De Vlaamse reus is een van de grootste konijnenrassen ter wereld. Hij weegt op volwassen leeftijd minimaal 6 kilo maar kan makkelijk een gewicht van 10 kilo behalen. Om je hier een beeld van te kunnen geven, een gemiddeld formaat konijnenras weegt ongeveer 1,5 tot 2 kilo.
De Duitse reus is het grootste konijnenras ter wereld. Met een lichaamslengte van ongeveer 75 centimeter, een oorlengte van 20 centimeter en een maximumgewicht van 11,5 kg is dit ras zwaarder dan de Vlaamse reus, maar de grootte is hetzelfde.
Eenmaal volwassen weegt het dier 6 tot 7,5kg (ter vergelijking: een wild konijn weegt 1,2 tot 2,5 kg.) De oren zijn minimaal 17 cm en maximaal 21 cm lang. Hangende oren zijn niet toegelaten. Kort gebouwde dieren zijn uit den boze; de lichaamslengte van een goedgebouwde Vlaamse reus bedraagt minstens 65 cm.
De Vlaamse reus is het allergrootste konijnenras ter wereld. Het konijn kan ongeveer 6 kilo wegen als hij volwassen is. De lengte van de romp is minimaal 65 cm.
Over het algemeen is het zo dat hoe groter het ras, hoe minder oud die wordt. Zo wordt een Vlaamse reus of Franse hangoor vaak maximaal 6 jaar oud, terwijl een dwergkonijntje makkelijk 2x zo oud kan worden.
Vlaamse Reuzen zijn slimme dieren, ze houden ervan uitgedaagd te worden met bijvoorbeeld konijnenspeelgoed en hiernaast kun je ze vrij eenvoudig dingen leren. Zoals het zindelijk worden in het konijnen verblijf of zelfs los in huis!
Ze kunnen in de winter goed buiten blijven, maar je dient ze wel te ondersteunen.
Het ras van het konijn
Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Een Vlaamse reus koop je vaak al voor 15-35 euro. Er zijn zelfs fokkers in Nederland die zelf tatoeages aanbrengt in de oren van de Duitse Reuzen.
Nederlandse hangoordwerg. Dit is ongetwijfeld een van de populairste konijnenrassen ter wereld. Dat heeft alles te maken met het handzame formaat en het goedaardige en vriendelijke karakter van deze konijnen.
De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras dat al raszuiver was in de 19e eeuw. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Oost-Vlaamse Gent. Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte. In Duitsland werd de Vlaamse reus in 1937 omgedoopt tot Duitse reus en werden ze nog zwaarder gefokt.
Het is perfect mogelijk om je Vlaamse reus samen te houden met andere dieren. Honden, katten, kippen, cavia's, geiten, ect is geen enkel probleem. Zorg ervoor dat de voeding van de verschillende dieren wel gescheiden blijft.
Ze kunnen wel een meter hoog springen en tussen de 48 en 64 km/u rennen. Hierdoor hebben ze veel energie nodig en eten veel.
Een Vlaamse reus gaat perfect samen met een dwergkonijntje. Konijnen van verschillende rassen bij elkaar gaat vaak goed.
De hoeveelheid droogvoer voor een vlaamse reus zou 25-30 gram per kg.lichaamsgewicht per dag moeten bedragen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6-8 maanden, mag naar behoefte krijgen. Let echter wel op eventuele wamvorming of andere tekenen van “dikmakerij”.
Ongeveer 25 - 30 gram voer per kg lichaamsgewicht is voldoende. Jonge reuzen mogen mogen in het begin meer eten omdat ze dan nog in de groei zijn. Een reus is rond 9 maanden volgroeid.
Heel zeker! Je konijn houdt ervan vrij en ongehinderd rond te huppelen. In de tuin kan hij de pootjes losgooien en zijn nieuwsgierigheid de vrije loop laten. Toch mag je niets aan het toeval overlaten.
Hoeveel drinkt een konijn ....
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht.
Reken voor konijnen zwaarder dan 5 kilo op 0,25 m2 per kilo lichaamsgewicht: voor twee Vlaamse reuzen van 7 kilo komt u dan op 3,5 m2, 100 x 350 cm. Vaak is het moeilijk en voor grote konijnen zelfs onmogelijk om binnenkooien in het juiste formaat te kopen.
Een hangoor dwerg is een leuk konijn voor een gezin en kinderen. Wel is het belangrijk dat dwergkonijnen, zoals alle konijnen niet graag worden opgetild. Laat jij het dwerg hangoortje met zijn pootjes op de grond staan dan is dit ras goed tam te maken en zal hij regelmatig jouw aandacht zoeken voor een knuffel.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Behalve de mens zijn de voornaamste vijanden van het konijn, de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing en de vos. Hazen en konijnen komen meestal niet naast elkaar voor; als de konijnen verschijnen vertrekken de hazen meestal.
Konijnen en knaagdieren hebben een ander dieet dan een hond of kat. Hun spijsverteringsstelsel werkt ook anders. Zo kunnen zij niet braken en boeren en ook geen scheten laten. Gasvorming in maag- en darmen kan bij deze dieren daardoor snel uit de hand lopen.
Zorg voor een beschutte plek. Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Dan kunnen de konijnen zelf bepalen wanneer ze uit de kooi gaan en voor hoe lang. Zorg dat dit minimaal drie uur per dag gebeurt, dan hebben je konijnen voldoende bewegingstijd. Langer is altijd goed.