelen te nemen wanneer hij of zij (herhaaldelijk) niet komt opdagen op het werk.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag.
Nee, meestal niet. Goede Vrijdag staat in de lijst met officiële feestdagen, maar is vaak alleen een vrije dag voor scholen en overheidsinstellingen. Ook staan er in de meeste cao's en arbeidsovereenkomsten geen afspraken over extra toeslagen in de vorm van tijd of geld op Goede Vrijdag.
Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt.
Strikt juridisch moet de medewerker dus zelf instemmen wanneer gevraagd wordt om op een vrije -dus niet ingeroosterde dag- te verschijnen. Dus als je nee zegt, mag je in principe niet ingeroosterd worden. Vrije dagen zijn er namelijk om tot rust te komen.
Antwoord: Ja, je hebt alleen een vrijstelling van 23.00 uur tot 7.00 uur (nachtdienst). De avond- en weekenddienst moet je volgens de CAO Verpleeg- en verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) wel draaien, ook als je ouder bent dan 55 jaar.
Soms kiezen werkgevers ervoor om bepaalde dagen aan te wijzen als verplichte vrije dag, zoals bijvoorbeeld de dag na Hemelvaart, de zogenoemde brugdagen. Dat is toegestaan indien dat is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of cao.