Er bestaat wel min of meer overeenstemming dat het middagdutje niet langer dan een half uur mag duren. Meestal wordt aangeraden om ongeveer 10 tot 20 minuten te slapen. Bij sommige mensen heeft een dutje van 5 minuten al een gunstig effect.
Het middagdutje mag lang zijn, ongeveer 1.5 – 2.5 uur afhankelijk van de leeftijd en slaapbehoefte van je kindje. Een langere periode van slaap op de dag is belangrijk omdat er dan kwalitatief betere en herstellende slaap is dan bij een kort dutje.
Volgens De Lau zijn powernaps over het algemeen goed om te doen. Uit onderzoek is gebleken dat een powernap de concentratie bevordert en dat mensen beter presteren na zo'n kort middagdutje. 'Wij raden middagdutjes wel altijd af aan mensen die kampen met slapeloosheid.
Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
Wanneer lassen we het best een middagdutje in? We weten nu dus dat we het best mikken op een slaapje van 15 tot 30 minuten, en idealiter 26 minuten volgens de NASA.
U kunt het beste kiezen tussen een korte powernap van 20 minuten of een lange powernap van 90 minuten, afhankelijk van het effect dat u wilt bereiken met uw powernap. Voor een refresh, om weer alert te zijn is 10-20 minuten voldoende.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal is er sprake van een chronisch slaaptekort doordat mensen te kort op bed liggen.
De lunchpauze start meestal om twee uur in de middag en duurt makkelijk tot vier uur. Vaak zijn winkels in die uren ook dicht. Dat klinkt als een luizenleventje, maar Spaanse werkdagen lopen door tot acht uur 's avonds. Dan snap je gelijk waarom ze zo laat dineren.
Het is ook geen goed idee om je verloren slaap van de vorige nachten in te halen door een middagdutje, want deze helpen niet om je slaaptekort op te lossen. Onderzoek heeft wel al aangetoond dat powernaps ook heel wat voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen.
Als onze gewrichten zich vervolgens door een slechte slaaphouding 'in vreemde bochten wringen', heeft dit een effect op onze spierspanning, en kunnen we na het slapen dus hoofdpijn ervaren.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
Begin bijvoorbeeld met het verkorten van de duur van het middagdutje met 15 minuten om hem langzaam minder te laten slapen. Ga vervolgens naar een half uur en bouw dit langzaam af tot het dutje volledig is afgeschaft.
Er wordt wel eens gezegd dat slaaptekort inhalen niet mogelijk is, maar dat is een fabeltje. Wat wel waar is, is dat heel lang uitslapen niet werkt. Om je slaapgebrek weer in te halen kun je het beste regelmatig slapen en wat eerder naar bed gaan. Daarnaast kun je natuurlijk ook een powernap doen 's middags.
Het zit namelijk zo: als je een serie kijkt, worden je hersenen actief, omdat je alles wat je op het beeldscherm ziet verwerkt. Er ontstaat een alertheid. Wanneer je in slaap valt, staat dit deel van je hersenen nog 'aan' en dat zal ervoor zorgen dat je niet 100% ontspannen bent.
Een grote groep mensen slaapt structureel teveel en een groot deel van hen wordt ondanks het vele slapen moe wakker. Teveel slapen is net als te weinig slapen niet gezond voor je lichaam.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Vandaar dat deze mensen toekunnen met minder slaap. Maar bij de meesten van ons heeft het brein zo'n 7 tot 8 uur slaap nodig om 'groot onderhoud' te plegen en informatie (zoals) herinneringen te verwerken. En gedurende de slaap voert het lichaam ook de nodige herstelwerkzaamheden uit.
"Wat we hebben gevonden is dat, terwijl je brein slaapgolven laat zien, er tegelijkertijd een activiteit kan zijn die bij 'wakker zijn' hoort. Het lijkt erop dat je tegelijkertijd kunt slapen en wakker kunt zijn. Als we dat uitleggen aan slapelozen, dan werkt dat voor sommigen als een opluchting.
'Oudere mensen hebben minder slaap nodig' klinkt het vaak, maar dat is slechts een fabeltje. Wat er wel gebeurt bij het ouder worden, is het optreden van veranderingen in het slaappatroon. Een oudere persoon heeft dus net als de gemiddelde volwassene een slaapbehoefte van 7 à 8 uur per nacht.
Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan slaap, vaak gepaard met een slaperig gevoel overdag. Mensen met hypersomnie hebben zo'n 10 à 12 uur slaap nodig per nacht om zich uitgerust te voelen overdag. Hypersomnie is erg zeldzaam: zo'n 2% van de bevolking heeft er mee te maken.
Mensen met hypersomnia slapen soms negen uur of meer, maar voelen zich 's ochtends nog steeds niet uitgeslapen. 's Ochtends kunnen ze moeilijk wakker worden, ze hebben geen energie en blijven zich vermoeid voelen.Ze hebben overdag nog steeds behoefte aan slaap en kunnen verward of prikkelbaar zijn.
Soms is er 1 duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld als je veel of hard gesport hebt, je zwanger bent of je 's nachts hebt gewerkt. Meestal zijn er meerdere redenen tegelijk waardoor je moe bent. Vaak is het evenwicht niet goed tussen hoe veel je kunt doen en hoe veel je moet doen.
Een kort dutje – vaak een powernap genoemd– kan helpen bij slaaptekort, een alert gevoel bevorderen en het cognitief vermogen een boost geven. Dat zegt ook Slaapcoach Floris Wouterson.