De eerste dagen moet de rat wennen aan de kooi en de omgeving. Laat het zo veel mogelijk met rust. Vervolgens kunt u de rat aan uw handen en geur wennen door lekkernijen uit uw hand te geven. Na een gewenningsfase van een paar dagen kan de rat langzaam uit de kooi worden gehaald.
Vinden ze het niet vervelend meer om aangeraakt te worden, kun je ze eens voorzichtig met beide handen omvatten (alsof je ze oppakt, zonder dit meteen te doen). Als ook dat goed gaat, kun je ze voorzichtig eens oppakken. Blijf oppakken tot een minimum beperken, de meeste ratjes blijven dit nog lang vervelend vinden.
Acute pijn en stress gaan vaak gepaard met opspringen, bevriezen, piepen, bijten, vluchtgedrag, intrekken van de flanken (bij pijn in de buikholte). Ratten braken zelden. Wel kunnen ze passief voedsel opgeven (regurgiteren).
Laat eerst de nieuwe rat(ten) er even rondsnuffelen, zet dan je eigen ratten erbij. Blijf zelf goed opletten. Het is handig om bijvoorbeeld een pollepel en een handdoek bij de hand te houden, die je kan gebruiken om vechtende ratten uit elkaar te duwen (want daar wil je echt je handen niet voor gebruiken…).
De prijs voor een rat varieert van 3 euro tot 15 euro. Voor een geschikte kooi en toebehoren betaal je minimaal 75 euro. Maandelijks moet je rekenen op 15 euro voor de kosten van voeding, nestmateriaal en verzorging. Wanneer het dier ziek wordt kunnen de dierenartskosten wel hoog oplopen.
Je kunt je ratten een bad geven, dat is vooral aangeraden bij oudere ratten die niet meer in goede conditie zijn en zich minder goed kunnen wassen, ze hebben als je ze wast minder kans op huidaandoeningen zoals mijt. Gebruik voor het wassen geen zeep en droog de rat achteraf goed af zodat ze niet ziek worden.
Ratten zijn intelligente dieren die zich snel vervelen. Denk er daarom aan dat ze minimaal een uur per dag aandacht nodig hebben, het liefst meer. Dan hebben we het over aandacht buiten de kooi. Bijvoorbeeld knuffelen bij jou of even lekker loslopen.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Ratten zijn intelligente, levendige en aanhankelijke dieren die dagelijks behoeften hebben aan sociaal contact. Als ratten te weinig aandacht krijgen, gaan ze gestoord gedrag vertonen zoals bijten of schuw wegkruipen.
Een rat heeft gemiddeld zo'n 15 tot 25 gram voer per dag nodig, afhankelijk van de rat en het voer. Begin eens door te wegen hoeveel voer je nu geeft. Een andere maar zeer effectieve richtlijn is het volgende: geef voldoende voer voor zo'n 20 uur, dus 20 uur na het vullen van het voerbakje moet het allemaal op zijn.
Vrouwtjes zijn met bepaalde momenten vruchtbaar en laten dit meestal goed merken. Ze kunnen met hun oren trillen, zijn extra actief, draaien hun kont naar andere ratjes en springen weg wanneer hun kont wordt aangeraakt. Hoogstwaarschijnlijk heeft je ratje rode of robijnrode ogen.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Ze kunnen zelfs enkele dagen in leven blijven zonder te drinken. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit graanproducten en zoetigheden en ze eten meerdere kleine hoeveelheden voedsel per dag met een totale dagelijkse consumptie van ongeveer 5 gram.
Neem de ratten alleen mee op zachte dagen zonder wind, regen of kou, want ratten worden snel verkouden.
Een ratje tam maken doe je door ze veel aandacht te geven. Als ze heel erg bang zijn om opgepakt te worden helpt het om ze eerst vertrouwd te maken met jouw hand door deze in de kooi te doen. Als ze van je wegkruipen helpt het ook om wat minder schuilplekjes te maken.
Staan ze beneden in de huiskamer, dan zullen ze vooral 's morgens vroeg en na 15.00 uur tot leven komen, omdat dan de meeste mensen aanwezig zijn. Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden.
Likken: een uiting van liefkozing of onderdanigheid, wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij. Knagen: ratten knagen aan alles. Dat doen ze om hun tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien tot op de juiste lengte af te slijten.
Normaal gesproken vallen ratten geen mensen aan. Ze blijven juist het liefst bij mensen uit de buurt. Dat klinkt tegenstrijdig, want ze leven graag dicht op de mens. Maar dat komt omdat er in panden genoeg voedsel en schuilplaatsen te vinden zijn.
Als huisdier zou u de rat daarom altijd met tenminste één, maar liefst enkele soortgenoten moeten huisvesten, anders krijgt het dier last van stress en kan hij afwijkend gedrag ontwikkelen. Zorg er wel voor dat de dieren voldoende ruimte hebben zodat ze elkaar ook uit de weg kunnen gaan.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Jonge ratjes noem je ook wel 'rittens', een combinatie van 'rat' en 'kitten'. Je kunt ratten leren zindelijk te worden en ze vinden het leuk om op je schouder te zitten. Een wilde rat kan urenlang zwemmen en heel goed springen: 75 cm hoog en 120 cm ver!
Ratten hebben zeer gevoelige luchtwegen. Er wordt zelfs gezegd dat een groot deel van de Ratten een chronische bacteriële infectie heeft waardoor de dieren hun hele leven problemen hebben met hun luchtwegen. Veel ratten niezen en snotteren hierdoor regelmatig.
Ratten als huisdieren
Het zijn zeer schone dieren en hoewel ze kunnen worden gewassen met hondenshampoo (zolang het niet is ontworpen om vlooien of teken te behandelen), is in de meeste gevallen een simpele wasbeurt met een vochtige doek alles wat zo nu en dan nodig is. Maar meestal houden ze zichzelf schoon.
Tamme ratten staan bekend om hun aanhankelijkheid en hun trouw. Als een tamme rat goed tam is zit deze graag op de schouder of ligt te slapen in de mouw van een trui. Ratten zijn groepsdieren en hebben een ingewikkeld communicatiesysteem ontwikkeld om elkaar te kunnen begrijpen.