Echter is een pocketvering matras in de kern gemaakt van pocketvering, maar heeft het vaak een afdeklaag van bijvoorbeeld koudschuim, traagschuim of latex. Deze materialen zijn wel gevoeliger voor kuilvorming en daarom adviseren we om ook een pocketvering matras regelmatig om te draaien.
Matrassen met een speciale onder- en bovenkant (de zogenaamde niet symmetrische matrassen) hoeven bijvoorbeeld niet gekeerd te worden.
Voordat je jouw matras draait of keert is het verstandig om te informeren of jouw matras hiervoor wel geschikt is. Niet elk type matras kan namelijk gedraaid of gekeerd worden. Zo kunnen bijvoorbeeld Perzona matrassen en alle matrassen van traagschuim niet gekeerd worden.
Een pocketvering matras is niet geschikt voor een verstelbare bodem. De matras voelt fris en koel aan, dit kan onaangenaam zijn voor mensen die het 's nachts snel koud hebben. Een pocketvering matras heeft door de schuimrubber omlijsting ruimteverlies.
Een goed matras heeft in basis niet veel onderhoud nodig, echter om de levensduur van je matras te maximaliseren is het raadzaam het matras regelmatig te draaien. De bovenkant wordt de onderkant en datzelfde geldt voor de onderkant die boven komt te liggen.
Wat de meeste mensen echter niet weten is dat een veel lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen worden door het matras waar u op slaapt. Klachten als rugpijn, nekpijn, pijn in de heup, pijn in de schouder, slapende ledematen etc. kunnen allemaal veroorzaakt worden door het slapen op een laagwaardig of verouderd matras.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een licht en soepel matras? Dan is pocketvering de beste keuze voor jou. Heb je het snel warm en transpireer je 's nachts veel, kies dan voor een matras met koudschuim.
De voordelen van een pocketvering matras
Ventileert goed: doordat een pocketvering van de binnenkant voor een groot deel uit lucht bestaat, ventileert het matras goed. Het matras voelt koel aan en is daarom heel geschikt voor mensen die het snel warm hebben of veel zweten.
Een pocketvering matras is zeer geschikt voor een boxspring bed. Het matras kan ook geplaatst worden op een spiraalbodem of een lattenbodem met voldoende latten.
Zorg ervoor dat je een nieuw matras altijd 72 uur lucht voordat je erop slaapt.
Verder zijn er eigenlijk geen voordelen maar eerder meer nadelen aan één groot twee persoons matras. Als je meestal alleen slaapt is één groot matras fijner. U heeft géén middennaad en het comfort is overal waar u wilt liggen gelijk. Daarnaast heeft u meer bewegingsvrijheid en ervaart u uw bed groter.
Dit betekent dat u een opgerold matras dus heel lang moet laten luchten. Daarbij kunt u niet meteen slapen op een opgerold matras. Zodra u het opgerolde matras uit zijn verpakking haalt, moet het matras eerst langer 'rijzen'. Het kan tot wel drie dagen duren voordat het matras terug is in zijn oorspronkelijke vorm.
Onderhoud van je matras
Keer je matras ook af en toe om en verwissel het hoofd- en voeteneinde, zodat je matras aan alle kanten evenveel slijt. Hoe vaak je je matras moet omdraaien, is afhankelijk van het soort matras en je slaapgedrag.
Echter heeft een matrastopper vaak één nadeel: het gaat schuiven! Om het verschuiven van de topper op het matras te voorkomen, is deze antislip matrasonderlegger in het leven geroepen. Je legt deze matrasonderlegger tussen het matras en je topper, en alles blijft mooi op zijn plek liggen.
Het bed opmaken met één groot molton en hoeslaken zorgt dat de matrassen netjes bij elkaar blijven. Vaak is de spleet of naad al meteen een stuk minder voelbaar. Dit kan natuurlijk niet als je elektrisch verstelbare bodems in het bed hebt. Ook kan het helpen om een antislip-mat tussen bedbodem en matras te leggen.
Een matras met koudschuim is over het algemeen wat duurder dan een model met pocketvering, vooral als je op zoek bent naar goede kwaliteit. De levensduur van de beide matrassen is over het algemeen vergelijkbaar. Kijk dus goed naar de verschillen tussen de beide materialen, om daar een goede keuze uit te kunnen maken.
Een pocketvering matras komt het best tot zijn recht op een boxspring bedbodem, maar kan ook op een spiraalbodem gebruikt worden. In de meeste gevallen is een lattenbodem een minder geschikte bodem voor een pocketvering matras.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Het beste kun je dan kiezen voor een matras die zich snel aan je lichaamstemperatuur aanpast. Wij adviseren matrassen met een afdeklaag van latex of visco. Latex is relatief warm en ventileert minder goed, visco is thermo-elastisch en wordt zachter en warmer als het in aanraking komt met lichaamswarmte.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2023 het Matt Sleeps Matt matras gekroond tot 'Beste uit de test'. Het Matt matras is een 7-zones traagschuim/koudschuim matras met een aanpasbare hardheid. Dit matras is te koop via de webshop van Mattsleeps en kost €520,- (90x200 centimeter).
Als u een gevoel heeft in te zakken dan is uw matras te zacht of vervormd is door de tijd. Schuif uw hand in de holte tussen uw onderrug en de matras.Als dat erg makkelijk gaat, dan is uw matras te hard. Zo niet dan past de stevigheid van de matras bij uw lichaamsbouw.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Een zijslaper kan het beste een matras kiezen die drukverlagend en ondersteunend is. Zijslapers moeten net als rugslapers rekening houden met de wervelkom. Deze moet bij zijslapers namelijk recht liggen, maar ligt al snel in een S-vorm als je matras te hard of te zacht is.