Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur.De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen. Door de geringe warmteontwikkeling kan onze giethars in dikke lagen van wel 7 centimeter per keer worden gegoten.
- de epoxy heeft niet lang genoeg uitgehard. Voor vochtige toepassingen raden we aan om minstens 5 dagen uithardingstijd aan te houden bij ca. 21 graden. Let er op dat 's nachts de temperatuur vaak daalt en de uithardingstijd dus langer zal duren.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
Epoxy verwijderen van je huid: Hoewel het is aangeraden om handschoenen te dragen als je epoxylijm gebruikt, is het mogelijk dat je toch iets op je huid krijgt. Als dit zo is, verwijder het dan zo snel mogelijk met warm water en zeep.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten, het ingieten van objecten en voor creatieve toepassingen zoals resin art en schilderijen.
Hier hecht epoxy niet aan
Polyethyleen (PE): denk aan producten zoals plastic vuilniszakken en verpakkingstape. Siliconen: je hebt natuurlijk kant-en-klare siliconen mallen, maar je kunt ook zelf een mal maken met vloeibare siliconen. Lossingswas: carnaubawas voorkomt dat epoxy aan een materiaal hecht.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
In eerste instantie leidt aanraking van de huid met epoxyharsen, verharders en/of reactieve verdunner tot roodheid, jeuk en pijn. Langer durend contact kan leiden tot irritatie-eczeem. De huid is dan beschadigd. Ongeveer 1 op de 5 mensen die met epoxy werken ontwikkelt daarnaast een allergie.
Heb je een klein oppervlak? Doe dit dan met een boormachine en Steunschijf 77mm voor boormachine. Stap niet te snel over op een fijnere korrel. Maak regelmatig tussen het epoxy schuren door het oppervlak schoon met een schone doek en een beetje aceton.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Epoxy lijmen Koel en vorstvrij bewaren tussen +10°C en +30°C.
Standaard epoxies hebben een hittebestendigheid van niet hoger dan zo'n 45-50°C. Sommige kopjes, vooral met een dikke bodem, blijven daar net onder. Ook zullen kopjes met een platte bodem minder snel "in de epoxy zakken".
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Universele epoxy heeft een relatief korte verwerkingstijd van ca. 45 minuten. Het uitharden zal gebeuren, afhankelijk van de laagdikte na enkele uren. Deze epoxy ontwikkelt relatief veel warmte en kan bij het mengen van grote volumes tot wel 80 graden heet worden en zelfs gaan roken.
Epoxy hecht zich aan vrijwel alle materialen, dus ook aan glas. Het is toe te passen voor glasreparaties en om objecten op of aan glas te lijmen.
Bij sommige mensen treedt na enkele dagen werken met epoxy al eczeem op, andere mensen krijgen het pas na jaren gewerkt te hebben met epoxy. Inademen van dampen kan de luchtwegen irriteren. Op den duur kan zich een luchtwegallergie ontwikkelen. Symptomen zijn astma-achtig (benauwdheid, kortademigheid, hoesten).
Deze epoxy coating zorgt ervoor dat uw buitenvloer beschermd is tegen slijtage en is geheel naadloos, waardoor u de buitenvloer ook nog eens eenvoudig schoon kunt houden. Stof, vuil en aanslag verwijdert u gemakkelijk van deze coating.
Zelfs in een epoxy gietvloer kan gerust boren. Een gewone boormachine volstaat om gaatjes te boren in steentapijt, marmertapijt en graniettapijt.
Epoxy is een kunststof, en snijden in of op epoxy geeft dus een grote kans dat kleine stukjes epoxy los komen en in je eten terecht komen. Als je een snijplank wilt maken, maak die dan van hout en snijd alleen op het houten gedeelte.
Epoxyvloeren zijn duurzaam en gaan heel lang mee. Bent u de kleur beu, dan kunt u een epoxy gietvloer gemakkelijk verven. Ook transparant verven is een optie om slijtage tegen te gaan. Dit kunt u zelf doen of u vraagt een schildersbedrijf om dit uit te voeren.
Zeer goede UV-bestendigheid en geschikt voor zowel particulier als industrieel gebruik. Eenvoudige mengverhouding. Hardt kleefvrij uit. Bestand tegen zeewater, olie, benzine en verdunde zuren en logen.