In principe zou je een zwembadpomp altijd aan kunnen laten staan. Bij voorkeur overdag, omdat er dan gezwommen wordt en chemicaliën afgebroken worden. Maar het belangrijkste is dat de pomp lang genoeg aan staat. Met lang genoeg bedoelen we net zo lang tot het zwembadwater minstens 4 keer per dag volledig is gefilterd.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Intex zwembadpomp advies
De Intex zwembadpomp zal de complete inhoud van het water in 4 uur rond moeten kunnen pompen. En de Intex zwembadpompen dienen dan ook elke dag 4 uur aan te staan. Deze wordt vaak op een tijdschakelaar gezet en 's nachts gedraaid.
De meeste zwembaden met pomp pompen de volledige inhoud van het zwembad in gemiddeld zo'n 4 uur door de filter. Wanneer je het zwembadwater twee keer moet laten filteren voor een optimale conditie van je zwembadwater dan betekent dit dat de pomp gemiddeld 8 uur per dag draait.
Zwembad onderhouden zonder pomp? De allerkleinste (opblaas)zwembaden hebben helaas geen aansluiting om een filterpomp aan te kunnen sluiten. Zonder behulp van een filterpomp kun je het water maar een beperkt aantal dagen schoon houden.
Met een zwembadpomp evenveel verbruiken als 7 koelkasten
Het gemiddelde verbruik van een zwembadpomp is hier bijna gelijk aan. Als we dat even omrekenen naar jouw energiekosten, betekent dit een kostenpost van ongeveer €1000 per jaar.
Het laten draaien van uw zwembadpomp is een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om uw zwembadwater kristalhelder te houden. Dit komt omdat bewegend water veel minder gevoelig is voor slijmerige verontreinigingen die door stilstaand water worden verspreid.
Zwembad water vaak vervangen
Uiteraard kun je het water ook gewoon iedere drie dagen vervangen. Dan heb je helemaal geen pomp nodig.
Ververs het water één keer per jaar
Dit komt doordat u het zwembad afbreekt wanneer de temperatuur zakt dus wanneer u het zwembad in het voorjaar weer opbouwt, zal er nieuw water in moeten. De vuistregel van het één keer paar jaar verversen van water geldt alleen wanneer u het zwembad van het juiste onderhoud voorziet.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Hoe heter en droger de zomer, hoe sneller het water verdampt. Het zoutgehalte in het zwembadwater kan dan te hoog worden. Dit voorkom je met een goede afdekking (wanneer je niet zwemt). Dek je het zwembad niet goed af, dan is het raadzaam het water zo'n 3 tot 5% per week te verversen.
Bij voorkeur zet je de Intex zwembadpomp minimaal 3 uur per dag aan. Wij adviseren om de pomp niet langer dan 10 uur per dag te laten draaien, omdat je anders de levensduur van de pomp kunt verkorten. Stel dat je in de ochtend en middag wil zwemmen, kun je de zwembadpomp het beste tussen de zwempartijen door aanzetten.
Het verwarmen van je zwembad door de zon kan wel even duren. Zo kan halverwege juli het zwembadwater 17 graden zijn en binnen een week verwarmd zijn naar 24 graden. Het is geheel afhankelijk van het aantal zonuren wat op je zwembad staat en de dagtemperatuur.
Is een zwembad filterpomp bestand tegen regen? De filterpompen voor het zwembad zijn spatwaterdicht. Dit betekent dat ze wel een spatje kunnen hebben, maar bij veel regen kunnen ze beschadigen. Daarom is het aan te raden om de filterpomp af te dekken bij regen.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Qua gezond- en veiligheid kun je gerust drie dagen wachten met verversen, daarna is het verstandig om de boel te verschonen. Stilstaand en opgewarmd water is namelijk een trekpleister voor algenvorming. En dat wil je niet. Het groenige zwembadwater kan namelijk huid- en oogirritaties én maagklachten veroorzaken.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Olympisch zwembad/wedstrijdbad: 26°C. Openbaar buitenzwembad (zonder afdekking): 20°C. Baby-/kinderzwembad: Minimaal 29-30°C.
Doorgaans is dit ongeveer 8 uur. Maar het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag. Als je zwembadpomp aan staat kun je er gerust in zwemmen.
Gemiddeld verhoogt de pomp het zwemwater dan tot vier graden per dag. Om het zwemwater dan van 15 graden naar 28 graden te verhogen, heb je zo'n 3 tot vier dagen nodig. Je zwembad verwarmen tot de ideale temperatuur heeft dus even tijd nodig.
Zwembad kan rustig een paar dagen blijven staan ook zonder chloortabletten.
Te weinig pH + toevoegen, kan zorgen voor troebel of melkachtig water. Als je last hebt gehad van een groen zwembad, oftewel algen, kan dit ook de oorzaak zijn van de melkachtige kleur van het water. Het zijn dan de overgebleven dode algen die het water de melkachtige kleur geven.