Droog het eerst met een handdoek en ga voorzichtig te werk. “Dep het overtollige water af. Wrijf niet als een gek met de handdoek over je haar, want dat kan verzwakte haartjes doen afbreken en op termijn zelfs een lengteverschil in de hand werken.” Kam vervolgens het haar met een grove kam.
Om je haar sneller droog te krijgen, kan je plukje voor je plukje je haar uitwringen. Dit kost net even iets meer tijd, maar met een microvezeldoekje absorbeert het water voor een heel groot deel, waardoor het vocht uit je haar in je handdoek terechtkomt.
Dat kan gewoon met een goede handdoek of voor het beste resultaat; gebruik een föhn. Een wax of gel in handdoek droog haar maakt je kapsel hard. Als je haar volledig droog is wordt je kapsel wel stevig, maar blijft je haar los en soepel. Uiteraard is dit afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Je haar aan de lucht laten drogen
Nat haar zwelt op. Hoe langer je haar nat is, hoe meer het gaat zwellen. Het is zwaarder, waardoor er extra veel druk op komt te staan, waardoor je haarpunten nog zwakker worden. Wanneer het haar langzaam begint te drogen, kunnen de haren gaan afkraken en kan het beschadigd raken.
Wanneer je je haar krachtig droogt (of beter gezegd droog wrijft) met een handdoek, resulteert dat in verward haar wat nog kan afbreken ook. Gebruik dus voortaan je handen om het extra water voorzichtig eruit te persen en doe hetzelfde met een handdoek waarmee je je haar droogt – in plaats van het droog te wrijven.
De porositeit van je haar kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook andere redenen hebben. Zo wordt je haar droger en poreuser door het vaak te verven, een föhn of stijltang te gebruiken. Maar ook haarproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten, of je haar te vaak met shampoo wassen kan dit ook veroorzaken.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
'Je zorgt goed voor je haar als je schade aan die H-bruggetjes voorkomt. Als je haar nat wordt, dringt er langs de schubben water in en gaan de schubben uit elkaar staan. Als je haar droogt, sluiten de schubben weer. Hoe gladder je haren na het drogen zijn, hoe minder schade ze hebben opgelopen.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Toch kan teveel warmte je haar broos maken, vooral als je de haardroger te vaak gebruikt. De truc is om eerst het water met een handdoek weg te deppen. Probeer ook om je haardroger niet te dicht bij je hoofd te houden, hou hem op ongeveer 15 cm van je hoofd.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Door een handdoek te gebruiken om je haar 'droog' te wrijven, beschadig je vooral je haarschubben. Een handdoek van microvezel is een beter alternatief. Deze neemt namelijk twee keer zoveel water op als your average huis-tuin-en-keukenhanddoek.
Een bamboe handdoek voor het haar is het beste, maar katoen is ook oké. We raden af om een microvezel handdoek voor het haar te kopen vanwege de negatieve gevolgen voor het milieu.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
HET EFFECT VAN FÖHNEN
Föhnen doet dus veel meer met je haar dan alleen maar drogen. Het kan het juiste kapsel vormen, verfijnen en het haar extra laten glanzen. Zelfs als je bent geboren met stijl haar, kan het laten föhnen van je kapsel een wonder doen voor de conditie en textuur van je haar.
Daarbij gebruik je geen handdoek, maar wel een T-shirt om je lokken te drogen. De reden? Een T-shirt absorbeert minder vocht dan een handdoek waardoor je haren er een pak zachter uitzien en pluizig haar geen kans krijgt.
Waarom een föhn
Door een föhn krijg je het volume wat de kapper je haar weet te geven en kun je je haar de richting op krijgen die je wilt. Met veel te oefenen wordt je beter en zit je haar sneller in model. Doordat je haar al in model zit, heb je maar weinig haarproduct nodig om het op zijn plek te houden.
Je haar kammen als het nat is
Niet zo gek, want dit weten heel veel dames niet! Nat haar is zwakker dan droog haar en daardoor breekt het snel af. Zeker als je met een borstel je klitten gaat kammen! Tip: kam of borstel je haar voordat je gaat douchen goed door en kam het pas weer als je haar droog is na het douchen.
Niet waar. Een haar kan niet ' stikken' of op welke manier dan ook door helm of pet in gevaar komen. Een haar krijgt de voeding van binnenuit ( via bloedvaatjes in onderhuids bindweeefsel) en alles aan de buitenkant staat daar helemaal los van. Een handvol haarverlies per dag leidt tot kaalheid.
Is slapen met vlechten veilig voor je haar? Ja, maar je kunt je haar beschadigen als je vlechten te strak zijn. Wanneer je een strakke vlecht in je haar maakt komt er veel spanning op je hoofdhuid te staan en kan je haar uiteindelijk uitvallen.