Let wel op als je de Dode Zee in gaat: Niet langer dan 15 minuten & kijk uit voor je ogen! Hoe goed het voor je huid ook kan zijn, je moet niet te lang in de Dode Zee drijven. Blijf maximaal 15 minuten in het water en spoel je daarna goed af met gewoon water.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij een bezoek aan de Dode Zee. Zwemmen is haast onmogelijk, dus zorg dat je er niet te lang in blijft. Door het hoge zoutgehalte droogt je huid namelijk snel uit. Er wordt aangeraden niet langer dan een halfuur in de Dode Zee te drijven.
Je blijft in de Dode Zee drijven, omdat het zoutgehalte daar ontzettend hoog is. Het water in de Dode Zee is veel zouter dan het zoete water waaruit een mensenlichaam voor het overgrote deel bestaat. Bovendien is zout water zwaarder dan zoet water en daarom kun je als mens heerlijk relaxed ronddobberen op de Dode Zee!
Uren zwemmen in de Dode Zee: niet echt aan te raden, als je je bedenkt dat het water zo zout is, dat je vergiftigd kunt worden als je het binnenkrijgt. Een groep zwemmers deed het vandaag toch. Voor het eerst in de geschiedenis waagden ze de oversteek van Jordanië naar Israël.
Het meer staat bekend om zijn hoge zoutgehalte - daardoor kun je er op drijven. Het is een natuurlijke spa die mineralen bevat die sinds de tijd van Cleopatra gebruikt worden voor de behandeling van huidziekten.
Zout en modder
Zwemmen in de Dode Zee is iets wat veel mensen ooit een keer willen doen. Je stapt in het koele water. Zonder moeite blijf je aan de oppervlakte drijven, zinken is onmogelijk.
Het waterpeil in de Dode Zee daalt snel. Sinds 2002 is het zoute meer tussen Jordanië en Israël 17 meter lager geworden – een daling van ongeveer 1 meter per jaar.
„Je moet wel behoorlijk verzwakt zijn, wil je daar verdrinken”, geeft Vreeswijk toe. Voor verzwakte mensen is het moeilijk het hoofd boven water te houden. „Een drenkeling in de Dode Zee zal na een tijdje moe worden en moeite hebben om stabiel in het water te liggen”, zegt hoogleraar Mudde.
In de stromen leven vele microben. Duiken in de Dode Zee is nog niet zo gemakkelijk. De zee is uitzonderlijk zout: zo zout dat mensen erop blijven drijven. Duiken is dan ook lastig.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en blijft nog steeds zakken.
De Rode Zee is een langgerekte binnenzee gelegen tussen Azië en Afrika. De naam is afkomstig van de rode blauwwieren die af en toe in grote hoeveelheden in deze zee voorkomen waardoor het water een rode schijn kan hebben.
De regio heeft een groot aantal resorts voor elke smaak; de watertemperatuur in de Zwarte Zee is geschikt om vier tot zes maanden per jaar in te zwemmen. Hieronder vindt u informatie over de huidige watertemperatuur, de huidige trend van de verandering, informatie over het weer op geselecteerde locaties in Zwarte Zee.
De Rode Zee is ongeveer 35% zouter dan de meeste andere zeeën, wat het unieke gezondheidsvoordelen oplevert. Aangenomen wordt dat de zoutconcentratie de bloedcirculatie verbetert. De Rode Zee heeft met 41 tot 42% het hoogste zoutgehalte voor open zeeën.
Zo is de saliniteit van de Dode Zee met 337‰ zo'n 10 keer zo hoog als die van oceaanwater, terwijl de Kaspische Zee met een gemiddeld zoutgehalte van 12‰ veel minder zout is dan 'gewone' zeeën.
De gevonden rollen bevatten de religieuze boeken van de profeten Zacharia en Nahum, geschreven in het Grieks. 'Destijds werd er in Israël Hebreeuws en Aramees gesproken, maar ook Grieks. Dat was een belangrijke taal in het oostelijk mediterrane gebied. Het was een meertalige samenleving.
Dode Zeezout verbetert de vochtbalans van de huid, versterkt de huidbarrière en heeft een therapeutisch effect op een huid die rood en schraal is. Die goede huideffecten komen door het zout, maar ook door de andere mineralen in het Dode Zeezout. Dode Zeezout water is goed voor de huid.
Als er veel zout in water zit, bevat het water heel wat extra deeltjes en dus heel wat extra watermannetjes. Dit zorgt ervoor dat het water sterker wordt en jouw lichaam beter omhoog kan duwen! De 'Dode Zee' is de zoutste zee ter wereld.
Zoals hierboven al genoemd leven er rifhaaien. Daarnaast zijn er pelagische haaien te vinden zoals hamerhaaien en de oceanische witpunthaai. Daarnaast zwemt er wel eens een ongevaarlijke walvishaai voorbij. Ook de meer tot de verbeelding sprekende stierhaai en tijgerhaai komen voor in de Rode Zee bij Egypte.
De Dode Zee, op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël, is hiervan een voorbeeld bij uitstek. Deze ligt ruim 400 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagst gelegen punt op aarde.
Het aantal verdrinkingen is sterk gedaald vanaf 1950, in dat jaar verdronken er nog 516 mensen. Vanaf eind jaren 80 stabiliseerde het aantal tot gemiddeld rond de 100 per jaar. Nu komen de meeste verdrinkingen voor bij 60-plussers en mensen met een migratie-achtergrond.
Het totaal aantal verdrinkingen is sinds 1950 fors gedaald. In de jaren vijftig verdronken nog jaarlijks 400 tot 500 inwoners in Nederland. Vanaf begin jaren negentig schommelde dit aantal tussen de 70 en 115, met een gemiddelde van 87 inwoners van Nederland in de afgelopen twintig jaar.
een oppervlakkige stroming met oppervlaktewater van de Zwarte Zee, dat een relatief laag zoutgehalte van ongeveer 18 ‰ heeft vanwege de overvloedige wateraanvoer door de grote rivieren, een dieptestroming met veel zouter water van ongeveer 40 ‰ uit de Middellandse Zee.
De Noordzee is in het gebied voor de Nederlandse kust een van de minst zoute zeeën op aarde. Per liter water bevat deze 31 tot 35 gram zout. Ter vergelijking: de Middellandse zee bevat zo'n 38 gram zout per liter water, de Dode Zee maar liefst 332 gram per liter.
Het is een ramp voor het milieu maar ook voor toeristen. De Dode Zee droogt op, omdat het waterpeil ieder jaar zakt. Het peil in Dode Zee is gedaald tot het laagste punt uit de geschiedenis.