Maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Als je langer dan 7 dagen stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.
Neem de laatst vergeten pil in. Neem de overige pillen van de pilstrip in op het tijdstip dat je normaal de pil neemt. Begin daarna onmiddellijk met een nieuwe strip (en las geen stopweek in). Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt.
De Pil flexibel slikken
Eerder gebruikten de meeste vrouwen “de Pil” in een ritme van 3 weken slikken, 1 week stoppen. Dit ritme is niet verplicht. Je mag ook langer dan 3 weken achter elkaar slikken. Het verkorten van de stopweek tot een stop4daagse verhoogt de betrouwbaarheid van de pil.
Minder dan 12 uur geleden
Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema.
Een vergeten pil
Als je in de periode van minder dan zeven dagen na het moment waarop je de pil had moeten nemen, geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan bestaat er kans op een zwangerschap. Je kunt dan andere maatregelen overwegen, zoals het nemen van de morning-afterpil.
Liever altijd minder dan 24 uur tussen 2 pillen, nooit meer. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat je 2.00 uur 's nachts exact 24 uur na je laatste slikmoment is, dan kun je ook twee uur eerder de pil innemen. Het is beter om binnen de 24 uur te blijven, dan er langere tijd overheen te laten gaan.
Je vergroot de betrouwbaarheid door de stopweek te verkorten tot 4 dagen. Stop in elk geval nooit langer dan 7 dagen. Je kunt de pil ook doorslikken, dus geen stopdagen nemen.
Stopweek overslaan
Als je de éénfasepil, vaginale ring of anticonceptiepleister gebruikt, dan kun je je menstruatie uitstellen door simpelweg de stopweek over te slaan.
Stop nooit langer dan 7 dagen
Maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Als je langer dan 7 dagen stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Ga altijd naar de huisarts wanneer je wilt veranderen van anticonceptiepil of methode. Je kunt bijvoorbeeld overstappen op een anticonceptiepil met een lagere dosering oestrogeen, een ander soort oestrogeen of zonder oestrogeen.
Het Antigifcentrum krijgt regelmatig oproepen over dergelijke incidenten. Als een kind 1 of 2 pillen inneemt zal het hoogstwaarschijnlijk geen symptomen krijgen. Een grotere hoeveelheid anticonceptiepillen kan aanleiding geven tot digestieve symptomen, zoals misselijkheid of braken.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Het duurt ongeveer een maand voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Maar het kan veel langer duren voordat je lichaam haar hormoonhuishouding weer normaal heeft en er een eisprong optreedt. Gedurende een aantal maanden, tot wel een jaar, kan je menstruatie erg onregelmatig zijn.
De pil neem je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in. Houd hierbij de volgorde aan die op de strip staat aangegeven. De meeste anticonceptiepillen zitten verpakt in een strip van 21 pilletjes. Deze slik je 3 weken en daarna heb je een stopweek.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
Antwoord van de apotheker over extra week doorslikken
Om de menstruatie uit te stellen kun je inderdaad de pil een week doorslikken. In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken.
Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld wordt. De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan een condoom. Op een strip staan de dagen van de week.
Je kan ieder gewenst moment stoppen met het slikken van de pil. Hiervoor hoef je geen huisarts te bezoeken. Het hormonale effect van de pil is na een week weg. Dat is ook de reden waarom de pil niet meer betrouwbaar is als je een stopweek van langer dan zeven dagen houdt.
Het verkorten van de stopweek, bij bijvoorbeeld een 21/7 pil, kan op een veilige manier, zonder dat de bescherming tegen zwangerschap vermindert. Wil je langer dan 7 dagen stoppen met de pil of wordt deze in de week voor of direct na de stopweek een keer vergeten, dan is de pil niet meer betrouwbaar.
1. Pillen slikken moet met een groot glas water. Feit, tenzij je arts of apotheker het anders aanraadt. De aanbeveling komt niet zomaar uit de lucht gevallen.
Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Daarnaast maakt de pil het slijm in de baarmoeder taai zodat zaadcellen er niet doorheen kunnen.
Behalve dat de maag een zure omgeving biedt, kneedt hij de pillen een tijdje, samen met het voedsel. Wie zijn pilletjes op een lege maag slikt loopt deze effecten mis. 'Op een nuchtere maag schiet het medicijn veel sneller door naar de darmen. Het kan zo langzamer - of zelfs helemaal niet - in het bloed komen.
Als je de anticonceptiepil slikt, moet je de pilstrip gewoon afmaken naast de inname van de morning-afterpil.
Ongesteld en toch zwanger terwijl je de pil gebruikt
Echter heb je bij correct gebruik van de pil toch tussen de 0,2% en 10% kans op zwangerschap. Daarnaast is de kans op zwangerschap, terwijl je ongesteld en aan de pil bent, afhankelijk van een aantal factoren waar je zelf invloed op hebt.