Onder normale omstandigheden gaat men voor een badkamervloer uit van een droogtijd van een week per cm cementlaag. Dit betekent dat een badkamervloer van 3 cm dik 3 weken moet drogen voor hij belast en afgewerkt mag worden.
Zorg er allereerst voor dat het tegelwerk droog is. De exacte droogtijd van de tegellijm kan je vinden op de verpakking of technische fiche van de lijm. Meestal is dit 24 uur.
Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Na verlijmen: 3 dagen wachten alvorens over de vloer te lopen, 7 dagen wachten eer je je vloer volledig in gebruik neemt In cement: beloopbaar na 5 dagen, pas na 28 dagen vloer volledig in gebruik nemen.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Bij gewone poederlijm van een professioneel merk, na 24 uur beloopbaar, en na 48 uur volledig belastbaar. Bij snellijm, na 4 uur beloopbaar, en na 12 uur volledig belastbaar. Met beloopbaar wordt bedoeld, dat je er dan overheen kunt lopen, maar geen puntbelastingen (trappen/steigers) of zware spullen er op kunt zetten.
Minimaal 24 uur, afhankelijk van de ondergrond en de temperatuur.
Hoe lang is een tegelzetter bezig
Doorgaans kan een tegelzetter tussen de 8 en 10 m2 meter per dag tegelen in een badkamer of toilet. En tussen de 15 en 20 m2 per dag bij het tegelen van een vloer.
Zorg dat de lijm ten minste 24 uur heeft kunnen drogen. Dan kan je tegels voegen. Dit doe je eenvoudig zelf.
Het belangrijkste voor het afkitten is, dat de voegen goed droog zijn. Als je gaat voegen, komt er weer water in de voegen, en dat moet eerst goed drogen. Meestal kun je 2 dagen na het voegen wel kitten, mits er geen bakken met water in de voeg gekomen is die je af moet kitten.
Wat is de droogtijd van een cementvloer? Normaal gesproken heeft een cementdekvloer een week droogtijd nodig per cm dikte van de vloer, met een minimale droogtijd van 28 dagen. Bij een vloer van bijvoorbeeld 6 cm dik duurt het dus minimaal 6 weken voordat de vloer droog genoeg is om af te werken.
Nee, de voegen hebben nog steeds een belangrijke functie, naast het simpel vullen van de ruimte tussen de tegels. Flexibele voegen vangen ook spanningen op die opstaan door de ondergrond of temperatuurwisselingen. Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit.
De vloerverwarming moet minimaal 24 uur voor het leggen van de tegels geheel uitgeschakeld worden. De vloerverwarming mag niet eerder ingeschakeld worden dan na 6 weken na het leggen van de tegels.
Gebruik dan een spuitfles gevuld met een mix van schoonmaakazijn en water. Dit is hét wondermiddel tegen vuil en kalk in de badkamer. Spuit de voegen met het mengsel in en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Haal vervolgens een spons over de voegen heen en spoel het goed af met water.
Een professionele elastische waterdichte tegellijm met een hoge kleefkracht voor het verlijmen van alle horizontale en verticale oppervlakken. Dankzij zijn elasticiteit en hoge weerstand tegen vocht is de lijm ook ideaal voor het gebruik in keukens, bad- en douchekamers.
De beste keuze hiervoor is de Cantillana FK 90. Dit is een flexibele dunbedlijm (poederbasis) die u kunt gebruiken voor het plaatsen van keramische tegels, mozaiëk en natuursteen in natte ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer. Deze lijm is voor binnen- en buitengebruik.
Afbindtijd is de tijd tussen het aanbrengen van de lijm en de eerste voorzichtige belasting. Afbindtijd is dus niet hetzelfde als droogtijd. Zowel poeder- als pastalijmen 'binden af' ofwel ondergaan een chemische reactie die zorgt dat de lijm lijmt.
Voor een goede hechting moet minimaal 85% van het oppervlak onder de tegel in een droge zone (de meeste vloeren) bedekt worden. In natte ruimtes (badkamer, douches) moet 95% ingesmeerd worden.
Op een perfecte chape is 2mm okee voor kleine formaten tot 30/30 en vanaf 3mm voor de grotere formaten. Een dikke lijmlaag heeft geen nadelen, tenzij de meerprijs voor de lijm en de plaatsing met dubbele verlijming.
Badkamertegels schoonmaken
Om je badkamertegels schoon te maken gebruik je een lauwwarm sopje met een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn of de Baden+ sanitairreiniger. Laat het even intrekken en veeg het daarna goed droog met een zachte doek. De voegen kun je met hetzelfde sopje schoonmaken.
Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Ook dit is een goede manier om de cementsluier te verwijderen.
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.